Развитие на мозъка на бебето в утробата – какво можете да направите

Развитие на мозъка на бебето в утробата – какво можете да направите

Ако току-що сте разбрали, че сте бременна, вероятно ще прекарате следващите месеци в размисъл как бебето ви расте и се развива.

През ума ви минават въпроси като: „Какъв цвят ще бъдат очите му?“ или „Кога ли ще ме чува?“. И сигурно се питате как се развиват в утробата различните му органи, дори мозъка.

За щастие, развитието на мозъка на плода обикновено следва доста предвидима схема. Всъщност нервната система – мозъкът и гръбначния стълб на бебето, е една от първите системи, които се развиват. Така че докато се занимавате с пренаталните си грижи и правите ултразвукови изследвания, вашето бебе също ще продължава да се движи и развива с предвидима скорост.

Мозъкът на бебето

Преди да можете напълно да разберете развитието на мозъка на плода, е важно да знаете различните части на мозъка. Има пет различни области на мозъка, с които учените са запознати. Те включват крайния мозък, малкия мозък, продълговатия мозък, хипофизата и хипоталамуса.

Крайният мозък е най-голямата част от мозъка. Той е отговорен за мислите, чувствата и спомените. Кората на крайния мозък, включително челния и слепоочния дял, е част от тази област. Междувременно малкият мозък е частта от мозъка, която отговаря за моторния контрол, а продълговатия мозък контролира най-важните функции на вашето бебе, включително сърдечната честота, дишането и кръвното налягане.

Хипофизата е жлеза с размерите на грахово зърно, която отделя хормони в тялото на вашето бебе. Тези хормони са отговорни за растежа и метаболизма.Хипоталамусът е частта от мозъка на вашето бебе, която отговаря за телесната температура, глада, жаждата, съня и емоциите. Въпреки че тези части на мозъка се развиват с бързи темпове в утробата, голяма част от развитието се случва извън тялото ви.

Как се развива мозъка на бебето ви

Когато разберете, че сте бременна, мозъкът на вашето бебе вече се развива. Само четири седмици след зачеването се образува нервната пластина, която е основата на мозъка и гръбначния стълб на вашето бебе. С нарастването ѝ, тя се превива докато гънката не се промени в жлеб, а накрая този жлеб се превръща в неврална тръба. Тази неврална тръба, разположена по гърба на бебето, е важна, защото от нея се развиват мозъка и гръбначния стълб на бебето.


Първият триместър

Около седмата седмица от вашата бременност мозъкът и лицето на бебето се развиват. Освен това, щом се затвори невралната тръба, тя се извива и изпъква в три секции, които се наричат преден, среден и заден мозък. Точно зад задния мозък е частта, която в крайна сметка ще се превърне в гръбначния мозък на вашето бебе.Скоро тези области на мозъка ще се превърнат в петте области на мозъка, а именно крайния мозък, малкия мозък, продълговатия мозък, хипофизата и хипоталамуса. Виждат се вдлъбнатините, които се превръщат в ноздрите на бебето, ретините също се оформят.

Въпреки че бебето ви развива някои участъци от мозъка, едва около шестата седмица започва да се появява първата електрическа мозъчна активност. Тази активност представлява първите синапси на вашето бебе, което означава, че невроните му могат да комуникират.

Активността обаче все още е много примитивна и се състои в неорганизирано изстрелване на неврони. До десетата седмица от бременността главата на бебето е станала по-кръгла, а в 11-а г. главата на вашето бебе все още представлява около половината от дължината му. Съвсем скоро обаче тялото ще го настигне.


Втори триместър

През втория триместър мозъкът на бебето задейства диафрагмата и мускулите на гръдния кош да се свиват, което прилича много на практика на дишане. По същото време се развиват и първите импулси за сукане и преглъщане. Всъщност до 21-а г.с естествените рефлекси за преглъщане на вашето бебе позволяват поглъщането на няколко милилитра околоплодна течност всеки ден. Това означава, че вашето бебе вкусва всеки път, когато преглътне.

