Да изградим самочувствие у децата – съвети, игри и занимания

Да изградим самочувствие у децата – съвети, игри и занимания

„Самочувствието е репутацията, която придобиваме за себе си“, Натаниъл Брандън.

Всеки родител иска да изгради самочувствие у децата си. Би искал да види как стават уверени в способностите си и се уважават такива, каквито са. Но понякога ни се струва, че поради различни причини, децата ни показват ниска самооценка. Това може да е обезкуражаващо за нас като родители, но е важно да разберем, че именно ние играем решаваща роля в изграждането на личността на детето ни. Поведението на малчуганите започва да се влияе от ранна възраст, така че може да разработим стратегии за самочувствие още от самото начало.

В тази статия ще научите различни начини за изграждане на самочувствие и дейности които биха насърчили положителното развитие на личността на вашето дете.

Какво е самочувствието?

С прости думи, самочувствието е това, което мислим за себе си. Усещането ни за нас самите в заобикалящия ни свят, е процес, който се развива с течение на времето и започва от най-ранните ни взаимоотношения.

Деца, които имат положително усещане за себе си, са по-уверени и обнадеждени в своите действия и отношения. Децата, чието самочувствие е по-малко положително, могат да се борят с тревожност и чувство на безнадеждност.

Усещането ни за себе си в света има своите корени в ранното развитие, но се променя и расте с течение на времето и във взаимоотношенията през целия ни живот.

Изграждане на самочувствие у децата

Да помагате на детето си да преодолее трудните моменти с вас и други хора в обкръжението му, е най-ефективният начин да изградите у него положително усещане за себе си. Вашето дете научава, че когато нещата се объркат, то има способността да ги подобри. Това от своя страна му дава усещане за ефективност в света.Процесът на поправяне на грешки дава енергия на вашето дете и на вашата връзка, както и усещане за устойчивост и надежда. Обратно, избягването на конфликти в опит да се изгладят нещата, може да създаде чувство на тревожност и страх от разпадане.

Самочувствието при децата започва да се развива много рано и родителят играе решаваща роля в изграждането му. Тъй като родителите са най-влиятелните хора в живота на малкото дете, това което казват или правят или начинът, по който карат да се чувства детето, влияе върху неговото развитие.

Ето няколко начина, чрез които можете да помогнете на детето си да развие здравословно самочувствие:

 • Когато децата се чувстват обичани и приети безусловно, това им помага да развият положително усещане за себе си. Когато им казвате мили думи, мъниците ще се чувстват обичани и добре със себе си. Една прегръдка, целувка или дори обикновена усмивка могат да бъдат достатъчни, за да покажете на детето си, че го обичате.
 • Съсредоточете се върху силните страни на детето, а не върху неговите недостатъци. Насърчавайте го да използва своите таланти. В същото време му помогнете да идентифицира нещата, които са предизвикателство и да намери начини да работи върху тях.
 • Позволете на детето си да разбере, че е не само е добре, но е и важно понякога да не успява. Научете го да приема спокойно провалите си. Придобиването на нови умения може да даде възможност за това. Обучаването на детето в нови умения, дори незначителни, като градинарство, миене на съдове, създаване на презентация или смяна на гума, може да повиши самочувствието му.
 • Даването на избор може да помогне за изграждането на положително усещане за себе си. Помага на детето да придобие чувство за отговорност за собствените си решения. Започнете с малки неща, с прости избори, преди да дадете отговорност за по-значими житейски избори.
 • Когато рaзрешите проблем, голям или малък, изпитвате чувство за постижение. Така че следващия път, когато детето ви има проблем, дайте му време да се опита да го разреши само. Това ще повиши веговата увереност и самочувствие.
 • Обяснете на децата колко са важни здравословният начин на живот и грижата за себе си. Ако те проявяват интерес към дейност, спорт или научаване на ново умение и дейността е в рамките на разумното и достъпна, насърчете ги да опитат и да изпитат. Например, ако детето иска да учи бойни изкуства, подкрепете го. Не му казвайте веднага, че се нуждае от практика и дисциплина, което може да означава ранно събуждане, силова тренировка или часове дълги тренировки.
 • Насърчаването е чудесно, но прекомерните не конкретни похвали могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Прекаленото използване на думи като „браво“ или „страхотно“ за похвала на детето, често може да има обратен ефект. Простото забелязване на дейностите на детето ви и конкретното им назоваване, може да направи много повече за повишаване на самочувствието, отколкото една не конкретна похвала. Например, вместо да коментирате детска рисунка със „страхотна работа“, можете да кажете: „Забелязвам, че си използвал много лилаво в рисунката си“. Вашият интерес и внимание са по-ценни от общата похвала, която в излишък може да се възприеме като безсмислена.

Игри и занимания за изграждане на самочувствие при децата

Ето няколко игри и занимания, които могат да повдигнат самочувствието на детето ви.

 • „Аз съм“ занимание

Вашето дете гордее ли се с постиженията си или е склонно да бъде прекалено самокритично?

Може да проучите въпроса с това занимание.

Ще ви трябват:

 1. Картон или лист за рисуване
 2. изрезки с прилагателни от списания и вестници
 3. лепило
 4. цветен химикал или флумастер.

Какво да правите:

 • Помолете детето си да изброи думи, които ги описват, на лист хартия. Може да са отрицателни или положителни.
 • След това го помолете да се съсредоточи само върху добрите неща, които хората са казали за него, и направете списък с тях.
 • В средата на картона или листа за рисуване залепете снимка на детето.
 • Помолете детето да запълни пространството около снимката с положителни думи и прилагателни, които смята, че му прилягат.

