Детето ми е с аутизъм. Една трудна фраза в разгърнат вид.

Детето ми е с аутизъм. Една трудна фраза в разгърнат вид.

„Детето ми е с аутизъм“. За много родители и хора, полагащи грижи, тази фраза носи голяма емоционална тежест. Разбираемо е, защото много семейства се борят да приемат факта, че детето им е с аутизъм и може да отнеме известно време, за да преодолеят това. Опитът на всяко едно семейство с нова действителност като тази е различен, но важното е, да знаете, че не сте сами през това време и емоционалният процес, през който преминавате, е важен.

Приемете и прегърнете своите емоции

Дайте си време със своите близки да преживеете и преглътнете тази нова информация и освободете пространство за чувствата, които изживявате! Било то тъга, безпокойство, объркване, раздразнителност, гняв или всички наведнъж. Потенциално вие и вашето семейство може дори да откриете облекчение или утеха в това, че детето ви е диагностицирано с аутизъм. За някои родители и полагащите грижи тази диагноза дава отговори на всички въпроси и объркване, през които са минали по време на развитието на детето. За някои семейства тази диагноза може да донесе яснота за ситуацията и дори да им покаже път напред. За други обаче не е така. Да откриете, че детето ви е с аутизъм е много сложен и несигурен момент за повечето семейства и е нормално и очаквано да усещате този бурен водовъртеж от емоции.

Очаквайте самообвинения или вина, но не ги приемайте

Важно чувство, което може да изпитате, но на което не бива да се предавате, е самообвинението или вината. Родителите и полагащите грижи за деца с аутизъм често изживяват това, когато чуят диагнозата. Например някои от тях споделят, че усещат вина, че не са забелязали разликите в детето си по-рано в неговото развитие. Други отдават причината на родителски грешки, които са осъзнавали, че правят и започват да се съмняват в способността си да се грижат адекватно за дете. Понякога, родителите смятат, че са предали генетична обремененост. Ако тези мисли ви спохождат, важно е да си напомняте, че не е ясна причината за аутизма и вие като родител или полагащ грижи не сте причинили това на детето. Вашите способности като такива не бива да се подлагат на съмнение.

Грижа за себе си

Въпреки, че може да ви се струва, че трябва да фокусирате цялата си енергия и усилия върху детето и неговата диагноза, помнете, че през трудни времена е много важно да се погрижите и за себе си. Удовлетворявайки собствените си нужди и поддържайки себе си здрав и щастлив физически и умствено, вие ще сте най-добре подготвени да подкрепите своето дете. Затова включваме някои съвети за грижа за себе си, която родителите заслужават, но за която често не си оставят никакво време.

  • Оставете време за себе си – уверете се, че прекарвате това време (без значение колко е дълго), правейки нещо, което ви доставя удоволствие.
  • Правете упражнения – движението на вашето тяло има огромна физическа, умствена и психологична полза, която заслужавате да изживеете.
  • Отворете се за чужда помощ – в случая, да кажете‚ че „трябва цяло село, за да се отгледа дете“, е на място. Позволете на обкръжаващите ви роднини и приятели да бъдат от помощ.
  • Търсете подкрепа в по-широк мащаб – огледайте се и по-надалеч за подкрепа.

Препоръчани източници

Източник: https://www.acornautism.co.nz
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елена Иванова
Редакция: Милена Божинова