7 начина да помогнете на децата да се успокоят

7 начина да помогнете на децата да се успокоят

Когато синът ми беше на 6 години, държеше кутия с всякакви успокояващи го предмети под леглото си. Беше я напълнил с всякакви неща, които да му помогат да преодолява състоянията си — малко одеяло, топка, дори украсена с пайети бутилка с жълто оцветена вода вътре. Доказателство, че дори най-странните неща могат да действат успокояващо!

Може да се изкушите да пуснете каквото и да е филмче на детето си по време на изблик на гняв, но има някои трикове за ума и тялото, които работят по-добре от това временно разсейване. За да намерим методи за успокояване на вашето мъниче, които не сте опитвали, попитахме различни видове експерти за техните скрити стратегии.

Защо не изпробвате и вие тези варианти следващия път?

Поведенческият учен: Бъдете като огледало

Ето една техника, за да предотвратите малкото безпокойство да ескалира в пълен хаос.

“Когато детето ви изрази чувство на неудовлетвореност, перифразирайте казаното обратно към него“, казва д-р Робин Гуруич, професор по психиатрия и поведенчески науки към Медицинския факултет на университета Дюк.

Да предположим, че то каже: „Учителят по математика ни даде толкова много домашни!“ Вместо да отговорите „Ъ-хъ“ или „Наистина ли?“, възликнете: „Ще има доста домашни за писане по математика тази вечер!“

Продължете със засилване на увереността на детето, като например добавите: “Ти си наистина добър/добра в решаването на математическите задачи. И ми харесва начина, по който опитваш да ги решиш, дори когато станат малко по-трудни. Ще бъда тук, за да ти помогна, ако се затрудниш“. С тази стратегия показвате на детето, че сте чули разочарованието му, така че няма да се налага то да става още по-разстроено или ядосано, за да привлече вниманието ви, отбелязва д-р Гуруич.

Майката блогър: Играйте на логическа игра

Следващият път, когато детето ви ридае толкова силно, че дори не ви минава през ума, че може да чуе какво му казвате, привлечете вниманието му, като направите нещо неочаквано, предлага Аманда Рютер, бивш консултант по психично здраве, блогър в сайта „Messy Motherhood.“

„Изключете светлините, скачайте нагоре-надолу или шепнете“, казва тя. Сега, когато детето ви слуша, помолете го да назове пет неща, които са сини, или три неща, които може да докосне в точно този момент.

„Това ще му помогне да премине от използването на емоционалната част на мозъка си към логическата област и то ще започне да се успокоява“, обяснява Рютер.

Йога инструкторът: Изпращайте положителни вибрации

Когато забележите, че устните на вашето бебе започват да треперят, шептенето на „ом“ може да помогне да спрете сълзите, казва Шакта Халса, основател на Radiant Child Yoga. Изричайте „ом“, докато правите зрителен контакт и люлеете бебето напред-назад.

Като алтернатива може да го държите за ръце и да правите нежни кръгове с ръцете му, наслаждавайки се на ползите от тази детска йога.

Стратегията работи и при по-големи деца, когато ги научите да пеят заедно с вас. Пеенето се основава на идеята, че всеки звук, който издаваме, носи вибрация, засягаща определена област на тялото, а „ом“ резонира в сърцето, водейки до успокояване, казва Халса. Изследвания сочат, че пеенето също кара областите на мозъка, свързани с емоциите, да бъдат по-малко активни.

Терапевтът: Създайте нов начин на прегръдка

Родителските прегръдки са най-приятни. Но ако детето ви е тъжно или разтревожено, когато не сте с него – независимо дали е в детската градина или е посред нощ – то може да успее да се успокои с „пеперудена“ прегръдка, казва Соня Кромрой, лицензиран терапевт, специализирала по темата за тревожността и травмите в Wild Tree Wellness, Сейнт Пол.

Помолете детето си да имитира няколко пъти издишване, сякаш духа свещи. След това го накарайте да скръсти ръце пред гърдите, сякаш прегръща само себе си, като върховете на пръстите му останат точно под ключиците и сочат нагоре към врата. Помогнете му да събере палците, за да наподоби тялото на пеперуда. След това го накарайте да затвори очи и да мърда пръстите си – бавно потупване, редуващо се от дясно наляво шест до осем пъти – докато поема бавно въздух. Вашето дете може да повтаря процеса, докато се почувства по-добре.

„Тези бавни движения от дясно наляво спомагат за укрепването на мрежите в мозъка, които намаляват емоционалния стрес“, обяснява Кромрой. Въпреки че техниката е възникнала преди повече от 30 години, тази по-нова вариация е била използвана за успокояване на деца, които са били травматизирани след преживяване на ураган.

Йога инструкторът: Дишайте с корема

Когато видите, че детето ви е разстроено, може да му кажете да си поеме дълбоко въздух. Но наистина ли децата знаят какво означава това? Научете детето си на един от методите за „коремно дишане“ и можете да му напомните да го прави, когато се чувства емоционално разстроено – и да се надяваме, че този метод ще му стане „втора природа“.

Ако имате малко дете, вдигнете един пръст и го помолете да си представи, че си поема дълбоко въздух и издухва балончета. Когато станат малко по-големи, кажете на децата да се преструват, че коремът им е балон и трябва да дишат през носа си, за да го напълнят с въздух. Ще разберете, че детето ви го прави правилно, ако видите как коремът му се разширява. Ако това не помогне, накарайте го да вдигне ръце и да направи голям кръг над главата си, сякаш то е балона, и нека си поеме въздух, докато се „напълни“. След това може да го „спука“, като пляска, за да изпусне въздуха.

Дълбокото поемане на въздух задейства парасимпатиковата част на вегетативната нервна система, което предизвиква спокойствие.

“Когато детето ви издишва, то отделя въглероден диоксид и емоционално може да се освободи от всичко, което го разстройва“, казва Халса.

Акупунктуристът: Масажирайте вашето бебе върху мястото за успокояване

Ако детето ви все още е нервно, след като го вземете, успокойте го с техника за акупресура, използвана в отделението за интензивно лечение на новородени и в спешното отделение, предлага Алиса Джонсън, която е лекувала пациенти в Централната детска болница в Солт Лейк Сити.

Следвайте извивката около горната част на ухото на вашето бебе с пръст, докато усетите вдлъбнатина. След това внимателно разтрийте това място (точката на натиск) с малки кръгови движения за 5 до 10 секунди. След това сложете пръст върху вътрешната гънка на лакътя и плъзнете пръста си до ръба, който е по-близо до тялото. Внимателно разтрийте тази точка за 10 до 15 секунди.
Редувайте ухото и лакътя от двете страни, докато детето се успокои. Джонсън отбелязва, че се смята, че това изчиства “блокажи“ в енергийните канали и освобождава положителни ендорфини.

Психологът: Освежете

Внимателно напръскване с вода може да помогне на вашето бебе или малко дете да запази хладнокръвие, казва д-р Илана Луфт, клиничен психолог в Детската болница в Сейнт Луис. Д-р Луфт предлага забърсване със хладна, мокра кърпичка или просто да потопите пръстите си в студена вода и внимателно да докоснете лицето. Слабото охлаждане на телесната температура може да забави сърдечната честота и да помогне за успокояване на дишането.

Източник: www.parents.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Маргарита Гюрова
Photo credit: Freepik