7 неща, които трябва да направите това лято

7 неща, които трябва да направите това лято

Лятото най-после дойде! За много семейства дългите слънчеви дни между юни и септември предлагат много шансове да се сближите отново със семейството си и да се забавлявате заедно с децата си. Въпреки че е чудесно да планирате почивката си на някой морски бряг, понякога обикновените ежедневни дейности, които правите с децата си, могат да създадат най-добрите спомени (и да ги научат на важни умения).

Ето 7 неща, които да направите с детето си това лято, за да се сближите с него и да повишите когнитивните и социално-емоционалните му умения едновременно!

 

1. Прекарвайте време на открито всеки ден

 

happy family white t shirts sunglasses jeans park 1Когато не е дъждовно и слънцето не е твърде силно, стимулирайте моториката на детето си със забавни дейности на открито. Изберете занимания, които включват развитието както на грубата моторика (бягане, скачане, катерене, хващане), така и на фината моторика (хващане на инструменти, копаене, рисуване, подреждане). Направете „пътека на приключенията“ на открито или пътека с препятствия, която децата да следват, събирайте предмети като камъчета или черупки и ги сортирайте по категории, разхождайте се и създайте карта на вашия квартал или се редувайте да имитирате различни животни.

 

2. Четете им всяка вечер

 

family blanket bed reading book

Четенето на книжка заедно е една от най-важните дейности, които можете да правите с малко дете. Това не само е забавен начин да се свържете и да се отпуснете заедно след дълъг ден, но също така укрепва комуникативните и езикови умения на детето и поставя началото на ранното развитие на грамотността.Ангажирайте детето си, докато му четете. Попитайте го какво се е случило в началото, средата и края на историята или го накарайте да разиграе историята с вас и да се преструвате на различни герои.

 

3. Дайте им специални задачи, които да вършат вкъщи

 

young caucasian mother daughter wearing matching aprons cooking soup together kitchen

Децата обичат да се чувстват важни и полезни, така чесъздаването на официални „летни работни места“ ще повиши увереността им и ще спомогне за укрепването на техните социални и моторни умения. Изберете подходящи за възрастта им работни задачи: прохождащите деца могат да поемат задължението за избърсване на масата или да ви помогнат да измиете пода, докато по-големите деца могат да приготвят следобедната си закуска, да сгъват и прибират прането или да сортират прибори в различни отделения в чекмеджето. За да практикуват своите уменияза сътрудничество, братята и сестрите могат да работят заедно върху по-голяма задача като приготвяне на обяд.

 

4. Подгответе малки загадки, които те да разрешат

 

little boy girl watch mapЗа да поддържате мозъците на децата си активни презгорещите летни месеци, предизвиквайте ги със забавни „мистерии“, които ангажират и развиват уменията им за решаване на проблеми.
Скрийте една от пет играчки и след това попитайте детето си коя липсва; изпратете го на търсене на съкровища с карта, която сте нарисували; дайте му интересни загадки за решаване и направете прост повтарящ се модел с кубчета или мъниста и помолете детето си да го завърши.

 

5. Подобрете ежедневните дейности с прости игри за повишаване на уменията

 

mother with little daughter roomСамо с малко креативност, ежедневните ви дейности могат да прераснат в образователни преживявания, които обогатяват комуникативните и социалните умения, както и способността за решаване на проблеми на вашето дете. Докато се разхождате из квартала, четете заедно знаци или измисляйте забавни безсмислици и вижте дали детето ви може да ги повтори. Можете също така да го накарате да търси конкретни букви и цифри върху знаци и коли или да поставите в плик снимки на неща, които сте видели на разходката, така че детето ви да извади изображенията, когато се върнете. Докато шофирате, помолете детето си да преброи всички сини коли, животни или високи неща, които минават. Ежедневните дейности могат да стимулират развитието, докато и двамата се забавлявате, а детето ви ще развие нови умения като бонус!

 

6. Говорете за деня си по време на вечеря

 

cute little girl her beautiful parents are cutting vegetables smiling while making salad kitchen homeСемейните вечери са чудесен начин да помогнете на децата си да развият социално-емоционални умения. Това лято, когато можете, съберете цялото семейство около масата за вечеря и помолете всеки да разкаже за своя ден. Помогнете на детето си да сподели истории за деня, като внимателно го подканите. Може да кажете: „Днес с Лили имахме много приятна разходка. Лили, разкажи на сестра си кого видяхме по време на нашата разходка!“

 

7. Направете бърза проверка на тяхното развитие

 

young mother working from home with daughterЕдно от най-важните неща, които можете да направите това лято, е да проверите цялостните умения за развитие на вашето дете във всички области, споменати в тази статия. Можете да го направите безплатно за около петнадесет минути или по-малко. Попълнете онлайн въпросник, за да видите кои са най-силните страни на вашето дете, отбележете нови завършени етапи в развитието му и разкрийте всички области, в които детето ви може да се нуждае от допълнителна подкрепа.

 

Със съветите в тази статия и вашите собствени творчески идеи можете да превърнете всеки летен ден в богато образователно изживяване. Децата ще се забавляват толкова много, че никога няма да предположат, че ги обучавате на нови умения, които ще използват завинаги. Каквито и дейности да изберете да правите с детето си това лято, наслаждавайте се на всеки миг, в който изследвате, откривателствате и учите заедно!

 

Източник: https://agesandstages.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Елена Цветкова
Редактор: Адриана Гоцова