Колоездене? Мисия възможна!

Колоездене? Мисия възможна!

Ако се каните да учите детето Ви да кара колело, то сигурно имате доста въпроси. Малко са тези, които си спомнят съветите, които са получили като малки от родителите си, относно карането на колело.
Има толкова много неща, на които трябва да обърнете внимание, и не знаете откъде да започнете? Нека Ви помогнем.

Преди да започнете, постарайте се:

  • детето ви да се чувства уверено;
  • да се въоръжите с търпение;
  • да отделите достатъчно време за почивки;
  • да не насилвате детето;
  • да се забавлявате.

Кога всъщност едно дете е готово да кара колело?
Обикновено децата се научават да карат колело между 4 и 6-годишна възраст, но не може да се каже, че това важи за абсолютно всички деца. Карането на колело изисква по-висока степен на координация и баланс, както и сила за въртене на педалите. Важен фактор е и желанието на детето. Ако самото дете не иска или се страхува да кара колело, може би е по-добре да се отложи този момент.

Уверете се, че велосипедът на детето е подходящ
Подходящият велосипед играе ключова роля при изграждане на това умение. Уверете се, че детето може да стъпи здраво на земята, когато седне на седалката на велосипеда. Също така обърнете внимание и на кормилото – детето трябва да си хване кормилото спокойно, без да се пресяга и прегърбва напред. Не по-малко важно е и теглото на колелото. То не трябва да надвишава 30% от теглото на детето.

Изберете подходящия вид спирачки на колелото
Съществуват два вида спирачки при колелата – ръчна и контра.
Контрата е по-подходяща за малки деца, които нямат достатъчно сила да стиснат ръчната спирачка и работи лесно – при завъртане на педалите назад колелото спира.
Ръчната спирачка е идеална за по-големите, защото изисква повече сила и сръчност, усет за натиск при използване. Обикновено се намира на кормилото и се стиска – колкото по-силно се стисне толкова по-рязко спира колелото.

Спомагателни колелца – да или не?

pexels photo 1605943
Общоприето е детето първоначално да научи да кара колело с помощни колелца, но така може да направите и мечешка услуга на детето си.
Помощни колелца могат да научат децата на лоши навици и да направят преминаването към самостоятелно каране по-трудно. По този начин децата свикват с допълнителна опора, което може да доведе до травма при внезапното им премахване.
Ако все пак решите да включите този аксесоар – постарайте се първоначално да ги изравните със земята. Впоследствие ги повдигайте плавно все повече и повече.

Сигурността на детето е на първо място!

Постарайте се на първия урок детето да е с удобни дрехи (полата не е добър вариант), удобни обувки, които не се изплъзват отпедалите, и разбира се, да е с каска и протектори на ръцете и краката. Това ще даде допълнителна увереност на детето и ще го предпази от възможни травми.

Научете детето да „балансира скоростта“ на велосипеда без педали
Като за начало, свалете педалите, поканете детето да седне на седалката на велосипеда, да стъпи на земята и да започне да се движи напред, използвайки краката си.

Напомняйте на детето да гледа напред, а не надолу в крака си. Гледайки напред от самото начало ще свикне да е изправено по време на карането. Направете си една игра – вървете пред детето и показвайте с пръстите си различни числа и детето ще има задача да казва кои числа показвате – така ще го накарате да се концентрира и да гледа само и единствено напред.

Когато свикне с редуването на краката, поканете го да задвижви велосипеда с двата крака едновременно (скачане като кенгуру), повдигайки краката във въздуха и връщане пак обратно на земята – именно така ще започне да изгражда навика за балансиране. Направете си игра – „скачай като кенгуру“, в която детето движейки се напред с двата крака, в един момент спира – използвайки единия крак или ръчната спирачка. Друга игра, която може да играете с детето е „избягай от пламъка“: направете пътека, по която ще се движи детето, плъзгайки се с колелото. След това нарисувайте по няколко пламъка с тебешира на пътеката. Обяснете на детето, че когато колелото достигне пламъците трябва да повдигне краката, за да не ги докосне.

След като детето овладее балансирането и „пълзенето“ с велосипеда, то ще започне да се наслаждава. Ще можете да включите завои и управление на кормилото, а след това и игри с препятствия (конуси, или други предмети, които да заобикаля).

И следва – включване на педалите при карането на колело

pexels photo 1118413
Усвояване на каране на колело без педали е първата стъпка за преодоляване на страха от падането. Следващата стъпка е помагане на детето да свикне с новата придобивка в играта. Хванете кормилото и застанете пред детето. Поканете го да си сложи краката върху педалите и започнете да го придвижвате напред, за да усети движението на самите педали. Важно е и да усети какъв натиск върху спирачката е необходим, за да спре колелото. Поканете го да натисне ръчната спирачка, докато се Вие се движите заедно с колелото.

Следващата стъпка е да научите детето как да започне да движи колелото, когато то не е в движение. Ако доминантната страна на детето Ви е дясната, тогава нагласете десния педал нагоре и поканете детето да натисне силно педала надолу.

След тази стъпка детето Ви е готово за самостоятелен опит. Тогава е време да дадете шанс на детето да балансира върху велосипеда само.

Избягвайте да държите кормилото или седалката на колелото, докато детето се движи
Когато децата разчитат на това че родителя държи седалката вероятността от падане и травма е по-голяма. В един момент детето набира скорост, Вие се затаявате и решавате, че то е готово самостоятелно да кара – пускате го. Но, детето усеща, че вече никой не го държи, и в следващия момент пада, защото мисли, че няма да се справи. Всички ние имаме подобна травма, нали?

Затова, отидете няколко метра напред и поканете детето да кара колелото до вас – когато имат зададена цел в началото децата са по-самоуверени.

Не насилвайте детето да кара твърде бързо или твърде дълго
Знаем, че е вълнуващо да гледате детето си как кара колело самостоятелно за пръв път. Но, не бива да се прекалява, оставете детето да се упражнява и учи със собствен темп, правете почивки.

Все пак, това е игра, забавлявайте се!