Как лесно да направите хранилка за птици с детето си

Как лесно да направите хранилка за птици с детето си

Правенето на хранилка за птици с децата е чудесен начин да ги научим как да се грижат за природата – да храня правилно дивите животни и да разпознават местните птици. Обикновена хранилка може да направите от всякакви подръчни материали. От шишарки до дънери, от ролки тоалетна хартия до портокалови кори. Това е забавно занимание, с което дори и по-малките деца могат да се справят, а е интересно и за учениците и възрастните. Този чудесен, универсален занаят, може да се практикува на всяка възраст, по което и да е време на годината, в разнообразни местности. В тази статия ще откриете три лесни за приготвяне хранилки за птици с помощта само на съставки и предмети, които всеки има налични в дома си.

Ползи от храненето на птиците

Няма значение дали живеете в центъра на града или дълбоко в гората, защото и в двата случая сте заобиколени от птици. Правенето на хранилки има много ползи и не само за това ,че ще се наслаждавате на красивата мелодична компания на тези същества. Канейки птиците в своя двор, вие им давате достъп до насекоми, червеи, охлюви и паяци, намиращи се там. Това осигурява идеален контрол над вредителите, почти без нужда от пестициди, а и други вредни химикали. Птиците помагат и за опрашването на цветята, така че да имате хранилки, привличащи малките създания, е начин да направите градината си по-цветна, по-красива и изобилстваща от растения, без кой знае какви усилия.

Храненето на птиците ще даде информация на детето ви за света на дивите животни. Наблюдавайте и се опитвайте да идентифицирате различните птици, които посещават хранилките. По принцип, птиците ще посетят всеки двор, но с подредена трапеза, ще привлечете повече на брой, а и по-екзотични видове от тях: от червеношийки до дроздове, врабчета, синигерчета и кълвачи.

Ето няколко начина децата да научат птиците:

  • Направете списък на птиците, които виждате или снимайте всяка от тях;
  • Потърсете ги онлайн или в енциклопедия за птици;
  • Направете си сборник с рисунки, направени от децата;
  • Проучвайте различните окраски, песни и поведение на птиците от всеки вид.

Хранилки за птици, направени от ябълки

hranilka 1

Какво по-лесно от това, а и е перфектен проект за малките деца. Вместо да изхвърляте ябълки, които са презрели и вече не стават за ядене, направете хранилки от тях. Само трябва да срежете ябълката наполовина, с лъжица да издълбаете сърцевината и семките и да напълните получилата се дупчица със семена и фъстъчено масло. След това може да ги провесите от дърво в двора чрез канапена връвчица.

Хранилка от портокалови кори

hranilka 2

Още една лесна за приготвяне хранилка се прави, като използваме портокаловите обелки. Вместо да ги хвърляме, след като сме си похапнали портокали, ще ги използваме, за да сложим в тях вкусна трапеза за птичетата. Тези кори играят перфектна роля на естествени купички, които ние можем да напълним със семки, плодове и ядки. За да ги провесите, просто пробийте четири дупки в тях, след което промушете дебел конец или връвчица през тези дупки, за да заприлича на малка импровизирана висяща кошница. Закачете я на някое дърво или храст. Децата лесно може да пълнят кошничката със семена за птички. Най-хубавото на този тип хранилки е, че могат да изкарат дълго време отвън. Могат да се пълнят отново и отново докато не се разпаднат. Птиците и катеричките обикновено не ядат кората на портокала, но ябълките си ги хапват.

Хранилка във формата на венец

hranilka 3

От трите хранилки, предложени в статията, тази определено изисква най-много грижа и усилия. По-подходящо е да се направи от деца, които вече са ученици, такива които се учат да следват инструкции и да работят с мерни единици. Вземете форма за кекс и сложете отдолу най-големите продукти. Може да използвате изсушени боровинки, бадеми, орехи, слънчогледови и тиквени семки.

За да се втвърдят съставките смесете ½ чаша желатин с ½ чаша топла вода и залейте големите семки и плодовете. В отделна купичка сипете 3 чаши семена и ги смесете с ½ чаша разреден царевичен сироп и ½ чаша фъстъчено масло. Поръсете семките отгоре върху големите семена във формата за кекс и натиснете надолу, за да слепнат. Оставете да престои в хладилник, за да се втвърди.

Щом венецът се втвърди, извадете го от формата за кекс и го увисете с връвчица. Ако сместа не е достатъчно твърда, за да се провеси, то тогава може да го сложите в чинийка и да го поставите на маса,пънче или на пейка. На птиците не им пречи, че ще се хранят от пънчето, но ще е по-трудно да изгоните катеричките така.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елина Емилова
Източник и снимки: https://runwildmychild.com

Photo credit: Freepik