Насърчаване на детето да яде зеленчуци

Насърчаване на детето да яде зеленчуци

Един от проблемите, който затруднява поколения родители, е как да накараме децата си да ядат зеленчуци.

Преди да започнем да прилагаме симпатични подходи, като издълбаването на репички, за да изглеждат като глава на всеки член на семейството, нека да разгледаме какво казват учените за проблема.

Не си мислете, че учените не са обърнали внимание на въпроса, все пак има доста учени, които също са родители. Неотдавнашно проучване, проведено от Милдред Хородински, изследовател с докторска степен в науките за медицински помощен персонал, се стреми да разкрие факторите в семействата, които имат силно въздействие върху желанието за ядене на зеленчуци от деца. Разглеждайки семействата, изложени на риск от по-нисък прием на зеленчуци като цяло, се появяват две основни влияния на масата за хранене.

Първото, разбира се, е примерът на родителите. Изследователката установява, че децата, чиито майки ядат плодове и зеленчуци като по-голяма част от собствената си ежедневно меню, също имат деца, които ядат повече плодове и зеленчуци. Не е изненадващо: това, което харесва мама, се появява по-често на масата, а децата все пак обръщат внимание как ядем морковите.

Втората констатация на проучването е, че майките, които са склонни да гледат на децата си като на „капризни“, имат деца, които ядат по-малко плодове и зеленчуци. Но когато се замислим, възможно е тези деца наистина да са капризни, защото майките просто изнасят точно такива факти. Това, което изследването предполага, е, че майките, които имат тази гледна точка, може да са по-малко склонни да проявяват упоритост към яденето на зеленчуци или да се откажат по-бързо от творческите решения. И знаейки как повечето деца несъзнателно обичат да получават похвали от родителите си (дори когато се правят, че не им пука), описването на дете многократно като „капризно“ вероятно оказва влияние върху това как детето възприема ситуацията.

„Но той наистина е капризен“, казвате си на масата, докато друга лъжица грах се озовава под полуизяден свински котлет. И така, колко дълго трябва да настоявате, за да накарате детето си да яде зеленчуци и плодове. Предишни проучвания показват, че може да отнеме до 15 опита, преди детето да свикне с определен зеленчук. Това може да изглежда много, но наистина, ако един и същ зеленчук се сервира през ден, това се превръща в един месец. Петнадесет не е магическо число, това е само средното и ни казва, че родителите, които се отказват само след няколко опита и започват да казват на глас: „той просто не обича броколи“, няма да постигнат целта.

Разбира се, всяка публикация за стимулиране на децата да ядат зеленчуци, не би била пълна без предложения за това как да се случи това, така че ето няколко:

  • Нека децата да избират зеленчуците за семейството в магазина и да помогнат с приготвянето му у дома.
  • Още по-добре, нека детето ви отглежда малко зеленчуци в градината.
  • Осигурете зеленчуци и плодове като лесен избор за закуски след училище, като ги поставите в ръцете на детето си.
  • Контролирайте емоциите си. Приспособявате ли се добре към стресови ситуации? Не увеличавайте стреса на детето си чрез спорове и не забравяйте, че войната за ядене на зеленчуци се печели чрез упоритост.
  • Използвайте положителни подходи като похвала или „ зелена награда“ за членове на семейството, които ядат своите зеленчуци и плодове.
  • Да, брои се, ако сложите зеленчуци върху пицата и детето ви ги изяде. Опитайте се да слагате зеленчуци и в други ястия, за които са подходящи.
  • Ако наистина трябва да използвате вековната заплаха от „без десерт“, уверете се, че действително я следвате през останалата част от вечерта.

Източник:https://childdevelopmentinfo.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Елена Цветкова