Проучване показва, че майчинството е еквивалентно на работа на 2 и половина работни места – на пълен работен ден!

Проучване показва, че майчинството е еквивалентно на работа на 2 и половина работни места – на пълен работен ден!

Знаем, че майките са супергероите в този свят, способни да издържат на безсънни нощи, събуждания по телефона рано сутрин, непоклатим стрес, болки в тялото и вълни от емоции. Ден след ден, те успешно се справят с предизвикателствата на майчинството, учат нещата в движение и пренареждат ежедневието си така, че да може децата им винаги да са на първо място.

Майчинството е дълго, трудно и изморително. И сега изследванията подкрепят това твърдение. Според скорошно проучване, проведено от Welch’s, майките работят средно по 98 часа. Между жонглирането на работното място, готвенето, чистенето, карането на деца до и от училище, справянето със следучилищните задължения и помагането с домашните.

Помислите за общия брой часове в рамките на една седмица (168, ако трябва да сме точни), което значи, че те са в движение 58 процента от времето за тази една седмица. Това е еквивалентно на работа на две и половина работни места на пълен работен ден. Да, правилно прочетохте.

Нищо чудно, че майките са уморени!

Проучването от 2017 г., който включва 2000 майки с деца между 5 до 12 години е на компания, чиято цел е предоставяне на лесни и прости хранителни решения за семейства. По време на него участниците също са помолени да посочат нещата, които им помагат да останат уравновесени, докато поддържат всичко в къщата.

„Резултатите от проучването подчертават колко трудна може да бъде ролята на майката в непрекъснатия поток от задачи и изисквания, от които се състои“, казва Кейси Луис, ръководител на отдела по здравеопазване и хранене на компанията.

Изводите са, че майките работят на 14-часови смени, като стават в 6:23 сутринта и приключват деня си около 20:31 часа. Що се отнася до обедната почивка? Те могат да си позволят само близо час и седем минути лично време на ден. Въпреки това, много майки могат да ви гарантират, че рядко отделят дори цял час за себе си.

Какво ни поддържа уравновесени?

Според проучването 4 от 10 жени чувстват, че животът им е „безкрайна поредица от задачи“ всяка седмица. Но докато се борят с придирчивите им към храна деца, разработват трикове, за да накарат цялата маса да яде приготвената от тях здравословна храна, майките имат тайни оръжия, които им помагат да постигнат всички тези неща.

Проучването открива 20-те най-добри спасяващи неща, които помагат за това всичко да върви по план. Част от тях са:

 1. Мокри кърпички;
 2. Панталони за йога;
 3. Дигитално устройство;
 4. Постоянно наличие на кафе;
 5. Кратки дрямки;
 6. Надеждни баби и дядовци, близки или роднини, които могат да останат с децата;
 7. Детегледачки, на които родителите могат да се доверят;
 8. Телевизионни предавания за деца;
 9. Килер, пълен със здравословни закуски и плодов сок;
 10. Набор от играчки в колата;
 11. Арсенал от вино.

Като малки помощници на майката, тези средства са чудесни за решаване на ежедневни задачи, които спомагат за това всичко в къщата да продължи да работи. Но какво да кажем за отделянето на време само за мама – без деца, без съпруг и без прекъсвания?

Родителският бърнаут (или „прегаряне“) е реален

Вече може да изглежда почти невъзможно да се влезеш под душа без детето ти да започне да те търси, камо ли да си отделиш час за релаксация. Но времето, отделено за себе си, е жизненоважно за майките, в противен случай биха се преработили до крайна степен на изтощение.

Това е истински проблем, който вече дори има име, благодарение на изследванията на Clinical Psychological Science. „Родителско прегаряне“ е хроничен стрес и крайно изтощение, което кара възрастните, които се грижат за децата, да се чувстват откъснати от тях и несигурни относно родителските си способности. Това може да доведе до сериозни проблеми, като пренебрегване от страна на родителя, нараняване и мисли за бягство.

Грижата за себе си е важна, тъй като има положителното въздействие върху физическото, психическото и емоционалното здраве на майките, а освен това им дава и заслужената почивка, от която се нуждаят.

Как да си отделите малко „време за мен“

Към майките, които искат да поемат пълен контрол върху своето „време за мен“ – най-добре е да правите това, което ви прави щастливи. Помислете за дните ви преди да имате деца или дори брака. Запитайте се какво обичахте да правите, и на което не сте могли да се насладите от известно време. Това може да бъде нещо просто, като например гледане на любимото си предаване, релаксиране във вана , четене или изработка на нещо. Каквото и да е, не забравяйте, че е това е време за вас и само за вас.

Поглезете се.

Независимо дали става въпрос за маникюр и педикюр, ходене до мола или прекарване на следобед в СПА центъра, глезенето от време на време е полезно за душата – и разбира се, за цялостното ви щастие.

Организирайте си среща с приятел.

Кой каза, че само децата могат да си уреждат срещи на площадката? Изпратете съобщение до приятел/ка и планирайте среща за кафе или вечеря. Въпреки че може да е трудно, ако и двамата/двете имате деца, опитайте се да синхронизирате календарите си, за да намирате удобно време за всички всеки месец.

Запишете се на курс.

От занаятчийство до фитнес, присъединете се към седмичен клас, за да си изградите рутина. Това не само ще ви създаде по-добър режим, но също така ще ви помогне да се съсредоточите върху дейност, която ви помага да се отпуснете и да отделяте ендорфини.

Присъединете се към литературен клуб.

Да бъдете част от група, ще ви помогне да се чувствате като част от нещо цяло и значими. Ако включите в ежедневието си дейност, като например четене на книга, тя ще ви държи отговорни да правите нещо повече извън задълженията на майка и домакиня. Помолете приятелите си да създадете литературен клуб или участвайте в утвърдена група с изцяло нов кръг от хора, където да създадете нови приятелства.

Не забравяйте, че фокусирането върху себе си не е егоистично. Колкото повече време отделяте на себе си седмично или месечно, толкова по-щастливи ще бъдете и толкова по-добре ще се чувствате при справянето с ежедневния си списък от задачи. Малкото „време за мен“ е повече от важно да присъства във вашия живот.

Източник: www.baby-chick.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Маргарита Гюрова
Photo credit: Freepik