6 начина да помогнете на детето да заспи преди вас

6 начина да помогнете на детето да заспи преди вас

Проблемите със съня при децата може да са свързани със стрес, за който не подозираме.

В момента много родители споделят, че сънят на децата им регресира. Например, деца, които досега са спали добре през нощта, сега се промъкват в леглото на родителите си. Деца, които си лягат лесно от години, сега излизат от стаята си по десет пъти, за да ви кажат нещо, което са забравили или да си вземат петата чаша вода. Някои деца, които обикновено имат спокоен сън, имат кошмари. Регресията в съня е признак за стрес. Децата може дори да не знаят какво им причинява стрес. Въпреки това, промяната е стресираща, да не знаете кога нещата ще се върнат към нормалното, както и да виждаш родителите си, които се борят със собствените си притеснения, също е стресиращо.

Повече от всякога децата трябва да усещат близост, безопасност и успокоение. Допълнително гушкане може да помогне за съня. Това, че излизат от стаята си отново и отново вероятно просто е успокоението, което търсят, че все още сте там и всичко е наред. Въпреки, че тези неща са нормални при стресови ситуации и най-вероятно ще преминат, когато светът се върне към нормалността си, сънят все пак е много важен. И тъй като не знаем колко дълго ще продължи пандемията от COVID-19, трябва да се стремим краткосрочните нарушения на съня да не се превърнат в дългосрочен проблем.

Съвети и идеи:

1. Ограничете екранното време

screen timeВремето, прекарано пред екраните, има особено влиянието върху развитието на мозъка. Има много изследвания, които показват, че синята светлина, излъчвана от екранните устройства, намалява производството на мелатонин в тялото. Мелатонинът ни помага да спим. Когато има синя светлина, тялото мисли, че е ден и спира да произвежда мелатонин, така че да останем будни. Понякога като родители се отчайваме и даваме на децата си телефон в леглото, за да се „успокоят“, но всъщност ние ги затрудняваме да заспят. Екранните устройства трябва да бъдат изключени поне час преди лягане.

2. Прекарване на успокояващо време заедно

bedtime

Ако прекараме повече време с децата си преди лягане, те ще изпитват по-малка нужда да стават от леглото и ще могат да спят спокойно. Опитайте да избегнете бързането преди лягане. Сега, когато повечето деца са вкъщи през цялото време, родителите може отчаяно да искат да сложат децата да спят, за да могат най-накрая да останат сами. Но ако инвестираме малко допълнително време за успокоение, когато децата си лягат, е по-вероятно всички да получат по-добър нощен сън.

Прекарвайте време в гушкане и разговори за деня. Насочете вниманието към положителните неща, което е особено важно преди сън. Също така не пропускайте времето за приказка. Четенето на приказка или друга история заедно, дори и при по-големите деца, им помага да активират въображението си по положителен начин и да спят добре.

3. Дневник

diary

Записването на мислите дава почивка на мозъка. За по-големите деца описването на това, което ги вълнува върху лист хартия, може да им даде усещане за спокойствие.

4. Пропуски за ставане

pass

С децата, които стават от леглото по десет пъти, след като са си легнали, може да договорите брой пъти, който им е позволено да излизат от стаята или да стават от леглото. Те ще се чувстват спокойни, че могат да излязат, ако имат нужда, но когато имат ограничен брой пропуски, тогава могат да преценят дали наистина трябва да го направят.
Не го правете твърде трудно и нека е забавно. Дайте им броя на пропуските, с които ще се чувстват добре. Когато излязат, трябва да ви подадат един. С течение на времето можете да намалите броя на пропуските, които могат да използват всяка вечер.

5. Пощенска кутия:

mailbox

Някои деца решават, че точно през нощта е времето, в което да си спомнят всичко “неотложно”, което имат да ви кажат. Чувстват, че е наистина важно и просто не могат да заспят, докато не ви го кажат. По-големите деца може да се справят чрез писане в дневник, но това е твърде сложно за по-малките деца.

Направете заедно пощенска кутия. Просто покрийте празна кутия с хартия и изрежете капак отзад, за да отваряте и затваряте кутията, както и да извадите писмата. Нека имат материали за писане/рисуване и хартия до леглото си, и ако си спомнят нещо, което искат да ви кажат, могат да го напишат или да го нарисуват и да ви го изпратят по пощата. На сутринта можете да разгледате писмата заедно.

6. Чудовище за тревоги

monster

Справянето с тревоги може да бъде трудно, особено през нощта, когато си сам в леглото. Начин, по който децата могат да се научат да освобождават притесненията си, е да направят “тревожно чудовище”. Отново използвайте кутия, покрийте и украсете отвора като уста на „чудовище“. След това детето може да напише или нарисува своите притеснения и да „нахрани“ чудовището. Тази дейност помага на децата да формулират мислите си и да изберат дали да ги освободят. Това е приятелско чудовище – домашен любимец, но ако не искате да е чудовище, може да куче или друго създание, което би било подходящо за вашето дете.

Това са само няколко стратегии и идеи. Трябва да откриете какво работи при вашето дете. Може да използвате комбинация, например пропуските и пощенската кутия. Включете и децата си, какво според тях ще им помогне? Най-важното е, да направим това, което е най-добро за нашите деца и семейството ни и това, което работи при едни, ще бъде различно за други.

Източник и снимки: https://www.thetherapistparent.com