Всичко, което трябва да знаете за тежките одеяла

Всичко, което трябва да знаете за тежките одеяла

Всичко, което трябва да знаете за тежките одеяла

Всеки иска да спи добре, но не всеки успява. На помощ идва тежкото одеяло. Това е одеяло с добавено допълнително тегло към него, което помага на тялото да отпочине и го поставя в по-спокойно и отпуснато състояние.

Какво представляват одеялата с добавено тегло?

Д-р Темпъл Грандин, експерт по поведението на животните, която е диагностицирана с аутизъм, е сред първите, които отбелязват, че докосването с дълбок натиск успокоява централната нервна система както на животните, така и на хората със сензорна чувствителност. Нейните изследвания довеждат до разработването на одеяла с добавено тегло. Напълнени с пластмасови топчета, тежки дискове или стъклени перли, одеялата с добавено тегло са по-тежки от стандартните и оказват натиск върху тялото, за да подпомогнат релаксацията.

Защо тежкото одеяло действа успокояващо?

„Докосването с дълбок натиск помага за повишаването на чувството за спокойствие чрез освобождаването на допамин и серотонин, които помагат за регулиране на възбудата“, казва ерготерапевтът Дина Барнс от Онтарио /Канада/.

В деня, когато одеялото с добавено тегло пристигна, открих, че синът ми – Зак си е легнал рано. Влязох в спалнята му и го видях да лежи. Главата му надничаше над принта с картинката на динозавър, беше завит с новото терапевтично спално бельо. Изглеждаше отпуснат и щастлив и поне този път не плъзгаше краката си нагоре-надолу по матрака.

„Какво е усещането?“ – попитах го аз. „Мускулите ми са спокойни, не изпитвам всички онези емоции“, отговори той.

Зак има забавяне в развитието, тревожност и нарушение на сензорната обработка. Симптоматиката на тези състояния включва: безсъние, емоционална нестабилност и лесно претоварване в шумни и натоварени ситуации. Когато беше малко момче, той интуитивно осъзна, че тежестта и натискът върху тялото му помагат да се чувства по-добре. Аз и баща му можехме да му помогнем да се успокои, като го държим в продължителна, здрава прегръдка. Неговият ерготерапевт препоръча да опитаме да спи с тежко одеяло, което да допълни лекарствата и терапиите му и ние се радваме, че послушахме този съвет.

Ако обмисляте да инвестирате в одеяло с добавено тегло, ето какво още е добре да знаете:

При какви състояния тежкото одеяло може да бъде полезно?

„Бих го препоръчала на деца, които имат проблеми с безпокойството или самоконтрола, включително деца със симптоми на тревожност, травма или разстройство на привързаността, сензорни разстройства, както и разстройства от аутистичния спектър (ASD), фетален алкохолен синдром (FASD) и диагностицираните със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD)“, казва терапевтът Хедър Чандлър.

Какво споделят децата за одеялата с добавено тегло?

Четиригодишният Дакота, който има скелетна дисплазия, която може да причини скованост на ставите и болка в крайниците, споделя, че се чувства в безопасност, откакто спи с тежкото си одеяло, тъй като краката не го болят толкова силно.

Четиригодишният Ейдън, който има разстройство от аутистичния спектър, започнал да използва одеялото с добавено тегло, за да се справи с преминаването от бебешкото си креватче в легло. „Сега той обича да се завива с него и остава в леглото“, казва майка му Пам.

Хедър Чандлър съобщава, че един от нейните 6-годишни пациенти, който страда от Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност и който мрази да бъде сам в стаята си през нощта, ѝ казал, че с тежкото му одеяло се чувства като в прегръдка.

Всички деца ли определят одеялата с добавено тегло като терапевтични?

Когато Ейми (14 г.), която има посттравматичен стрес и тревожност, започва да използва одеяло с добавено тегло, тя споделя: „В началото тежестта му беше шокираща, но не ми отне много време, за да свикна с него. Сега ми е удобно и се отпускам”. По-големият ѝ брат Джеймс, който има съпътстващи разстройства – разстройство от аутистичния спектър и хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (включително анамнеза за нарушения в съня), взема назаем одеялото ѝ за една нощ, но не му харесало как се почувствал, когато се опитал да се завърти. Описва го като „усещане за клаустрофобия“, споделя той.

Ами ако детето ми не хареса одеялото с добавено тегло?

Добра идея е да вземете назаем такова одеяло за вашето дете, преди да го купите. Дина Барнс казва: „Някои деца не обичат да чувстват тежест и може би биха предпочели да използват подложка за скут или подложка за рамо вместо тежко одеяло.“. Тя също така отбелязва, че одеялата с добавено тегло могат да бъдат прекалено затоплящи през нощта. „Ако случаят е такъв, препоръчвам те да бъдат сменени с обикновено одеяло, след като детето заспи“, казва тя.

На колко години трябва да е детето ми, за да използва одеяло с добавено тегло?

