Как лесно да направите хранилка за птици с детето си

Как лесно да направите хранилка за птици с детето си

Правенето на хранилка за птици с децата е чудесен начин да ги научим как да се грижат за природата – да храня правилно дивите животни и да разпознават местните птици. Обикновена хранилка може да направите от всякакви подръчни материали. От шишарки до дънери, от ролки тоалетна хартия до портокалови кори. Това е забавно занимание, с което дори и по-малките деца могат да се справят, а е интересно и за учениците и възрастните. Този чудесен, универсален занаят, може да се практикува на всяка възраст, по което и да е време на годината, в разнообразни местности. В тази статия ще откриете три лесни за приготвяне хранилки за птици с помощта само на съставки и предмети, които всеки има налични в дома си.

Ползи от храненето на птиците

Няма значение дали живеете в центъра на града или дълбоко в гората, защото и в двата случая сте заобиколени от птици. Правенето на хранилки има много ползи и не само за това ,че ще се наслаждавате на красивата мелодична компания на тези същества. Канейки птиците в своя двор, вие им давате достъп до насекоми, червеи, охлюви и паяци, намиращи се там. Това осигурява идеален контрол над вредителите, почти без нужда от пестициди, а и други вредни химикали. Птиците помагат и за опрашването на цветята, така че да имате хранилки, привличащи малките създания, е начин да направите градината си по-цветна, по-красива и изобилстваща от растения, без кой знае какви усилия.

Храненето на птиците ще даде информация на детето ви за света на дивите животни. Наблюдавайте и се опитвайте да идентифицирате различните птици, които посещават хранилките. По принцип, птиците ще посетят всеки двор, но с подредена трапеза, ще привлечете повече на брой, а и по-екзотични видове от тях: от червеношийки до дроздове, врабчета, синигерчета и кълвачи.

Ето няколко начина децата да научат птиците:

  • Направете списък на птиците, които виждате или снимайте всяка от тях;
  • Потърсете ги онлайн или в енциклопедия за птици;
  • Направете си сборник с рисунки, направени от децата;
  • Проучвайте различните окраски, песни и поведение на птиците от всеки вид.

Хранилки за птици, направени от ябълки

hranilka 1Какво по-лесно от това, а и е перфектен проект за малките деца. Вместо да изхвърляте ябълки, които са презрели и вече не стават за ядене, направете хранилки от тях. Само трябва да срежете ябълката наполовина, с лъжица да издълбаете сърцевината и семките и да напълните получилата се дупчица със семена и фъстъчено масло. След това може да ги провесите от дърво в двора чрез канапена връвчица.

Хранилка от портокалови кори

hranilka 2Още една лесна за приготвяне хранилка се прави, като използваме портокаловите обелки. Вместо да ги хвърляме, след като сме си похапнали портокали, ще ги използваме, за да сложим в тях вкусна трапеза за птичетата. Тези кори играят перфектна роля на естествени купички, които ние можем да напълним със семки, плодове и ядки. За да ги провесите, просто пробийте четири дупки в тях, след което промушете дебел конец или връвчица през тези дупки, за да заприлича на малка импровизирана висяща кошница. Закачете я на някое дърво или храст. Децата лесно може да пълнят кошничката със семена за птички. Най-хубавото на този тип хранилки е, че могат да изкарат дълго време отвън. Могат да се пълнят отново и отново докато не се разпаднат. Птиците и катеричките обикновено не ядат кората на портокала, но ябълките си ги хапват.

Хранилка във формата на венец

hranilka 3От трите хранилки, предложени в статията, тази определено изисква най-много грижа и усилия. По-подходящо е да се направи от деца, които вече са ученици, такива които се учат да следват инструкции и да работят с мерни единици. Вземете форма за кекс и сложете отдолу най-големите продукти. Може да използвате изсушени боровинки, бадеми, орехи, слънчогледови и тиквени семки.

За да се втвърдят съставките смесете ½ чаша желатин с ½ чаша топла вода и залейте големите семки и плодовете. В отделна купичка сипете 3 чаши семена и ги смесете с ½ чаша разреден царевичен сироп и ½ чаша фъстъчено масло. Поръсете семките отгоре върху големите семена във формата за кекс и натиснете надолу, за да слепнат. Оставете да престои в хладилник, за да се втвърди.

Щом венецът се втвърди, извадете го от формата за кекс и го увисете с връвчица. Ако сместа не е достатъчно твърда, за да се провеси, то тогава може да го сложите в чинийка и да го поставите на маса,пънче или на пейка. На птиците не им пречи, че ще се хранят от пънчето, но ще е по-трудно да изгоните катеричките така.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елина Емилова
Източник и снимки: https://runwildmychild.com