До края на втория триместър продълговатият мозък, който контролира сърдечната честота, дишането и кръвното налягане, е почти изцяло развит и разположен точно над гръбначния мозък и под мозъчната кора. Нещо повече, нервната система на плода е толкова развита, че бебето може да се стресне при силни звуци извън утробата. Може дори да откликне на вашия глас или гласа на партньора ви. До 28-та седмица активността на мозъчните вълни на плода включва цикли на съня, включително фазата REM (Бързо движение на очите), когато обикновено се появяват сънища.


Трети триместър

През третия триместър мозъкът почти утроява теглото си и бързо развива неврони и връзки. Нещо повече, гладката по-рано повърхност на мозъка на вашето бебе става все по-набраздена и започва да наподобява снимките на мозъци, които сте свикнали да виждате. Междувременно малкият мозък се развива много бързо. Всъщност той се развива по-бързо от всяка друга област от мозъка на вашето бебе.

Когато бебето се роди, мозъкът му до голяма степен прилича на мозъка на възрастен. Но е важно да запомните, че не е толкова развит. Да изглежда, че имаш зрял мозък и да имаш зрял мозък не е едно и също нещо. Например, въпреки че мозъчната кора се развива бързо в утробата, тя не започва да функционира, докато не се роди доносено бебе. След това постоянно се оформя в отговор на заобикалящата среда на вашето бебе.


Фактори, влияещи върху развитието на мозъка на плода

Има много фактори, които могат да повлияят на развитието на мозъка на плода, но при повечето здрави жени не се налага радикална промяна в начина на живот, за да се насърчи здравословното развитие на мозъка. Най-важният фактор за оптимален растеж на мозъка е да се води здравословен начин на живот, който включва здравословна диета и упражнения. Също така е важно бременните жени да спрат употребата на алкохол и цигари, тъй като тези вещества могат да нарушат образуването и свързването на мозъчните клетки.

  • Инфекции

Инфекциите представляват най-голям риск за растящото и развиващото се бебе, но повечето майки са имунизирани срещу най-опасните от тях – варицела и морбили. Въпреки това, токсоплазмозата, някои болести, предавани по полов път, и цитомегаловирусът също са притеснителни и трябва да бъдат обсъдени с лекаря.

  • Стрес

А другите фактори в живота ви, като например стреса? Влияят ли и върху развитието на мозъка на плода? Някои изследователи смятат, че стресът може да повлияе на растежа и развитието на мозъка. Всъщност едно проучване установява, че стресът на майката по време на бременност променя невронната свързаност в мозъка на нейното неродено дете.

Чрез функционално изображение с магнитен резонанс в състояние на покой на плода, учени са изследвали бебета между 30-та и 37-та гестационна седмица, чиито майки са с ниски доходи и високи нива на стрес. Преди теста много от майките посочват, че имат високи нива на депресия, тревожност, безпокойство и стрес.Следователно това, което изследователите откриват е, че майките, съобщаващи за високи нива на стрес, имат фетуси с намалена ефективност в начина на организиране на невронните функционални системи.

Това проучване показва за първи път пряка връзка между нивото на стрес при майката и развитието на мозъка на плода. Нещо повече, изследователите откриват, че малкият мозък играе главна роля в процесите, които са наблюдавали. В резултат на това, тази част от мозъка на растящото бебе може да бъде по-уязвима към последиците от стреса в ранния живот, отколкото се смяташе първоначално.

  • Холин (Вит. В4)

Друго проучване на Университета в Колорадо установява, че консумацията на холин – основно хранително вещество, намиращо се в яйцата, говеждото месо и черния дроб, може да помогне за предотвратяване на проблеми с развитието на мозъка на плода, дори когато бременните майки са заразени с инфлуенца. Изследването потвърждава, че добавките с холин могат да предотвратят проблеми с развитието на неродените бебета, когато майката има инфекция или настинка.

Освен това изследователите откриват, че майки, които са претърпели инфекция и са имали по-ниски нива на холин, имат бебета с драстично намалена способност да обръщат внимание, да играят тихо и да се гушкат с родителите си. Нито един от тези резултати не са налични, когато майката има по-високи нива на холин в системата си.

