Дисграфия: небрежен почерк или още нещо

Дисграфия: небрежен почерк или още нещо

Не е необичайно някои хора да се шегуват със своя грознопис. Например лекарите често носят на гърба си шеги за нечетливите си рецепти.

Много хора имат лош почерк, но понякога това се дължи на нещо много по-сериозно.

Писането не е лесно умение. Това е една от най-сложните функции, които човек може да извършва. Не става дума само за формулиране на изречение и писане на компютър, а всъщност за писане с писалка или молив върху лист хартия. Писането изисква организация на мислите и способност да се изразяват идеи, заедно с умението да накараш ръцете и пръстите да формират тези мисли на хартия, буква по буква. Лошият почерк не е необичаен за децата, тъй като развиват фините си двигателни умения, но ръкописен текст, който е изключително труден за четене, или който не се подобрява много, с порастването на детето, може да ни подскаже за нещо много по-сериозно.

Какво е дисграфия?

Дисграфията е истинско предизвикателство в обучението, което включва проблеми с уменията за писане. Това състояние влияе върху обработката в мозъка на детето.
Този проблем може да засегне една или повече от следните способности на дете:

  • Организиране на мисли
  • Изразяване на идеи чрез писане
  • Правилно формиране на букви и цифри
  • Правилен правопис

За много деца с дисграфия, да държат правилно химикал, пастел или молив е предизвикателство. Те се борят с развитието на фината си моторика, което осигурява правилното изпълнение на това умение. Много често прекъсванията в мозъка, които се получават при хората с дисграфия, води до излизане на химикала от контурите, невъзможност да се контролира захвата или размера на изписваната буква или символ.

Организирането на букви и думи по права линия е друга трудност, с която се сблъскват децата с дисграфия. Техният почерк е разхвърлян и не показва много подобрение въпреки последователната практика. Много често децата биват разочаровани от количеството енергия, необходимо за писане, и след това започват да се отказват дори от опитите да опитат да пишат.

Децата с дисграфия обикновено нямат това, което се нарича „графична зрялост“, процес на писане на ръкопис, който става автоматичен за деца без това затруднение. За нормално дете, когато изкуството на почерка е овладяно, мозъкът си премества фокуса върху съдържанието, а не върху процеса на писане. С тази липса на “графична зрялост” детето ще започне да се бунтува и да протестира срещу идеята за писане.

Какво причинява дисграфията?

Дисграфията е проблем, който не е причинен от проблеми с вниманието или липса на практикуване на писане.
Почеркът, който е небрежен, обикновено се влошава през годините. Дисграфичният почерк показва лоша структурна форма от самото начало, когато детето просто се учи как да оформя писмената си реч. Изследователите и експертите все още не са сигурни за всички причини, които предизвикват дисграфия.

Работната памет може също да играе роля за дисграфията. Когато детето види нова дума, мозъкът я поставя във визуалната област на неговата работна памет. Понякога кодирането на думи и букви не върви по план и проблемът се крие в липсата на запаметяване на тази дума за незабавна употреба. Друга теория описва, че дисграфия може да представлява вид дефицит на двигателната памет на детето.

Как изглежда Дисграфията?

Дисграфията се намира много по-далеч от грозния почерк и отвъд детската любов към писането на истории. Дисграфията има някои различни симптоми, които се показват в различните възрасти.

  • Детска градина:

Какво виждате в детската градина: детето често казва, че ръката се уморява при оцветяване. Детето копира букви и цифри много по-бавно от другите деца, дори и да “тренирате” у дома. То ще изгуби частично или напълно желание да рисува, тъй като децата с дисграфия често се обезсърчават, тъй като им става все по-трудно да използват молив или пастел.

Какво виждате у дома: Когато пишете букви и цифри, вашето дете прави буквите твърде големи или твърде малки. Детето няма да иска да извършва дейности като “свързване на точки” или оцветяване на книжка.

  • Основно училище:

Какво виждате в училище: Детето пише една и съща дума по различен начин, дори в едно и също изречение или на една и съща страница. Тетрадката е пълна със зачеркнати думи и букви, не липсват и следи от гумичка. Често децата повтарят многократно думи или фрази в своето писане.

Какво виждате у дома: Често оплакване от липса на идеи за задачите с разказвателна част. До пети клас детето все още забравя да поставя повечето препинателни знаци. Това се дължи на липсата на добре функционираща работна памет, тъй като запомнянето на всички правила на езика е трудно. Ако детето ви остави бележка, тя е пълна с прости думи, които са сгрешени.

Какво може да се направи?

Упражненията за почерк могат да подготвят мозъка за правилно планиране, организиране, изразяване и говорене. Формирането на букви, думи и изречения трябва да стане автоматично за децата.