По-здравословно ли е за децата да ходят боси

По-здравословно ли е за децата да ходят боси

Признайте си – възможно е да погледнете неодобрително родител, чието дете тича без никаква защита на краката си. В крайна сметка какво ще стане, ако стъпи на камък или, по-лошо, на парче стъкло?

Преди обаче да осъдите този родител, вземете под внимание потенциалните ползи (или последици) за децата от редовното ходене без обувки.

Дебатът „Боси срещу Обувки“

Съществуват доста дебати относно това дали е най-добре краката (на дете или на възрастен) да бъдат защитени с обувки или да бъдат боси.

Преди години минималистичната марка обувки Vibrams направи сензация със своите бягащи обувки FiveFinger, за които твърдяха, че имитират бягане на бос крак и същевременно осигуряват безброй ползи за здравето на тялото. Според маркетинговите материали на компанията, обувките могат да укрепят мускулите на стъпалата и краката, да увеличат обхвата на движение на долната част на тялото и да подобрят стойката. Въпреки това, през 2014 г., компанията уреди дело за съдебен иск, заведено от клиент, според когото обувките не отговарят на тези твърдения.

В становище Американската подиатрична медицинска асоциация (APMA – ортопедична асоциация, да не се бърка с педиатрична), коментирайки съдебния процес, не отрече напълно потенциалните ползи от бягането на бос крак или с обувки за минималистично бягане: „Бягането на бос крак се изтъква като средство за подобряване на силата и баланса, като същевременно се насърчава по-естествен стил на бягане.“

APMA обаче заяви също, че „рисковете от бягането на бос крак включват липсата на защита, което може да доведе до наранявания като прободни рани и повишено натоварване на долните крайници“.

Плюсове и минуси за децата

Проучване от 2017 г., публикувано в Gait & Posture, показа, че носенето на обувки увеличава силата на реакция на земята при удар, което може да породи определени рискове от нараняване. Но бягането на бос крак и бягането с обувки за минималистично бягане повишава вътрешната ротация на тибията (големият пищял), която се свързва с определени видове травми.

Взимайки това под внимание, родителите (и след консултация с педиатъра на детето) трябва да преценят рисковете и ползите, за да решат дали да насърчат децата си да ходят без обувки.

Първите обувки на бебето

Колкото и неустоими да са малките маратонки, няма научни доказателства, че бебетата трябва да носят обувки, след като са се научили да ходят. Всъщност може да се окаже, че е точно обратното – ходенето без обувки помага на току-що проходилото дете да подобри баланса, силата и координацията си.

Единственият показател, който трябва да се вземе предвид, когато избирате дали обуете детето си, е температурата на повърхността, по която то ходи.

Ако е студено, нещо с тънка подметка, обувки или чорапи, ще предпазят краката им от студени повърхности. В противен случай позволете на детето да изследва текстурата и усещането за различни повърхности, независимо дали това е трева, плочки, пясък, или килим. (Разбира се, уверете се, че няма опасности като счупени стъкла или ръждиви метални предмети.)

По-късните години

През 2007 г. екип изследователи от Южна Африка сравниха състоянието на стъпалата на човек с тези на 2000-годишен скелет. Те стигнаха до заключението, че хората са имали по-здрави крака, преди да започнат редовно да носят обувки. Водещият изследовател публично коментира, че според него научните доказателства подкрепят твърдението, че предлаганите в търговската мрежа обувки не са здравословни за краката.

Но, разбира се, в тези проучвания се говори за хора в зряла възраст. Какво да кажем за децата? Привържениците на босото ходене обикновено твърдят, че детските обувки променят растящото стъпало, като го принуждават да се приспособи към формата на обувката. Вместо това, казват те, краката трябва да се оставят да се развиват по естествен начин, а това означава да не се налагат ограничения.

Проблемите с обувките

Най-големият проблем с детските обувки е тяхната твърдост. Детето обича да тича на воля, да се катери по дърветата, да играе свободно. Подметката на детската обувка е много малко податлива на огъване.

Липсата на пряк контакт с повърхността, по която тича или се катери, също може да доведе до проблеми — лошото сцепление на подметката с клона на дърво, например, може да доведе до подхлъзване и падане.

Слабо прилепващите обувки и неправилната им употреба също така могат да причинят врастнали нокти на краката и структурни проблеми на детското стъпало. А използването на неподходящи обувки, които задържат влагата и не позволяват на стъпалото да диша, може да доведе до появата на т.нар. „атлетично стъпало“.

Преценете околната среда

Дори и най-големите привърженици на босото ходене разбират, че има някои места, където децата трябва да носят обувки, макар че си струва да се отбележи, че колкото повече едно дете ходи босо, толкова по-естествена защита имат краката му от опасности, като тук не става дума за пирони и други опасни остри предмети.

Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато обмисляте дали да оставите детето си да ходи босо:

  • Настоявайте детето ви да носи обувки, когато се разхожда около басейни, мокрa трева, или в съблекалните. Топлите, влажни среди са идеална предпоставка за развитие на гъбични инфекции, вируси и бактерии.
  • Поддържайте тетанус имунизацията на детето си актуална. Стъпването върху остър предмет и последващо замърсяване на раната може да причини тетанус.
  • Настоявайте детето ви да носи слънцезащитен крем на краката си. Краката могат да изгорят от слънцето точно като всяка друга част на тялото – важно е да се пазят краката защитени от силното слънце.
  • Вземете под внимание температурата. В горещ ден пясъкът или асфалтът могат да причинят сериозни изгаряния. Ако денят е ярко слънчев, настоявайте детето ви да носи обувки.
  • Вземете под внимание околната среда. Помислете за потенциални опасности от хапещи насекоми, паразити, змии и др., които могат да влязат в контакт с краката на вашето дете.
  • Родителят знае най-добре дали е добра идея децата му да тичат наоколо без обувки. Въпреки това, добра практика е децата да ходят боси вкъщи. Така краката на децата ви ще са достатъчно време на открито, което е необходимо за правилното развитие, като същевременно опасностите ще са сведени до минимум.

Източник:verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Станислава Жекова
Photo credit: Freepik