Интересното е, че пренаталните витамини обикновено не съдържат холин. В резултат на това изследователите стигат до заключението, че добавките, които се препоръчват от Американската медицинска асоциация, могат да помогнат на бъдещите майки да достигнат високите нива на холин, необходими на техните бебета.Преди да приемете каквато и да е добавка, говорете с лекаря си.

Как можете да подкрепите мозъка на вашето бебе

Всяка майка иска да даде на бебето си възможно най-добрия старт в живота. Но понякога може да е трудно да знаете какво да правите, особено с толкова много съвети, за които се пише в книги, списания и интернет. Слушайте лекарите, следвайте техните съвети и ще се справите. Най-вероятно те ще предложат следните съвети, за да поддържате вашето здраве и това на вашето бебе.

  • Хранете тялото си

Когато ядете здравословни храни, пиете много вода и приемате пренаталните си витамини, вие давате на развиващия се мозък на вашето бебе храната, от която то се нуждае за оптимален растеж. Може дори да говорите с лекаря си относно приемането на добавки с холин, но не приемайте нищо, дори добавки без рецепта, без първо да говорите със специалист.

  • Движете се активно

Ако не сте тренирали преди да забременеете, трябва да говорите с лекар, преди да започнете какъвто и да е режим на упражнения. Но обикновено ходенето, водната аеробика и пренаталната йога са безопасни опции. Уверете се, че не прекалявате. Не бихте искали да рискувате да нараните себе си или развиващото се бебе.

  • Избягвайте токсините

Токсините са лоши за всеки, включително за бременна майка и нейното неродено бебе. За щастие избягването на токсините в околната среда е сравнително лесно, освен ако не работите за компания за химическо чистене, във ферма или във фабрика. В тези случаи е добре да поискате да бъдете преместени в по-малко токсична зона на бизнеса.

Трябва да избягвате продължително използване на почистващи препарати, да обръщате внимание на сигналите за качеството на въздуха и да избягвате замърсяването от превозните средства. Но не се стресирайте за нещата, които не можете да контролирате. Просто направете всичко възможно и не се излагайте на химикали ненужно.

  • Овладейте стреса

Има безброй проучвания, които свързват високите нива на стрес по време на бременност с неблагоприятното развитие на мозъка на плода. Така че направете всичко възможно, за да намалите стреса в живота си. Освободете натоварването и се научете да се отпускате. Един от начините за намаляване на стреса е чрез съсредоточаване върху различни техники за релаксация като дихателни упражнения, водене на дневник и медитация.

  • Говорете на коремчето си

Изследванията показват, че когато говорите с бебето си в утробата, вие правите нещо повече от просто изграждане на връзка. Полагате основата за неговото социално и емоционално развитие. Тези еднопосочни разговори ще засилят уменията за език и памет в бъдеще. Така че се уверете, че разговаряте с бебето си редовно.

  • Пуснете музика

Въпреки че има известни разногласия относно това дали Моцарт ще повиши коефициента на интелигентност на нероденото бебе или не, музиката като цяло помага и на двама ви. Тя не само може да бъде релаксираща, особено класическата музика, но също така може да помогне на вашето неродено бебе да научи и разпознава нови звуци и тонове.

  • Откажете се от алкохола и пушенето

Никога не пушете и не пийте, докато сте бременна. Употребата на алкохол например, може да доведе до Фетален алкохолен синдром и да попречи на развитието на когнитивните мозъчни клетки. Пиенето по време на бременност често води до по-ниски коефициенти на интелигентност, лоши когнитивни умения, дефицит на вниманието, импулсивно поведение и дори лоша координация. От своя страна никотинът намалява притока на кръв и храненето на вашето бебе, защото свива кръвоносните ви съдове, а влияе също на когнитивните мозъчни клетки.

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да подкрепите развитието и растежа на мозъка на вашето бебе, е да водите здравословен начин на живот. Това включва правилно хранене, упражнения, достатъчно сън и намаляване на нивата на стрес. Ако се притеснявате за диетата си или нивата на стрес, говорете с лекаря си. Има неща, които можете да направите днес, които ще ви помогнат да влезете в правилния път и ще гарантират, че мозъкът на вашето бебе расте и се развива както трябва.

Източник:www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Габриела Крумова
Photo credit: Freepik