Кога бебетата започват да се усмихват?

Кога бебетата започват да се усмихват?

Няма нищо по-радостно от това да видиш бебето си да се усмихва за първи път. Това е моментът, който всички родители на новородени очакват със затаен дъх. Той прави онези месеци на сутрешно гадене, болки в ставите, подути глезени и всички неудобства на бременността, да си заслужават. Това е наградата, която търсите след тези изтощителни часове усилия и раждане.

Но усмивката на бебето не идва веднага. В първите дни, когато за първи път държите бебето си на ръце, то едва ли ще отвори дори очи, камо ли да ви се усмихне. Обичайно е да се чувствате нетърпеливи и да се чудите кога вашето бебе най-накрая ще извърне ъглите на устата си в щастлива усмивка.

Не се притеснявайте – вашето бебе ще започне да се усмихва съвсем скоро.

Усмивката всъщност е един от първите важни етапи на неговото развитие и знак, че то се развива нормално.

Нека да разгледаме кога да очакваме първата усмивка на вашето бебе, какво трябва да знаете за основните етапи в развитието на бебето като цяло и какво да направите, ако бебето ви не се усмихва през първите няколко месеца от живота си.

Бебешки етапи

Първият път, когато бебето ви се усмихне е и един от първите социални етапи на развитие. Това дава знак, че вашето бебе започва да разбира връзката си с хората около него, че се учи да се привързва и че реагира на стимулите с емоции.

Усмивката е и първия опит на вашето бебе да общува – скоро ще последват смях, махане, отговаряне на името му и издаване на вокални звуци.

Но докато научавате повече за важните етапи от развитието на вашето бебе, е необходимо да виждате нещата и в перспектива.

Когато експертите казват, че бебето трябва да прави нещо до определена дата или възраст, това е само приблизително. Всички бебета са уникални и достигат своите етапи в различни моменти.

И макар всички да искаме нашите бебета да правят неща като това да се усмихнат, възможно най-скоро, трябва да помним, че има и диапазон на нормите, когато става дума за важните етапи от развитието на бебето.

На каква възраст бебетата започват да се усмихват?

Повечето бебета ще направят първата си социална усмивка на възраст около три месеца. Въпреки това може да забележите, че бебето ви се усмихва и по-рано. Възрастта от три месеца отбелязва само кога започва социалната усмивка – вашето бебе ще се усмихва по-често и по повече причини с напредването на месеците.

Дали са само газове?

Преди вашето бебе да ви се усмихне социално (т.е. с отворени очи и в отговор на стимул), може да забележите вашето малко новородено да се усмихва в съня си. Някои казват, че тези усмивки са просто газове (и може би е така!), но повечето са съгласни, че тези усмивки са част от рефлексите на вашето новородено бебе.

Както посочва Американската академия педиатрия (ААП), тези ранни усмивки „започват по време на сън по причини, които не са разбрани. Те може да са сигнал, че бебето се чувства възбудено по някакъв начин или реагира на някакъв вътрешен импулс“.

Кога да очаквате първата социална усмивка на бебето

 • Между два и три месеца повечето бебета ще започнат да гледат в очите хората, които се грижат за тях. Те ще обръщат внимание на лицата, които виждат, ще реагират на звуците около тях – и да, може да започнат и да се усмихват! Тези първи усмивки може да са малко, но все пак са усмивки.
 • На четири месеца усмивките на вашето бебе може да станат по-предвидими и може да знаете какво е необходимо, за да предизвикате усмивка у вашето мъниче. Ще има определени звуци или физиономии, които със сигурност ще накарат бебето ви да се усмихне. Това е вълнуващо време за вас и вашето бебе и компенсира всички онези безсънни часове и нощи или плач, които може да сте изтърпели през първите три месеца от живота на вашето бебе.
 • До навършването на шест месеца бебето ви ще се усмихва често и дори ще започне да се смее на глас! В този момент вашето бебе може да реагира и на вашите емоции. То ще се забавлява да играе, а игри като „ку-ку“ със сигурност ще го накарат да се усмихне.

Вашето бебе ще се радва и да се оглежда в огледалото на тази възраст и дори може да се усмихва на себе си.

Можете ли да накарате бебето да се усмихне?

Не е нужно да правите нищо специално, за да накарате бебето си да се усмихне. Усмивката е част от нормалното му развитие и просто да бъдете грижовни, любящи и внимателни родители е наистина всичко, което е необходимо.

Ако обаче се притеснявате, че бебето ви не се усмихва или просто искате да покажете способностите му да се усмихва, има няколко неща, които можете да опитате, за да предизвикате появата на една сладка усмивка:

 • Говорете и взаимодействайте с бебето си, докато го храните, обличате и по време на други дейности
 • Реагирайте с вълнение, когато бебето ви издава звуци или реагира на стимули
 • Пейте на вашето бебе и правете смешни физиономии
 • Четете на вашето бебе
 • Играйте на „ку-ку“
 • Забележете какво харесва и какво не харесва вашето бебе и правете неща, които „харесва“, за да го заинтересувате и развълнувате
 • Играйте на „реципрочна“ игра – т.е., когато бебето ви се усмихне, вие му отвръщате с усмивка; когато вашето бебе издава звук, вие също го издавате

Ами ако имате късно усмихващо се бебе?

Отново имайте предвид, че всички бебета са различни и следват свой собствен ритъм в календара, а не предписания от другите.

Ако бебето ви започне да се усмихва няколко седмици след тримесечна възраст, няма за какво да се тревожите. Както посочва ААП:

„Ако вашето бебе не овладява движенията си с точно същото темпо, с което другите биха могли, това обикновено не се дължи на някакво забавяне в развитието или на друг проблем“.

В същото време, изоставането в етапите на развитие може да бъде признак на потенциален проблем и изоставането в развитието е най-добре да се улови по-рано, отколкото по-късно, така че да могат да бъдат приложени терапии за ранна интервенция.

Кога да посетите педиатъра

Винаги трябва да изразявате всички притеснения, които може да имате относно развитието на вашето бебе с неговия педиатър – дори и да не сте сигурни, че вашите притеснения са основателни.
Вашият педиатър може да ви уведоми, ако има нещо, за което да се притеснявате, и може да следи внимателно бебето ви.

Има някои признаци, за които трябва да следите, по отношение на изоставането в развитието на бебе под 12-месечна възраст. Те включват:

 • Бебе, което не е социално
 • Бебе, което не ви гледа в очите
 • Бебе, което не жестикулира и не маха
 • Бебе, което не бърбори
 • Бебе, което изглежда е загубило способност, която някога е имало
 • Бебе, което изглежда отпуснато или му липсва мускулен контрол
 • Бебе, което е много нервно или показва треперещи, неконтролирани движения

Очакването на първата усмивка на вашето бебе може да бъде вълнуващо, но и изнервящо. Много е забавно да научите „кога“ и „защо“ относно етапите на развитие на бебетата, но се опитайте да не се увличате твърде много от всичко това.

Научете всичко, което можете за това кога се очаква вашето бебе да достигне своите важни етапи, но след това приемете тези дати и с малко здрав разум. Най-вероятно първата усмивка на вашето бебе ще се появи, преди дори да се усетите!

Докато бебето ви е здраво и достига важните етапи със собствените си темпове, опитайте се да не го сравнявате с бебето на приятелите си или с историите, които другите родители разказват за собствените си бебета (може така или иначе да не помнят правилно!). И както винаги, ако имате въпроси относно развитието на вашето бебе, свържете се с неговия педиатър.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Любка Димитрова
Photo credit: Freepik