Кои терапии могат да помогнат за развитието на моето недоносено бебе

Кои терапии могат да помогнат за развитието на моето недоносено бебе

Физиотерапия, ерготерапия и логопедия са трите основни терапии за недоносени бебета в САЩ. Всяка област, имаща свое собствено специализирано обучение и сертификати, е насочена към специфични предизвикателства в развитието на недоносените бебета.

Кои недоносени деца трябва да преминат през тези терапии

Много от недоносените бебета нямат нужда от специални терапии, но понеже те са с повишен риск от забавяне в развитието им, е добра идея това да се обсъди с педиатър. Попитайте го дали се развива добре и дали препоръката му за оценка за развитието на детето е оправдана.

Физиотерапия

Физиотерапията може да помогне на вашето бебе да подобри базовите си моторни умения и да научи по-добри начини да движи тялото си. Това често означава подобряване на мускулния тонус. Проблемите с мускулния тонус са често срещани сред недоносените, тъй като частите на нервната система, които контролират мускулите, не са добре развити.

Мускулният тонус няма нищо общо със силата. Това е количеството съпротивление, което мускулите на човек оказват в отговор на външна сила. Съответно мускулите с висок тонус се усещат стегнати, когато се опитвате да ги движите, а мускулите с нисък тонус се усещат отпуснати.

“Когато мускулният тонус е твърде висок, бебетата могат да имат плътни мускули и стегнати стави, но когато е твърде нисък, могат да имат проблеми с поддържането на торса си“ казва Джошуа Александър, педиатър и асистент професор по физиотерапия и рехабилитация към медицинския университет в Северна Каролина.

Наред с другите неща, физиотерапевтите помагат на бебетата да поддържат висок тонус и да увеличават обхвата си на движение. Също така, помагат на тези с нисък тонус да придобият по-добър контрол на тялото си, така че да имат солидна опора за по-големи движения. Терапевтът, например, за да помогне на бебе с нисък тонус, може да го насърчи да си вдигне главата, като му покаже интересни картинки, докато то лежи по корем.

Логопедия

Логопедът може да помогне при затруднения в храненето, които са често срещани сред недоносените по редица причини. Мускулите, необходими за смучене, преглъщане и дъвчене, не са имали достатъчно време да се развият, а мозъкът на бебето все още не е в състояние да координира тези мускули.

Някои бебета се чувстват неудобно от усещането, че имат нещо в устата си, или в другата крайност – не са достатъчно чувствителни, за да усетят храна в устата си. Бебетата, които са хранени интравенозно или чрез сонда, има вероятност да се сблъскат с тези проблеми.

Логопедът може да помогне на вашето бебе да развие също дихателния ритъм и мускулите, необходими за сукане и преглъщане от гърдата, както и мускулната координация, необходима за дъвчене на твърда храна.

В допълнение – тази терапия помага на детето ви да използва устата, устните и езика си, за да общува по-лесно. В зависимост от възрастта на вашето бебе, терапевтът може да работи с него, за да подобри говора му, начина по който реагира на езика и да изрази нуждите си.

Ерготерапия

Ерготерапията може да помогне на вашето бебе да се справи с основните дейности от живота си – това, което ерготерапевтите наричат “дейности от всекидневието“ ( ADLs ). Тези дейности при бебетата включват хранене, игра и взаимодействие с другите. В зависимост от силните страни на вашето дете, терапевтът може да го научи да играе с играчки, да развива умението си да се храни само, да подобри фините си двигателни умения и уменията си да управлява “сензорни входове“ като докосване, звуци и светлина.

Как могат да помогнат родителите?

Това, което родителите правят у дома, също може да бъде терапевтично. Колкото и просто да звучи, малко контакт кожа-до-кожа ( понякога наричан “кенгуру-грижа” ) между вас и вашето бебе, може да му помогне да расте и да се развива. Дори и да е само за няколко минути на ден, придържането на бебето, само с памперс, до голата ви кожа, може да облекчи плача му, да стабилизира пулса и дишането му и дори да му помогне да се храни добре и да наддава.

Недоносените бебета също се справят по-добре, когато родителите работят заедно с техния педиатър и терапевт, за да се погрижат за проблемите отрано и да направят живота си у дома по-лесен.

Източник: https://www.babycenter.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”:Диана Крумова
Photo credit: Freepik