Повечето производители подчертават, че тежките одеяла не трябва да се използват при кърмачета и малки деца, които са на възраст под две години. Детето не трябва да бъде твърде малко или да има физически затруднения при опит за сваляне на завивката си самостоятелно. Препоръчителен е надзор, особено за деца на възраст под шест години. „Също така одеялото никога не трябва да покрива лицето на детето и то не трябва да бъде увити плътно в него“, казва Барнс.

Одеяла с добавено тегло само за деца ли са предназначени или родителите също биха могли да ги използват?

Възрастните, които притежават някое от горепосочените състояния също могат да намерят одеялата за успокояващи. Те са полезни за възрастни, които страдат от безсъние, изпитват хронична болка или страдат от Синдром на неспокойните крака.

След като купила одеяло с добавено тегло за сина си Кай, който е диагностициран с реактивно разстройство на привързаността (RAD) и хиперактивно разстройство с дефицит на внимание, често стресираната майка Катрин взема едно одеяло и за себе си. „Проблемите с детето могат да накарат света ми да се завърти, но одеялото ме предразполага да заспя. Това определено променя играта“, споделя тя.

Без такова одеяло не си ляга и Силвия, майка на две деца, която има фибромиалгия.

Само през нощта ли се използват одеялата с добавено тегло?

Някои деца обичат да използват тежките одеяла и през деня. Майката на 5-годишния Кай, Катрин, казва: „Синът ми използва тежкото си одеяло за сън, но и за да се успокои след като се е ядосал.“ Кай споделя: „Одеялото помага на мозъка ми да се успокои и тялото ми да бъде по-малко напрегнато.“.

Скайлар (10 г.), диагностицирана с тревожност, споделя, че когато е претоварена от задълженията си в училище, обича да стои известно време увита в одеялото си.
Най-хубавото е, че детето може да се научи да използва одеялото с добавено тегло, когато се почувства разтревожено или ситуацията според него излезе извън контрол. Често забелязвам сина ми Зак с тежкото си одеяло, което е преметнато през краката му, за да спре неволното треперене, докато играе видео игри. Барнс препоръчва предметите с добавено тегло да се използват през деня като превантивна мярка, а не само когато детето е разстроено. „Препоръчвам да използвате одеялото за 20-30 минути през деня и след това да го махнете за поне 30 минути за максимална ефективност.“.

Могат ли тежките одеяла да се използват като алтернатива на лекарствата и терапиите?

„Въпреки че могат да помогнат с релаксацията и саморегулацията, одеялата са допълващ инструмент и не трябва да заместват лекарствата и подходящия медицински надзор“, казва Барнс. Предстои да се направят по-независими научни изследвания за ползите от тежките одеяла, така че родителите трябва да бъдат предпазливи към всяка компания, която твърди, че ги използва като „лечение“ или „лек“ за всяко медицинско състояние. В случая на моя син Зак, одеялото не замени лекарствата му за тревожност, но засили ефекта им – това е само един от многото инструменти в нашия комплект за борба с болестта.

Как да изберете правилното тежко одеяло?

Обикновено се препоръчва одеялата с добавена тежест да тежат 10% от телесното тегло на използващия го плюс един килограм. По-голямата част от одеялата са пълни с поли пелети, но някои хора предпочитат стъклени перли, тъй като са по-плътни и предлагат същото тегло с по-малко насипно количество. Тъй като стъклените перли са малки, счупването не е проблем. Какъвто и да е пълнежът, той трябва да бъде равномерно разпределен, за да има непрекъснат натиск. Що се отнася до покритието децата със сензорна чувствителност може да предпочетат по-меки, плюшени покрития като бамбукова тъкан, полар или плюш. Компании като Hippo Hug и Nancy Sews предлагат персонализирани материи, които всички деца обичат.

Как се пере одеялото с добавено тегло?

Тъй като петната от сок са почти неизбежни, когато става дума за деца, е необходимо да се уверите, че одеялото може да бъде изпрано. В някои одеяла тежестите могат да бъдат премахнати, за да бъдат изпрани. Това, от друга страна, означава, че тежести могат да бъдат добавяни, докато детето расте.

Мога ли сам да направя одеяло с добавено тегло?

Ако искате да го изработите сами, ще намерите видеоклипове и публикации с инструкции в YouTube и блогове за хора със специални потребности. Мъниста могат да бъдат поръчани онлайн на едро или закупени в по-малки количества от занаятчийски магазини.

И помнете: Много близки на семейства на хора със специални потребности искат да помогнат, но не знаят как. Може да се изненадате колко полезен може да бъде находчив човек с шевна машина, който да се заеме с проект като този. Йо Ван е баба, която живее в Онтарио, чиито трима внуци имат синдром на Аспергер. Тя работи неуморно, за да направи одеяла за децата, които се нуждаят от тях. „След като видях положителните ефекти върху внуците си, осъзнах, че мога да направя този свят малко по-добър и за други семейства“, казва тя.

Източник:https://www.todaysparent.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Биляна Камбурова
Редакция: Татяна Пенчева-Теберова
Photo credit: Freepik