Дракони и еднорози – математика, природни науки, изкуство и технологии.

Дракони и еднорози – математика, природни науки, изкуство и технологии.

Детето ви запалено ли е по дракони? Или пък по еднорози и пирати? Чрез използване на конкретна тематика, която вълнува детето, може да му помогнете да се справя по-добре с ученето.

Какво представлява тематичният подход към ученето?
Този подход се прилага, когато определена тема се използва с цел по-лесното преподаване на различни учебни предмети – математика, езици, наука и др. Тематично-базираното обучение прави самия процес по-близък и забавен за децата, включвайки теми, които предизвикват интереса им. Схващането е, че децата учат по-добре, когато темата е вълнуваща и интересна за тях и намират връзката между различни обекти, разглеждани заедно в един урок.

Ето един пример – детето ви трябва да направи проект на зоопарк за дракони и еднорози. Може да включи природни науки, за да опише самите животни, математика, за да калкулира площта на зоопарка и на отделните помещения, изкуство и технологии при създаването на рекламни плакати и брошури, компютърни науки, за да направи свое собствено проучване. Ученето става още по-лесно за детето, тъй като всичко изброено е обединено в една тема.

Ето и някои доводи как този стил на преподаване би бил чудесен за вашето дете:

  • Много по-забавно е, когато се използва любима тема;
  • Насърчава любопитството към учебния процес;
  • Подпомага детето да мисли нестандартно и креативно, тъй като има възможност да изследва повече от това, което е включено в учебната програма;
  • Помага на детето да учи правилно стимулирайки го да изследва и да научава повече по определената тема;
  • Показва на детето междупредметните връзки.

Дракони и Еднорози
Сигурно сте забелязали, че в момента те са навсякъде – анимационни и игрални филми, училищни несесери, кърпи за глави и това е само една малка част. Чрез тях бихте могли да откриете забавни и динамични дейности, които да ви помогнат да започнете.

Докато децата оцветяват книжки с тези вълшебни герои, те упражняват своята фина моторика – важен елемент за развитието на ръкописа.
А защо не пренесете забавлението и извън дома? Игри като „Хвани ме за опашката“ и „Лов на съкровища“ са чудесни за изграждане на отношения между децата и семейството.

Сетивната игра може да бъде фантастичен начин за запознаване на по-малките деца с въображаемата сюжетна игра. Те ще бъдат щастливи да използват сетивата си, за да изследват митичната тема за еднорозите и драконите.

Използвайте интереса на детето към приказните герои, за да им помогнете да затвърдят знанията си относно основни математически понятия за началния курс, като площ и периметър. Чрез забавни игри те ще пресмятат площта на загражденията за еднорози или драконовите пещери и ще проектират цял зоопарк.

Предизвиквайте ги да намерят скрити предмети на картинката и да кажат първия звук на всичко, което успеят да открият. Идеална игра за упражняване на правилното изговаряне.
Опитайте се да развихрите въображението на детето като го насърчите да проектира свой собствен дракон. Тази дейност включва и допълнителна информация, като насочващи въпроси, които да му помогнат да реши как точно ще изглежда дракона. Цялата игра би могла да развие детския правопис, граматически и творчески умения за писане у дома.

Източник: https://www.twinkl.co.uk/
Превод: Татяна Христова