Да, детето ми заеква. Моля, запазете съветите за себе си.

Да, детето ми заеква. Моля, запазете съветите за себе си.

Много хора смятат, че заекването е един от най-тривиалните говорни проблеми и често са недостатъчно информирани по темата. Тук ще се опитам да ви обясня защо е абсолютно безполезно да кажете на едно заекващо дете да “говори по-бавно”, “да си поеме въздух”, “да помисли какво иска да каже и след това да говори”. Нищо от това не помага. Нещо повече – по-скоро още повече засилва фрустрацията при тези деца, както и възрастни.

Наслушах се на толкова глупости, свързани със заекването на детето ми. Нямате дори идея какво е да заекваш. Нямате идея какво е възрастните и децата да нямат търпение да ви изслушат. Нямате идея какво е да попаднете на комедийна сцена, в която някой заеква, а всички се заливат от смях. Нямате идея какво е никой да не чува КАКВО имате да кажете, само защото всички са фиксирани върху това КАК го казвате.

“Кажи й да не бърза” – чух тази реплика от напълно непознат за мен човек в супермаркета. “Просто говориш много бързо – за това заекваш!” Често хора, които нямат никаква представа какво представлява заекването, си позволяват да дават непоискани съвети. По-лошото е не само, че са непоискани, а и че са напълно безполезни. Повечето хора имат добри намерения. Не го правят, за да наранят някого. Други… не съвсем. Но общото между всички е липсата на достатъчно информация.

Заекването е говорно нарушение, при което е затруднена плавността на речта. Понякога тези трудности могат да бъдат особено мъчителни и да засегнат много повече от говора, но също и личността на детето, неговата самооценка, резултатите в училище, както и отношенията с околните.

Приблизително 70 милиона са хората, които заекват в световен мащаб, което е около 1% от населението на земята. Заекването обикновено започва между 2 и 5 години, но е възможно да се появи и на по-късен етап. ¾ от децата, които заекват ще се възстановят напълно до късното детство, но при тези които не успеят да го преодолеят може да остане за цял живот.

Как да говорим с някого, който заеква?

1.Въздържайте се от унизителни определения и коментари. Сигурно сте чували думата “пелтек” или коментари от сорта на “Чувал ли си го този как пелтечи?”. В последните години все повече се говори за необходимостта от уважение към хората с различни говорни или развитийни състояния. Думата “пелтек” е натоварена по-скоро с негативни внушения, така че ако се налага, можете просто да използвате израза “човек, който заеква”

2. Не прекъсвайте някого докато говори и не се опитвайте да довършите изреченията му! Заекването е свързано с голяма доза безпокойство в общуването, особено с хора, които демонстрират негативни реакции към заекването, откровено се подиграват или нямат търпение да изчакат човекът да се изкаже. Затова последното, от което имат нужда хората, които заекват е някой да е нетърпелив да ги изслуша или да ги прекъсва на всяка втора дума. Покажете търпение и уважение.

3. Не казвайте на човека да се успокои или да забави темпото!Не му давайте съвети за това как да говори. Приемете, че нямате никаква представа от неговото състояние и той не се нуждае от вашите съвети. Дори и да имате най-добрите намерения – всичко това няма да помогне. Може само да направи нещата по-лоши и да фрустрира напълно излишно говорещия.

4. Бъдете търпеливи. Изчакайте. Изслушвайте. Поддържайте очен контакт с говорещия и покажете, че истински се интересувате от това, което има да каже. На вас също ви е приятно, когато ви слушат с внимание, нали?

5. Ако не сте разбрали какво е казал заекващият човек, не се притеснявайте да попитате и не се преструвайте, че сте разбрали, само за да не го нараните. Не е нужно да сте излишно протективни. Бъдете естествени и се дръжте така, както бихте се държали с всеки друг човек, с когото общувате.

Заекването няма никаква връзка с интелектуалното ниво на детето или възрастния, така че не подценявайте някой само защото изпитва затруднения с говора. Демонстрирайте търпение и уважение към желанието на човека да комуникира с вас. Идеите му със сигурност си струват да изчакате, за да ги чуете.