Изпълнително функциониране в предучилищна възраст – Как да се подпомогне

Изпълнително функциониране в предучилищна възраст – Как да се подпомогне

Работите ли с деца в предучилищна възраст? Ако – да, знаете колко важни са уменията на изпълнителните функции за успеха в класната стая.

На тази възраст, децата работят изключително усърдно, за да развият способности като самоконтрол, развитие на паметта и много други. Скорошно проучване хвърля детайлен поглед върху това как бихме могли да подпомогнем развитието на изпълнителните функции в предучилищната възраст.

В какво се изразява проучването

Изследователите извършили проучване на случаен принцип, което изследва ползите от тренирането на изпълнително функциониране при деца в предучилищна възраст с ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), в продължение на 8 седмици.

Участниците са 96 деца с диагноза ADHD на възраст от 4 до 5 години, които на случаен принцип били разделени на оперативни група и на група за изчакване.

Предварителните оценки били извършени, за да се определи нивото на симптоматика на ADHD и на изпълнителните функции (ИФ). Били използвани едновременно невропсихологични тестове от типа NEPSY-II и Метод за оценка за поведението на изпълнителните функции (BRIEF-P).

Какво представляват уменията за изпълнително функциониране

Уменията на изпълнителните функции включват планиране, организираност, работна памет, инициативност, мониторинг на задачите, самонаблюдение, самоконтрол (възпиране), емоционален контрол и гъвкавост. Ние непрекъснато работим и развиваме тези умения, започвайки още от раждането.

Възпиране – умението да преустановим определено поведение в подходящия момент. Например, когато децата изчакват да дойде техен ред.

Гъвкавост – способността да преминаваме свободно от една ситуация в друга. Да мислим гъвкаво, за да можем да реагираме адекватно на ситуацията. За децата в предучилищна възраст, това може да означава да се върнат след времето за почивка обратно в класните стаи, за да учат.

Емоционален контрол – способността да се модулират емоционалните отговори, чрез превес на рационалните мисли над чувствата. Например, когато деца не получават това, което искат, те могат да контролират емоциите си.

Инициативност – умението да се започне задача или активност и самостоятелно да се генерират идеи, отговори или стратегии за разрешаване на проблем. Възможно ли е дете да играе самостоятелно?

Работна памет – способността да се запомня информация, с цел да се завърши дадена задача. Тези умения са необходими на децата в предучилищна възраст, за да следват инструкции и указания например.

Планиране/организираност – възможността за справяне с настоящи и бъдещи задачи.

Организация на материалите – умението да се наложи ред в работата, игрите и дори в пространствата за складиране.

Самонаблюдение – способността за наблюдение на собственото поведение и измерването ѝ спрямо някои стандарти, относно това кое е необходимо и очаквано. Могат ли децата в предучилищна възраст да се учат от собствените си грешки и да се развиват?

Какво включва всяка тренировъчна сесия за изпълнителна функционалност

Тренировките се състоят от четири части:

1. Задачи и игри за упражняване на уменията на изпълнителните функции – включват игри с движение, фокусирани върху умения като самоконтрол, следване на насоки, работна памет, пространствено възприятие, теория на ума, както и визуални и фини двигателни умения.

2. Задачи с лист хартия и молив – чрез тях се практикуват визуални и умения на фината моторика, както и предварителни умения за писане.

3. Релаксация – на децата са преподавани техники за дълбоко дишане и мускулна релаксация.

4. Образование на родителите – фокусирани върху управление на поведението.

Какво показват резултатите за изпълнителните функции при деца в предучилищна възраст

След осем седмичната тренировка, анализът на данните разкри следното:

  • Упражненията за изпълнителните функции са подходящи за деца в предучилищна възраст.
  • Визуално – моторната прецизност значително се подобрява.
  • Признаците на непокорство и опортюнизъм забележително се подобряват.
  • Диагностицираното състояние на ADHD също се подобрява чувствително.
  • Симптомите на ADHD, както и други оценки, свързани с изпълнителните функции, са оценяват като незначителни.

Източник:https://www.yourtherapysource.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Божидара Миланова
Редакция: Елена Ценова
Photo credit: Freepik