Бактериите не населяват червата преди раждането

Бактериите не населяват червата преди раждането

Източник: Университета „МакМастър“, Канада
Резюме: Учените изследват проби от мекониум (първите отделени от бебето изпражнения), събрани от 20 новородени чрез секцио (цезарово сечение). Изследването се ограничава само до раждания със секцио (цезарово сечение) при здрави бременни жени. По този начин успява да се избегне естественото предаването на бактерии от майката на бебето, което се случва по време на вагинално раждане.


Добре известно е, че чревните бактерии са жизнено важни за храносмилането и цялостното здравословно състояние на човек, но кога започва развитието на този чревен микробиом?

Ново изследване, водено от специалисти от Университета „МакМастър“ в Канада и от Университетската клиника на Хумболтовия университет на Берлин „Шаритè“, установи, че чревният микробиом започва да се развива по време и след раждането, а не преди това.

Учените Дебора Слобода и Катрин Кенеди от Университета „МакМастър“ изследват проби от мекониума на 20 бебета, родени чрез секцио (цезарово сечение).

„Основният извод от проучването ни е, че бактериите не населяват човешкия организъм преди раждането. По-скоро връзката с чревните бактерии се появява след раждането и по време на ранна детска възраст”, казва Кенеди, която е докторант и води изследването, публикувано в Nature Microbiology.

Последните проучвания предизвикаха противоречия затова, че чревните бактерии се населяват в човешкия организъм преди раждането. Но според Кенеди подобни изследвания са критикувани заради начините, по които се контролира замърсяването на пробите.

„След като включихме в проучването си само раждания със секцио (цезарово сечение) при здрави бременни жени, успяхме да избегнем предаването на бактерии, което се случва естествено при вагинално раждане“, казва един от авторите на изследването – Торстен Браун, главен консултант по акушеро-гинекология и заместник директор на Катедрата по Експериментална Акушеро-гинекология към Университетска клиника „Шарите“ в Берлин.

Според Кенеди последните данни показват, че връзката на човешкия организъм с чревните бактерии е най-важна в ранна детска възраст, т.е. по време на критичните етапи на имунологичното и физиологично развитие на организма.

Дебора Слобода е съгласна с този извод.

„Фактът, че колонизирането на бактериите в детските черва се случва по време на раждането и след него, означава не само,че може да се повлиява от външни фактори, но и че съществува прозорец за потенциални интервенции“, споделя Слобода, която е преподавател по биохимия и биомедицински науки в „МакМастър“ и член на Канадската програма за научни изследвания на перинаталното програмиране.

“Въпреки, че много от точните механизми около чревните бактерии и тяхната роля в ранното развитие на организма са неясни, фактът, че вече знаем кога и как чревните бактерии населяват чревната ни флора, е първата важна стъпка към по-нататъшно им изучаване.”

Източник: https://www.sciencedaily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мария Змийчарова
Редакция: Станислава Петрова