Сложете тази таблица или лист хартия в стаята на детето, за да засилите положителното му мнение за себе си.

 • Избройте постижения в живота

Ефективен начин за повишаване на самочувствието на детето е да му напомняте за неговите успехи.

Ще ви трябват:

 1. Лист хартия
 2. химикал

Какво да правите:

 • Дайте на детето химикалка и лист хартия или тетрадка.
 • Започнете като напишете списък с постиженията му в живота на първата страница, като оставете място в долния край за да има място да се добавя.
 • За да напомняте на детето за неговия потенциал, можете да му кажете да записва успехите си всеки ден преди да си легне.
 • Подчертайте, че неуспехите са не само добри, но и важни. Отделете време, за да забележите кога детето ви успешно се справя в труден момент.
 • Страх ме е но…

Страхъг е нормално чувство у децата. Ето едно занимание с което децата да се изправят срещу страха си и да говорят за него.

Ще ви трябват:

 1. Лист хартия
 2. химикал

Какво да правите:

 • Помолете детето си да напише списък на нещата, които го е страх да направи. Например, може да го е страх да иде на уроци по плуване. Или го е страх да направи презентация пред класа си…

Изречението трябва да е нещо подобно на:

Страх ме е да се запиша на уроци по плуване защото…

Страхувам се да говоря с този или онзи защото…

 • Втората стъпка е да си представи как прави това, от което го е страх. Да си представи как се записва на уроци по плуване или че говори с този човек.

Всеки път когато детето запише нещо, от което го е страх, го попитайте какъв би могъл да е крайния резултат ако опита да го направи. И до негативния краен резултат им кажете да напишат възможен положителен резултат.

 • Дейност за самочувствие между майка-дъщеря

Връзките между майка и дъщеря могат да бъдат силни, но също така изпълнени с напрегнати моменти. Тази дейност се докосва до връзката майка-дъщеря, за да работи върху самочувствието на момичето.

Ще ви трябват:

 1. Хартия за плакати или картон
 2. цветни химикали или флумастри

Какво да правите:

 • Направете два плаката с думата „АЗ“ написана с контур на тях, за да можете да запълните думата с текст.
 • Направете друг плакат с думите „МАЙКА МИ“ и още един с думите „МОЕТО МОМИЧЕ“ отново написани с контури.
 • Дайте на дъщеря си един плакат с думите „АЗ“ и един с „МАЙКА МИ“ и и кажете да запълни думите с позитивни неща за себе си и за майка си. За майката са другите два плаката.
 • Разменете си готовите плакати или си прочетете на глас комплиментите, които всяка е написала.
 • Домакинска работа с цел

Самочувствието на детето може бързо да се повдигне, когато знае, че някой му се доверява. Какъв по-добър начин да покажете на детето си, че му се доверявате, от това да му поверите отговорността за домакинска работа.

Какво да правите:

 • Направете списък с нещата, които детето ви може да върши вкъщи или за домашните любимци. Например – да разходи кучето, да полее цветята да избърше пода.
 • Всеки път когато детето се справи със задачата си, му правете комплимент, но не прекалявайте.
 • Ако прави грешки, му помогнете да ги поправи, но не се спирайте на тях. Домашните задължения могат да допринесат за изграждането на самочувствието на вашето дете.
 • Визуализация

Негативните ни мисли могат да бъдат толкова силни, че не можем да си представим нищо хубаво. Ако детето ви преминава през такава фаза, тази дейност може да помогне.

Ще ви трябват:

 1. Спокойно и тихо място за релаксация

Какво да правите:

 • Разберете защо детето ви смята, че не е добро или какво го е страх да направи.
 • Например, ако се притеснява за училището или за представянето си в някакъв спорт, фокусирайте се върху това.
 • Помолете го да си представи и да си запише идеалния сценарии за всеки един от случаите.
 • Кажете на детето да си затвори очите и да си представи този идеален сценарии, и как би се почувствало ако това беше реално.
 • Помолете го да си запише как се е почувствало когато е визуализирало идеалната ситуация и какво е помислило за себе си.
 • Промяна на самооценките

Негативните думи и самооценки са признак на ниско самочувствие. Може да е от полза да изтъкнете тези тенденции и да помогнете на детето си да не говори негативно за себе си. Тази дейност може да помогне да промените негативните самооценки в положителни.

Ще ви трябват:

 1. Химикал
 2. хартия

Какво да правите:

 • Разделете на две колони лист хартия. В първата колона напишете „Лоша или негативна самооценка“, а в другата колона „Добра или позитивна самооценка“.
 • Помолете детето си да изброи в първата колона всички негативни мнения, които има за себе си.
 • След това кажете на детето си да превърне тези негативни мнения в позитивни. Мненията трябва да са ясни и специфични – например за талантите и уменията на детето.
 • Можете да помогнете, като дадете на детето си пример в началото и споделите как променяте негатнивните самооценки в положителни и как това ви помага.

Родителите имат много важна роля в изграждането на самочувствието на децата си. Начинът, по който те ги насърчават да се изправят и ги утешават всеки път, когато не успеят, мотивира малчуганите и подхранва чувството им на увереност. Можете да изградите самочувствие у децата си, като им помогнете да преодолеят безпокойството и страха си. Те трябва да знаят, че допускането на грешки е нещо добро, стига да се учат от тях и да ги коригират. Можете да опитате някои от гореспоменатите дейности и игри, за да изградите самочувствие у децата си и да им помогнете да израснат като уверени личности.

Източник:momjunction.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Любка Димитрова
Photo credit: Freepik