Как да бъдем по-щастливи родители

Как да бъдем по-щастливи родители

Знаете ли, че всеки родител може да внесе повече радост, удоволствие и дори забавление в онези обикновени дни, които са част от нашия живот?
Знаете ли, че родители, които описват себе си като по-щастливи, мислят по различен начин?

Днес ще ви дадем 4 съвета, за това как да бъдете по-щастливи в своето ежедневие.


1. Учете децата да правят всичко сами

 

Хората, които описват себе си като по-щастливи родители, обикновено учат децата си на самостоятелност още докато са съвсем малки. По този начин се насърчава независимостта, за момента в който децата ще пораснат. Например когато децата са малки, родителят ги събужда за училище, но с времето те растат и родителят купува будилник, като очаква да стават сами. Ако децата закъснеят за училище, така да бъде. “Признайте, че независимо дали децата ви пристигат в училище в 7:59 или в 08:01 ч., това не оказва влияние на никой. Затова можете да спрете да се ядосвате и да бъдете по-полезна и по-спокойна версия на себе си.”, каза Dell’Antonia, автор на книгата “Как да бъдем по-щастлив родител”.

 

2. Децата не винаги трябва да са на първо място

 

Щастливите родители не поставят ежедневните нужди на децата си над собствените си. Когато става въпрос за прости неща – вечеря или почивка, или какво да правите през почивните дни – не бива да правите избора си единствено въз основа на това, което искат децата. Родителят трябва сам да определя собствените си нужди и приоритети. Понякога наистина е трудно да повярваме, че трябва да се грижим по-добре за себе си, но запомнете това не означава да пренебрегваш истински важните нужди на своето дете.

 

3. Трябва да знаете какво наистина има значение

 

По-щастливите родители знаят, че повечето от онова, което възприемаме като заплаха за децата ни, не са заплахи. Ако детето влезе само в класната стая в първи клас – това не е заплаха. Ако детето не получи покана за рождения ден на най-добрия си приятел – това не е заплаха. Родителите, които умерено реагират на подобни ситуации и събития, помагат и на себе си, и на децата си.

Съществуват редица проучвания, които изследват възприемането и преосмислянето на истинските заплахи и разбирането на реакцията да бъдем разстроени.
Важно е да се научим да контролираме емоциите и да се научим как да реагираме правилно. Когато се поддадем на силни емоции и “избухнем” пред детето, то не научава нищо от нас. Неговият мозък също реагира и то “попива” нашата емоция. Не бива да се “губите” в емоциите. Първо се успокойте, през това време може да отпратите детето в стаята си или да го задържите близо до себе си, така че то да не вижда лицето ви. Винаги давайте достатъчно време на мозъка си да се успокои, преди да реагирате.

 

4. Забелязвайте по-щастливи моменти

 

Последното нещо, което трябва да правите, за да се почувствате по-щастливи е наистина най-просто и същевременно най-трудно. “Накиснете” се в доброто. Забелязвайте ежедневните семейни моменти “Всички вечерят заедно на масата, това е, което исках. Това са наистина добрите неща!” – казвайте си го постоянно. Погледнете нещата от различна гледна точка. Да, на пода има дете, което има изблик на гняв, но можете да погледнете през прозореца към хоризонта и да се зарадвате на това, което виждате през него.”Спирането да погледнеш” не е просто метафоричен съвет. Когато погледнеш нагоре към хоризонта, това очевидно помага на мозъка ти да види по-широката картина.

Не спирайте да се усмихвате и НАИСТИНА бъдете щастливи!

shutterstock 115992457 390x285