Как семейната терапия може да подобри оценките на детето ви в училище

Как семейната терапия може да подобри оценките на детето ви в училище

Вашето дете изпитва трудности в училище? Проблемът може изобщо да не е в училището. Всъщност трудностите с ученето често са породени от по-дълбоки проблеми като тревожност, депресия, нарушения на способността за учене, и други подобни. В тази статия ще обясним как семейната терапия може да помогне на вашето дете да подобри оценките си в училище.

Проучете основната причина за проблемите в училище

Семейният терапевт може да ви помогне да откриете същинската причина, поради която детето ви изпитва трудности в училище. Дали то е тормозено от съученик? Дали семейни кавги у дома причиняват стрес в училище? Дали детето ви чувства тревожност в голяма, пълна с хора, класна стая? Много фактори може да окажат влияние. Терапевтите имат многогодишен опит и могат да помогнат при установяването на тези фактори и след това да ви дадат конкретен съвет как да се справите с проблема.

Решете семейните конфликти и предотвратете нови такива

Стресът в семейството не засяга само родителите. Той застига всеки член на домакинството. Ако с партньора ви сте се карали наскоро, вашето дете ще почувства това напрежение. По същия начин децата са засегнати, когато родителите са разделени и не могат да се разберат за подялбата на попечителството.
Като разрешите конфликтите вътре в семейството, ще подобрите нагласата на детето в училище. Вместо да се тревожи за това какво се случва у дома, детето ще може да се концентрира върху работата в училище и уроците. Семейният терапевт може да ви помогне да подобрите уменията си за общуване в семейството и да намали напрежението в пререканията преди да са се превърнали в сериозни спорове. Това са умения, които ще ви служат години наред.

Установете последователност в ежедневието

Децата се развиват добре в структурирана среда. Може и да се държат така сякаш искат да правят каквото решат, и когато решат, но това не е най-доброто решение за тях. Вместо това е добре да установите предсказуемо ежедневие, което детето ви да следва, като например последователно спазван режим на спане и хранене. Ако детето ви спи достатъчно и получава редовно питателна храна, съвсем естествено то ще се чувства по-добре във всички останали сфери от живота. Това също така ще намали проблемите с дисциплината, което допринася за намаляване на стреса.

Подобрете начина на общуване с вашето дете

С порастването на детето начинът, по който разговаряте с него, ще се промени. По-малките деца невинаги умеят да изразяват чувствата си, защото нямат езиковите умения да го направят. Някои деца може да могат да се изразяват, но това не означава, че непременно разбираме какво казват. Семейната терапия помага за изграждането на ясен поток на общуване, независимо от възрастта на децата.

Превод от английски език: Зорница Цонева
Източник:https://www.inhomecounselingforseniors.com

Photo credit: Freepik