Как да научим детето си да разпознава цветовете

Как да научим детето си да разпознава цветовете

Бебетата различават цветове още след раждането. Като първо и най-ясно възприемат жълтия цвят, след това червеното, оранжевото, синьото и зеленото. Това обаче не означава, че бебето ги познава.

Научаването, разпознаването, групирането и назоваването им е процес, който изисква време и внимание от страна на възрастните. Това обикновено се случва след втората година на детето. Ако обаче около четвъртата година , въпреки заниманията ви, то все още не разпознава поне основните цветове е препоръчително да се обърне внимание и да се потърси мнението на специалисти. Неспособността за разпознаване на цветове може да се дължи на много фактори като зрителни нарушения, нарушения в невро-психическото развитие и др. Пример за такова нарушение е агнозията за цветове. При нея е нарушена е способността за разпознаване на цветовете и асоциацията между предмета и характерния му цвят. Цветното зрение обаче е запазено. Важно е да се обърне внимание ако около 4 годишна възраст тези са налице, тъй като в комбинация с други симптоми може да говорят за проблем в цялостното развитие на детето.

Най-добрият начин, за да се научи детето да разпознава цветовете е играта. Разходка и описанието на нещата, които виждаме, разглеждане на любимата книжка, търсенето на цветни съкровища са моменти на свързани с приятни емоции, които може да използваме. Не можем да искаме от детето на тази възраст да „учи“ по начина, по който това се случва в по късните етапи на развитие.

 

Тук ще ви предложим някои съвети и идеи, чрез които да помогнете на детето си в този процес

 

91d46ea5c5be32a297dffe8b0c89ac80

  • Назовавайте цвета на предметите, които подавате, искате или посочвате
    (Подай ми жълтата кола! ; Ето зелената топка! )
  • Започнете да учите цветовете един по един, за да не се обърква детето. Започнете с жълтото и когато сте сигурни, че детето го знае минете към червеното.
  • Започнете с основните цветове. Детето първо се научава да разпознава и посочва цвета, който сте му казали, а чак след това да го назовава.
  • Свържете цвета с конкретен, познат предмет (жълто като пате, зелено като трева, синьо като небето, червено като ябълка и тн.)
  • Играйте на групиране по цвят – съберете дребни играчки и 2 кутии или купи. Помолете детето да сложи всички жълти играчки в жълтата кутия, а останалите- в другата.
  • Помолете детето да ви покаже или донесе всички предмети в стаята, които са в съответния цвят.
  • Оцветявайте картинки с 1 конкретен цвят, който да съотнасяте с реалния обект. (Мечо е кафяв. Хайде да го оцветим в кафяво! )

 

Ето и няколко подходящи игри:

 

 

Кои са основни, а кои съставни цветове?

Вземете бои за ръце – жълта, червена и синя. Сложете на лявата ръка на детето червена боя, а на дясната – жълта боя. Помолете го да си разтърка ръцете и наблюдавайте каква боя ще се получи. Повторете играта и с другите цветове.

images

Туистър

Една много полезна и интересна игра. Децата се раздвижват, упражняват баланса и координацията си и научават цветовете.

Цветни макарони

Оцветете заедно прави макарони с различни боички и направете колиета от тях. Освен учене на цветовете, децата ще развият и фината си моторика.

Рисуване с ръце/ крака

цветове 2цветове1

Няма нищо по-забавно и по-полезно от рисуването с пръсти. Вземете голям лист хартия (А3 или А2 формат), сложете го на пода, сложете няколко боички на него и нека играта започне!

Цветни щипки

Помолете детето да нареди на въже всички червени/ зелени/ жълти щипки. Това е чудесна игра, която не само помага за заучаването на цветовете, а същото така развива фината моторика.