За Радостин, изкуствения интелект и възможното бъдеще за всички

За Радостин, изкуствения интелект и възможното бъдеще за всички

Не знаем как точно да започнем тази история – дали през очите на деца, дали през очите на професионалните си роли, дали през очите на родители. Ето защо ще я разкажем със сърцата си. Отвеждаме ви на едно вълнуващо пътешествие до китното родопско селце Барутин, където се запознахме с един от най-вдъхновяващите млади хора, с които ни е срещал животът през последните години – Радостин Чолаков, който нататък ще наричаме Ради.

Едва 12-годишен, Ради печели конкурс на „Гугъл” за разработка на гласови приложения. Срещаме го три години по-късно, когато е на 15 години и има зад гърба си редица успешни технологични проекти, които имат потенциала да подобрят живота на хиляди хора, сред които и децата и възрастните с различни по тежест и произход обучителни и когнитивни затруднения. Само на 15, Ради е и носител на наградата “Джон Атанасов”, връчена от президента Румен Радев за изключителни постижения в компютърните науки.

еяеяе

Ради стои зад платформа „Азбуки МЛ“, която има за основна цел да подобри поддръжката на българския език в различни видове софтуер с невронни мрежи и изкуствен интелект. Ради се наема да събере данни, които да бъдат организирани в невронни мрежи и да извършват различни видове текстова обработка – граматична, която прави морфологичен анализ, също така сентимент анализ (дали един текст е позитивен или негативен). Представете си ползите от подобен изкуствен интелект за деца и възрастни, които изпитват затруднения в разпознаването на емоциите и се нуждаят от подкрепа в идентифицирането на ключови моменти в посланието, които да и помогнат в цялостното възприемане и предаване на емоционалния заряд на написаното.

Ради използва алгоритми, за да подобри работата на звуковите синтезатори, проблем, който той намира за изключително интересен. Гласови синтезатори има и за български език, но повечето от тях звучат насечено и роботизирано. Ето защо Ради решава, че може да направи езикова обработка преди да подава текстовете в тези синтезатори и звукова обработка след като излязат от тях, за да може крайният резултат да звучи по-реалистично и по-близо да начина по който се случва вербалното общуване между хората.

С други думи, ако сте човек с дислексия или човек с нарушено зрение и искате да се възползвате от функция за автоматичен прочит на текст, то звуковият синтезатор, разработен от Ради, ще ви накара да се почувствате сякаш текстът е прочетен за вас от съвсем истински човек, а не от роботизиран глас.

Съвсем скоро след като Ради започва да представя платформата и да я тества, разбира, че тя има потенциал за съвсем различни образователни цели. С него се свързват от университети в страната, които имат интерес да интегрират софтуера в сайтовете си, пишат му и студенти, които използват софтуера, за да надграждат знанията си в областта на синтаксиса.

Към днешна дата Ради споделя за плановете си да организира инициатива в партньорство с издателства, за да предложи към техните учебници да бъде генериран звуков прочит с по-реалистични гласови синтезатори, което да ги направи достъпни за повече деца, които имат нужда от подобна подкрепа.

Въпреки крехката си възраст, Ради вече разработва софтуерни приложения с висока социална значимост и печели множество състезания в сферата на математиката и информационните технологии. Затова и ни е изключително любопитно какво се стои зад неговите успехи, освен безспорният му талант и иновативен ум. Питаме Ради какви умения се изискват, за да си добър разработчик:

“Нужно е да не се отказваш, когато стигнеш до някакъв проблем. Понякога се налага с дни, а понякога седмици да се ровиш, за да разбереш как да направиш нещата по най-добрия начин. Тогава много хора се отказват.“

„Ключовият момент е да бъдеш постоянен и да докараш нещата до край. В същото време, едно от уменията, които са ти нужни е да можеш да търсиш и намираш правилната информация. Никой разработчик не знае всичко и когато започне да прави конкретен проект, тогава намира голяма част от информацията, която му е нужна.”

Опитваме се да погледнем на Ради и през очите на деца. Да разберем как се е запалил по компютрите, за да може и други деца да открият тази страст. Е, историята му говори сама за себе си.

“Още от съвсем мъничък, може би 8-годишен, когато получих първия си телефон, започнах да се ровя в настройките и да търся интересни неща. Обичах да развалям телефони от любопитство да разбера как са направени или пък дали мога да направя игра или приложение за телефона”.

еве

Ради е щастливо дете, защото до него винаги са били неговите родители, които се обръщали с разбиране към интересите му и му позволявали да отделя доста време на своето хоби, въпреки че е свързано със стоене пред екрана. Днес мечтата на Ради е „проектите, с които се занимава в един момент да прераснат в софтуерна компания, която да работи на световно ниво, да разработва проекти, които да се използват в цял свят и да бъдат полезни за обществото.“

Целия ни разговор от вълнуващата среща с Ради може да проследите във видеото по-долу. Сигурни сме, че името на Ради ще се споменава често и за дълго и нямаме търпение да се срещнем с него отново, когато, сигурни сме, ще има цяла нова вселена от иновации, за които е готов да ни разкаже.