Как да научим детето си да издухва носа?

Как да научим детето си да издухва носа?

Малчуганите са често хремави и са склонни просто да си търкат носа във всичко, което е удобно. Единственият начин да се преодолее това нещо, е да научите детето как да си издухва носа. Разбира се, това няма да елиминира напълно тяхната склонност да си търкат носа в ръкава, но със сигурност ще има добър резултат.

Проблемът в цялата тази работа е че, повечето от децата или всмукват, когато се опитват да духат или духат през устата. С тези интересни техники ще помогнете не само на детето, но и на себе си.

Децата са склонни да имитират интересни движения на възрастните, възползвайте се от това!

Започнете с интересни физиономии с мръщене и умишлено духане през носа. Това е добро начало да покажете на детето как да използва нослето си за духане. Духането през устата и носа е умение, което изисква време да се усвои и осъзнато намерение, за да се постигне.

Сложете показалеца на детето Ви, под носа Ви и издишвайте леко през носа. Целта е, детето да усети въздушната струя на пръстчето си. Поканете го да направи същото на Вашия показалец. Напомняйте на детето за държи затворена устата докато духа през носа. Най-добре е да се учите на такива умения, когато детето е здраво. Така то ще е в добро настроение, а и ще има повече въздушна струя, която да се движи.

Направете състезание за духане с нос!

Децата учат най-лесно, когато са мотивирани, а какво по-мотивиращо има от усещането, че ще спечелят играта? Вземете някои леки предмети, като памуче или перо, и нека състезанието започне! Кой ще успее да докара памучето до ръба на масата, използвайки въздушната струя от носа си?

Използвайте сензориката му!

Сложете малко огледало под носа на детето и вземете едно по-голямо което да сложите пред него. Издишайки, детето ще замъгли огледалото и ще осъзнае как функционира нослето му. Всичко това ще вижда на голямото огледало и ще му е интересно!

Детето има нужда от време да свикне с носната кърпа!

Не всички носни кърпички имат хубава текстура или ухаят хубаво – позволете на детето само да си избере подходящата! Предложете му няколко вида с различни аромати.

Следващата стъпка е да държим носната кърпичка на няколко сантиметра от лицето на детето и да го помолим да духа първо с устата, след това с носа. Така и детето започва да прави разлика между духане с носа и от устата. След като детето овладее тази техника, можем да сложим кърпата на нослето и да помолим детето да духа с него.

И не на последно място – учете децата да изхвърлят използваните си носни кърпички.