Сензорни стратегии, помагащи на учениците да се съсредоточат върху ученето

Сензорни стратегии, помагащи на учениците да се съсредоточат върху ученето

Учениците в началното училище се сблъскват с постоянен поток от разсейващи сензорни стимули през целия ден, но следните прости и бързи упражнения могат да им помогнат да останат съсредоточени.

Учениците в началното училище непрестанно са бомбардирани от сензорни стимули през целия ден – както през часовете в училище, така и у дома. Сензорната преработка играе решаваща роля върху самоконтрола и в начина, по който децата възприемат, взаимодействат и учат в училище, затова е трудно проблемите, свързани с емоционалния самоконтрол, да се отделят от проблемите, свързани със сензорната преработка, тъй като те често са взаимосвързани.

Децата, които имат функционални умения за сензорна преработка, могат да приемат сензорната информация, да филтрират ненужното от нея и да останат сравнително спокойни и уравновесени. Понякога те могат да проявяват компенсаторно поведение, като гризане на ноктите, игра с предмети, пиене на вода или ходене до тоалетната (когато не е необходимо, за да си вземат кратка почивка), потупване по краката, игра с ръцете и т.н.

Когато децата изпитват затруднения с обработката на сензорна информация, те могат да имат проблеми при изпълнението на училищни и домашни задачи, изискващи от тях да седят мирно, да внимават при даването на инструкции, да общуват социално с връстниците си и да играят или работят съвместно с останалите. Те изпитват силни затруднения при взаимодействието със заобикалящата ги среда и връстниците си, защото не получават подходяща сензорна обратна връзка. Те могат да проявят неадаптивно поведение – например да не могат да седнат на мястото си и да се блъскат в предмети или връстници, докато се ориентират в училищната обстановка, да пъхат предмети в устата си и да се затрудняват да следват последователни указания (наред с други трудности).

Подпомагането на малките ученици да научат повече за своята сензорна система на редовни интервали през целия ден може да спомогне за подобряване на поведението им и за цялостния им самоконтрол.

ПРОСТИ СЕНЗОРНИ СТРАТЕГИИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА АНГАЖИРАНОСТТА

Прегърнете коленете си: Помолете учениците си да седнат на пода с повдигнати нагоре колене, като стъпалата са стабилно стъпили на пода. Накарайте ги да вдигнат коленете си под брадичката и да ги прегърнат силно. Могат да отпуснат брадичката за кратко на коленете си, използвайки ги като поставка. Тази стратегия интегрира проприоцептивния вход (способността да се възприема позицията и движението на тялото) чрез съвместна компресия (прилагане на дълбок натиск).

Прегръдка назад: Седейки на пода колкото е възможно по-изправено, учениците трябва да протегнат двете си ръце назад, като стиснат китките си. Тази стратегия също интегрира проприоцептивния вход чрез съвместна компресия.

Моето собствено пространство за обучение: Това е добра стратегия за ученици, които може да са чувствителни към слухови и/или визуални въздействия. Когато детето изпитва силни емоции, често може да е от полза да му позволите да „заеме пространство“ или да се отдалечи от предизвикателната ситуация (напр. когато е разочаровано от урок, който е труден за разбиране). Тази стратегия позволява на учениците да имат свое пространство, докато учат. Имайте договорено място за това упражнение! Обмислете създаването на визуална граница около пространството, например като го оградите с лента, така че ученикът да знае къде да отиде!

Може да добавите инструменти за блокиране на сетивата, например слушалки или антифони за намаляване на шума и нещо, което да блокира зрителното поле на ученика, като папка, която е изправена вертикално, за допълнително намаляване на сензорната стимулация.

Велкро лента върху килима: Обмислете поставянето на велкро ленти близо до учебното пространство на ученика, например под бюрото, на пода и дори върху учебните материали (на гърба на тетрадката, на моливите и т.н.). Аз обичам да редувам меката страна на велкро лентата с грубата за допълнителна сензорна стимулация. Усещането на велкро лентата върху килимчето на ученика може да му помогне да задържи погледа си върху вас и определено ще бъде по-малко разсейващо от стискането с ръка на анти стрес топка.

Стол: Позволяването на ученика да се облегне на стол с облегалка и така да ви слуша, ще му помогне да се съсредоточи, когато се чувства уморен. Опората зад гърба му дава информация къде се намира тялото му в пространството и не се налага да се фокусира върху опитите да пребори гравитацията. Тази стратегия осигурява тактилна и проприоцептивна обратна връзка.

Дъска на пода: Това е малка дъска, осигуряваща физическа и визуална граница около ученика. Тя може да бъде полезна, когато той почувства прилив на енергия. Тя също предоставя на ученика повърхност за писане, докато преподавате. Тази стратегия може да бъде полезна за онези, които се възползват от повишената проприоцептивна и визуална обратна връзка.

Играчки за заплитане/нанизване: Тези играчки са по правило кръгли, така че ученикът може да ги върти на повтарящ се принцип и по функционален начин, за да освободи излишната енергия. Тази играчка осигурява и тактилна обратна връзка.

Големи почивки за тялото: Ако класът спира на редовни интервали от време, за да прави големи почивки на тялото, така че всеки да се почувства добре, това може значително да увеличи продуктивността им. Напомнете на учениците, че понякога се налага по-често да проверяваме тялото си и това е напълно нормално. Помолете учениците си да направят йога позите Куче, гледащо надолу/нагоре и позициите на главата под коленете, навеждане надолу и леко притискане на всички стави, започвайки от глезените и стигайки до раменете.

Тези стратегии са един вид напомняне, което увеличава проприоцептивните (информираността на тялото чрез компресия на ставите) и/или вестибуларните (главата под коляното и ротационните) входове, за да се гарантира, че учениците изпълняват последователни упражнения с големи движения, които имат такива компоненти.

Картонена кутия/кош за дрехи, пълни с възглавници: Това е голяма, твърда и плитка картонена кутия, пълна с няколко възглавници. Учениците трябва да могат да седнат в нея, леко притиснати, да вкарат вътре своите тетрадки/работни листи и клипборд. Използването на тази седалка по правилния начин, на килима с техните съученици, означава, че те седят и участват. Тази стратегия осигурява повишена проприоцептивна, визуална и тактилна обратна връзка.

Горепосочените стратегии могат да помогнат за облекчаване на сензорното претоварване, което малките ученици изпитват от непрекъснатата вълна сензорни стимули и да ги задържат съсредоточени в ученето.

Източник: https://www.edutopia.org/

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мария Христова

Редакция: Теодора Атанасова

Photo credit: Freepik