Хората с дислексия всъщност имат подобрени способности 

Хората с дислексия всъщност имат подобрени способности 
  • Дислексията трябва да бъде преквалифицирана като силно качество, а не като недостатък, твърдят учени от Кеймбридж.
  • Неврологичното състояние, известно като повишени познавателни способности, се свързва с открития, изобретателност и креативност.
  • Според учените, тези умения са жизненоважни за адаптирането на хората към променяща се среда.

Дислексията се определя като мозъчна дисфункция или трудност при ученето. Но ново проучване подсказва, че именно дислексията е била жизненоважен фактор, който е помагал на хората да се адаптират.

“Схващането, че дислексията е дефицит, може да се окаже неточно”, твърди д-р Нелън Тейлър от университета в Кеймбридж, която е водещ автор на проучването.


Каквo представлява дислексията?

Дислексията е неврологично състояние, което е причинено от факта, че мозъкът обработва информацията по различен начин.

В Обединеното кралство, националните здравни служби определят дислексията като „обикновено затруднение при ученето, което поражда трудности с четене, писане и буквуване на думите“. Предполага се, че дислексията обхваща около 20% от населението. Установена е и ясна генетична връзка – тоест може да се предаде от родител на дете.


Какво се твърди в новото проучване за дислексията?

Според учените от университета в Кеймбридж, това не е разстройство на мозъчната функция и не трябва да ѝ се приписва такова качество. Те стигат до извода, че хората с дислексия са по-креативни, имат “по-развити умения” и способности в изобретенията и научните открития. “Трябва колкото се може по-скоро да насърчим този вид разбиране, за да се помогне на човечеството по-лесно да се адаптира и да продължи да се справя с ключови предизвикателства”, посочва д-р Нелън Тейлър.


Какви са откритията от проучването?

Учените са установили, че хората с дислексия се отличават най-вече с това, че са по-креативни и по-любознателни и обичат да изследват света около тях, а това е помогнало значително на човечеството при оцеляването и адаптирането към променливата среда.

Изобретателността и умението да се разглеждат нещата от широка и насочена към бъдещето перспектива, също се смятат за умения, които са свързани с този начин на изследователско мислене.

Според учените, именно дислексията е помагала на хората стотици и хиляди години да се приспособят към променящия се свят – мозъкът ни е трябвало да се нагажда към постоянни промени, а не към статична среда.


Други проучвания относно дислексията

В научните среди все повече се разпространява схващането и подкрепата за теорията, според която дислексията вече не трябва да се определя като слабост, а по-скоро като сила.

В проучване, озаглавено “Силата на дислексията”, се твърди, че тя може да е и от полза за работодателите, които искат да се справят с постоянно променящият се свят на бизнеса. Изтъква се, че хората с дислексия имат “силни”, “много силни” или “изключителни” способности в ред области – когнитивни, за справяне с проблеми, технически, системни и сложни умения. Според авторите, тези качества съвпадат с ключовите умения, посочени от Световния Икономически Форум в доклада“Бъдещето на работното място”от 2020 година.

В статия за сп. “Psychology Today”, изследователят Робърт Чапман също подчертава връзката между дислексия и креативност, предприемачество и постижения в спорта.

Центърът по Астрофизика Харвард – Смитсониън в САЩ, също прави проучвания относно научните умения на хора с дислексия. Професионални астрофизици с и без дислексия са подлагани на тестване, доколко могат да забележат определена характеристика на дадена черна дупка, примерно.

„Учените с дислексия… са били по-добри в улавянето на шум от черните дупки и разпознаването му, преимущество което се оказва ценно за техните кариери“ се посочва в статия за вестник „Научна Америка“.


Кои известни личности имат дислексия?

Британската благотворителна асоциация по дислексия прави списък с имена на известни личности, за които се знае, че са имали дислексия, а сред тях са Алберт Айнщайн, художниците Леонардо Да Винчи, Пабло Пикасо, филмовия режисьор Стивън Спилбърг и Джон Ленън.

За трима президенти също се смята, че са имали дислексия, това са Джон Кенеди, Джордж Вашингтон и Джордж Буш.

Актьорите Орландо Блум и Кийра Найтли, както и предприемачът сър Ричард Брансънс, са сред високо преуспялите хора с дислексия, за които е направен дори и филм.


Източник: www.weforum.org
Превод за Център за детско развитие”Малки чудеса”: Елина Чаушева
Photo credit: Freepik