Дали детето ми с дислексия някога ще чете за удоволствие?- споделяне на родителски опит

Дали детето ми с дислексия някога ще чете за удоволствие?- споделяне на родителски опит

„Дъщеря ми е диагностицирана с дислексия. Да я мотивирам да чете през учебната година е особено трудно, а по време на лятната ваканция – направо невъзможно. Можете ли да ми дадете някакви препоръки относно мотивиране на дете със затруднени езикови умения?“

Разглеждайки ги заедно, дислексията и четенето на пръв поглед изглеждат като противоречиви понятия, но истината е съвсем различна. Може да имаш дислексия и да развиеш огромна любов към четенето. А по-важното е, че можеш да научиш и твоето дете с дислексия да обича книгите. Ето как го правят читателите ни:

ЗАБАВЛЕНИЯ И ИГРИ

Ако детето ви има дислексия, в такъв случай трудно различава често срещани думи като „каза“, „на“, „от“, които не могат да се свържат с конкретно изображение, а трябва да се запаметят и разберат. Също така вероятно изпитва трудности с озвучаването или декодирането им. За да си помогнете с това, можете да откриете забавни игри и дейности на стената ми в Пинтерест в категория „Думи за запомняне“ Sight Words. Смятам, че тези игри наистина могат да мотивират дете да се упражнява да чете и то по забавен начин.

Аудиокнигите също са страшно полезни, особено ако ги слушате заедно. Ключовото в ситуацията е да взаимодействате с детето и да му задавате въпроси, докато слушате книгата, за да му помогнете да асимилира сюжета и да покаже какво е разбрало от чутото. Например, в колата сте и слушате семейно аудиокнига. Когато спрете да заредите, попитайте детето: „Какво мислиш, че ще се случи по-нататък?“ или „Какво се случи току-що?“, или „Коя беше любимата ти част?“, или „Уау, можеш ли да си представиш сцената? Как ли изглежда героят? Къде отива? Ти как си го представяш?“

Аудиокнигите никога няма да попречат на четенето. Само ще му дадат тласък като помогнат на децата да развият езиковите си умения и тези за слушане с разбиране. Слушането на аудиокниги истински обогатява речника на едно дете. Ключът към това да можеш да пишеш добре е в слушането на множество качествени книги, защото добрите писатели подбират езика. Подбират структурата. Подбират това, което харесват в стила на другите автори и му се наслаждават. Така че, колкото повече четат или слушат, толкова по-напреднали ще стават в писателските си умения.

Отговор от Sandra Rief, M.A

РАЗИГРАВАНЕ НА СЦЕНКА

Забавен начин да се изгради способност за гладко четене при децата, е да се репетира и изиграе пиеса. Аз обичам да използвам ‘Readers’ Theater Scripts’ – кратки сценарии, предназначени за деца от различни възрасти. Но бихте могли да направите пиеса от всяка книга, която детето ви чете. „Аз ще съм този герой. Ти ще си другия.“ Това ги подтиква да четат и препрочитат текст, който е за нивото им.

Друга страхотна стратегия е да принтирате текстове на песни и да ги четете. Харесвам сайтовете Giggle Poetry и Poetry4Kids, които предлагат малки, сладки и кратки стихотворения, които децата обичат да четат и разиграват.

В крайна сметка, любовта към четенето идва с лекотата за четене. Както е и с всяко друго нещо – когато децата ни не знаят как да го направят добре или ефективно, те го зарязват, или пък то е толкова объркващо за тях, че не искат да го свършат. Можете да успокоите това напрежение като кажете: “Избери която книга искаш!“. Не се притеснявайте за това дали детето ви чете на определеното за възрастта му ниво, тъй като в момента нивото, в което се чувства комфортно е по-важно.

От полза е всеки вкъщи да има определено „време за четене“. Часът за лягане може да сработи, а може би не, в зависимост от концентрацията и медикаментите на детето. Без значение е какво точно четат – могат да изберат вестник, книга, списание, дори комикси. Съществува богат набор от наистина страхотни научни списания. Каквото предизвиква интерес у тях. Започнете с 15 минути на ден и работете до достигане на 30 минути. За някои деца, диагностицирани с хиперактивност и дефицит на вниманието (ADHD), тази продължителност на четене е мъчителна, затова уверете се, че хвалите достатъчно детето си за усилията, които полага и за това, което е постигнало. Също така, не се притеснявайте да използвате аудиокниги. Ако е възможно, окуражете детето си да чете заедно с аудио гласа. Това може да подобри уменията му, защото то учи думи, докато осъзнава как се произнасят някои от тях, интонацията, дори пунктуацията, къде се правят паузи и къде не. Това е страхотен начин за учене.

Отговор от Jodi Sleeper-Triplett, ADHD coach

ЧЕТИ КАКВОТО ПОЖЕЛАЕШ

Четенето с разбиране, както и задържането на вниманието често изискват усилие от тези, диагностицирани с ADHD, вследствие на отслабена работна памет working memory. Убедете се, че дъщеря Ви ще чете, каквото тя пожелае. Заведете я в библиотеката и ѝ помогнете да избере книги, които да са ѝ толкова интересни и увлекателни, че да не може да им устои. Списанията и нехудожествената литература също се броят. Ще Ви е полезно да ѝ четете или да ѝ вземете аудиокниги. Не е задължително тя да бъде четящата, за да извлече полза от четенето.

Отговор от Penny (ADDconnect Moderator, Author on Parenting ADHD, Mom to teen boy with ADHD, LDs, and autism)

ВМЪКВАЙТЕ ЧЕТЕНЕТО, КЪДЕТО Е ВЪЗМОЖНО

Бихте могли да ѝ купите списание следващия път, когато ходите до магазина. Най-вероятно няма да забележи, че това е трик, за да упражнява четенето, а по-скоро мил жест.

Не знам на колко години е, но може също да пробвате да я заведете в библиотеката, ако имате няколко часа свободно време. Представете го като задача, която трябва да бъде изпълнена, отколкото като: „Хайде да отидем до библиотеката!“. Дръжте се така все едно трябва да го направите заради себе си, не заради нея. Навремето, когато майка ми ни мъкнеше с брат ми в библиотеката (той също е с ADHD), толкова ни доскучаваше, че не ни оставаше нищо друго освен да четем отгоре-отгоре книгите. Ако е като нас, значи мрази да скучае.

Публикувано от Cori_M27

Източник:https://www.additudemag.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мари Степанян
Редакция: Мирослава Бояджиева
Photo credit: Freepik