Ето защо родителите не могат „просто“ да станат рано

Ето защо родителите не могат „просто“ да станат рано

Ако започването на деня ви по-рано е магическият отговор, защо така рядко работи?

Ако сте от родителите в страната, които са започнали да работят от вкъщи, за да се грижат и за децата си, най-вероятно сте попадали в капана на идеята, че всичко, което трябва да направите, за да останете продуктивни, е „просто“ да ставате рано, за да работите или да имате време за себе си.

Може би сте си казали: „Ще се справя!“. Дори „Страхотно! Ще стана рано, ще изпия чаша кафе на спокойствие и ще продължа работата си, преди децата да станат. Ще свърша толкова много! ”

В крайна сметка, много полезни ръководства за работа от вкъщи и гурута по продуктивност, съветват амбициозните родители да правят точно това.
Ранното ставане е „ключът“ да свършите нещата.

По дяволите, вероятно сте си помислили, че може дори да имате време за тренировка, тъй като така или иначе вече сте станали. И може би току-що сте помислили да преместите това събуждане в 4 часа сутринта – какво е още един час загубен сън?

Така че, като трудолюбив и добронамерен родител, който определено иска да бъде продуктивен и да се справи с този нов начин на живот, решавате „просто“ да ставате по-рано.

Настройвате алармата си и програмирате кафе машината, така че нейният примамлив аромат да ви помогне да станете от леглото. Може би сте подредили дрехите си за тренировка или внимателно и преднамерено сте приготвили дневника си за малко време насаме.

Но ето истината за това, какво се случва, когато вземете това съдбоносно решение „просто“ да ставате рано. Ще се случи един (или в родителската версия на играта на живота, понякога всички) от следните сценарии:

Поне едно от децата започва мистериозно да се събужда посред нощ заради „странни шумове“, случайни повръщания или просто защото му липсвате, разрушавайки целия ви сън, така че на сутринта сте твърде изтощени, за да станете.

Бебето изведнъж ще започне да отказва да спи.

На бебето ще започнат да никнат зъбки същата вечер, когато вземете решението да станете рано на следващата сутрин, ще прекарате 14 737 последователни часа без сън, опитвайки се да го успокоите, а мозъкът ви ще стане напълно неспособен на каквато и да е производителност.

Ще стигнете магически до кафе машината, ще седнете с красивата си чаша в блажена тишина, за да започнете работа … и тогава поне едно дете веднага ще се събуди.

Ако успеете да си създадете навик да ставате рано, децата ще започнат да се събуждат с вас, принуждавайки ви да се опитвате да ставате все по-рано, докато на практика се превърнете във вампир.

Ще ви омръзне да препускате напред-назад между кафе машината и опита да седнете, а веднага след това да бъдете прекъснати от децата, независимо какво правите, така че напълно ще се откажете и просто ще се отпуснете с тях пред телевизора.

Лошото е, че като родител, работещ вкъщи, много лесно попадаш в капана на мисълта, че не „правиш достатъчно“ или че ако не се справяш с цялата домакинска работа и децата, не дай Боже ако си позволиш нещо приятно за себе си, значи си много виновен.

Лесно е да слушате „експерти“ и гурута, и множество добронамерени хора, които ще се опитат да ви „помогнат“ да се справите, но истината е, че сте вкъщи с децата 24/7 , без чужда помощ и това съвсем не е нормална ситуация, ама изобщо.

И понякога, въпреки огромните ви усилия и възможно най-ранното ставане, просто не сте виновни, ако изостанете със задачите.

Нека повторя: Не сте виновни!

Вие не правите нищо лошо, ако децата ви се събуждат всеки път, когато се опитате да станете рано. Вие не се проваляте като служител, ако не можете да се стремите към продуктивност, докато всички деца плачат около вас – памперсът на бебето е за смяна, а детето ви в предучилищна хленчи за своята 500-а закуска сутринта.

И вие със сигурност не се проваляте като родител, ако просто искате да се откажете и да избягате, въпреки че за съжаление може да няма къде.

Като родител, който работи от вкъщи с малки деца през по-голямата част от времето, мога да потвърдя, че това просто не сте вие ​​- просто е толкова трудно.

Всеки ден водя битка за ранно ставане и се надявам никое от децата да не се събуди също толкова рано. И греда: някой винаги го прави. Тази сутрин бебето реши да се събуди в 4:30 сутринта, когато алармата ми беше настроена за 6 – така че беше забавно.

Няма да ви лъжа, че всичко ще се получи или че ранното ставане ще бъде магическото решение, от което се нуждаете, за да откриете тайната как да работите с деца от дома, защото мога да ви гарантирам, че дори и така ще бъде трудно.

В някои отношения ще бъде дори още по-трудно, защото след като се решите да се опитате да ставате рано и това не сработи, вие непременно ще бъдете разочаровани от децата си, а и от себе си.

Така че просто знайте, че това, което изпитвате, е много, много нормално.

Нормално е да се разочаровате, нормално е децата ви по някакъв начин да усетят, че се опитвате да бъдете продуктивни и да се събуждате по-рано от нормалното и е нормално просто да продължите, защото това правим ние, родителите.

Не е лесно и осъзнаването, което може да ви помогне да се научите да се справяте лесно със себе си, докато вървите по този нов път в живота.

И трябва ли да се натъкнете на някоя от тези вълшебни утрини, когато можете да си налеете кафе, да седнете пред компютъра и да се насладите на златния час тишина, докато всички деца всъщност спят …

Оценете подаръка, който той наистина е.

Източник: https://www.healthline.com
Превод за Център за детско развитие ‘малки чудеса“: Мария Христова
Редакция: Милена Божинова