Как домашните задължения могат да повлият положително на децата

Как домашните задължения могат да повлият положително на децата

Задълженията у дома са добра възможност за децата със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (ADHD) да се приучават на отговорност, да развиват независимост и самодисциплина. По-долу са представени идеи как да възлагате домашни задачи на детето си, да ги разпределяте в общ график и как да задавате срокове за изпълнението им.

Домакинските задължения са неразделна част от живота на семейството. Всеки негов член (син, дъщеря, майка и татко) трябва да има ежедневни и седмични задачи, които могат да се отбелязват в общ график /таблица/.

Разбира се, че е по-лесно и по-бързо да свършите всичко сами. Но за детето ви ще е изключително полезно, да му възлагате различни домашни задачи. Задълженията у дома учат детето на отговорност и самодисциплина, развиват уменията му да бъде самостоятелно, като същевременно противодействат на лошото поведение. Освен това, когато помагат вкъщи децата с дефицит на вниманието разбират, че допринасят за семейството.

Задълженията у дома помагат на децата с ADHD да се чувстват като значим член на семейството. Тъй като тези деца може много по-често да се сблъскват с разочарование, неуспехи и фрустрация, в сравнение с останалите деца, за тях е изключително важно да знаят, че у дома те са наистина ценени и необходими. Подберете задачи, които знаете, че детето може да изпълни. Това ще допринесе за изграждане на самочувствието му.

Подходящи домашни задължения за деца с ADHD
Когато възлагате задача, съобразете се с възрастта на детето, интересите и способността му да се справи с нея. След това му покажете как да изпълни задачата стъпка по стъпка. Да предположим, че искате вашето седемгодишно дете да отговаря за слагането на масата за вечеря. Първо, заедно пребройте необходимия брой чинии и му покажете как и къде да ги сложи на масата! След това пребройте необходимия брой вилици, ножове и лъжици! Поставете приборите на правилните им места, а после наредете салфетките и чашите! Преди да усетите, детето ви ще може само да слага масата.

Изяснете подробно, стъпка по стъпка, предстоящата задача! Може дори да закачите на вратата на хладилника или на стената снимки на отделните ѝ етапи. Така детето винаги ще може само да се подсеща, докато напълно усвои задачата. (По-големите деца може да се нуждаят единствено от устни инструкции).

Усвояването на основните етапи не означава, че детето е готово да поеме пълна отговорност за изпълние на задачата. То най-вероятно ще се нуждае от напомняне и наблюдение, преди да е готово да се справи самостоятелно. Насърчете и похвалете усилията му, дори те да не отговарят на вашите очаквания.

Задайте краен срок за изпълнение на задача
Установяването на времева рамка ще мотивира детето да завърши задачата. Като например: „Бил, искам масата да бъде сложена до 17:30 ч.“. За деца, които не познават часовника, може да настроите таймер и да им кажете, че когато чуят сигнала му, трябва, например, да са прибрали играчките си или да са нахранили кучето.

„Домашните задължения всъщност са много важни за Дейвид“, споделя неговата майка- Кейт. „Така той ни помага. Въпреки че понякога се оплаква, той обича да чисти с прахосмукачката, да приготвя леки закуски и да помага при сортирането на прането. Времето, отделено да го научим на тези неща, сега ни се изплаща многократно. Като цяло той почиства с прахосмукачката добре, а със сортирането на прането се справя отлично.“

„Опитваме се да научим Райън, че семейството функционира заедно“,

обяснява майка му Тери. „Например, ако Райън си свърши домашните задължения, ние ще имаме повече време за игра или ще бъдем заедно по-дълго. В противен случай, ще прекараме това време във вършене на неговите задачи.“

Друга майка споделя: „В нашия дом домакинската работа се заплаща. Всяко задължение си има определена цена. Съпругът ми и аз решихме да научим сина ни, че трябва да работи, за да получи това, което иска.“

Източник: https://www.additudemag.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Милена Нецова
Редактирал: Петя Радева