Как да създадете зона за успокояване за вашето дете?

Как да създадете зона за успокояване за вашето дете?

“Толкова съм глупава! Не мога да правя това повече!”

Малката ни дъщеря отново се чувстваше претоварена и раздразнението извираше от нея с всяко издишване. Преди да грабне хартията и да я разкъса, както знаех, че иска да направи, аз спокойно ѝ предложих да отиде до зоната ни за успокояване, за да си почине.

Зоната за успокояване, или безопасно пространство, е място за всяко дете, където да може да саморегулира емоциите си. То е особено полезно за деца със специални потребности – надарени деца, надарени деца със специални образователни потребности, или деца с разстройство на сензорната обработка или свръхвъзбудимост. Лесно е сами да направите такава зона.

Ето как:

Защо да направите зона за успокояване?

Саморегулацията е важно умение, което да научат децата. Когато сме ядосани, ние преживяваме “отвличане на амигдалата” и се активира примитивна част от нашия мозък. Това е режимът “борба или бягство”. Когато е активирана тази част от мозъка ни, ни е трудно да мислим логично и да разсъждаваме добре. Реагираме по-бързо. Ставаме импулсивни. Казваме и правим неща, които по принцип не бихме. Не мислим ясно.

Когато детето има зона за успокояване, в която да се оттегли, то има възможност да излезе от режима “борба или бягство” и да започне да използва мислещата част от мозъка си отново. Докато вълнението не е отшумяло, на чувствителното и емоционално дете не може да му бъде помогнато да разбере какво е трябвало да избере да направи в ситуацията.

Зоната ви за успокояване ще бъде място, пълно с неща, които успокояват и променят фокуса на вашето дете. Тя ще помага да го изведете от това състояние, така че мислещата част от мозъка му да заработи отново.

Кога трябва да използвате вашата зона за успокояване?

Вашата зона за успокояване е безопасно място, определено за вашето дете, в което то да ходи, когато чувства каквито и да било натоварващи емоции. Можете да предлагате на детето ви да ходи там:

 • Когато преживява гневно избухване
 • Когато е агресивно
 • Когато се чувства извън контрол
 • Когато се кара с братята или сестрите си
 • Когато усетите, че емоциите му ще станат прекалено силни

Ние използваме нашата зона за успокояване и в други моменти през деня. Децата ни се редуват да четат там тихичко, правят си почивки от хаоса, причинен от живота с голямо семейство, и детето ни, което се вижда с ерготерапевт и работи със слухово-речев терапевт, използва зоната по няколко пъти на ден, за да провежда терапиите си там.

Какво трябва да има в зоната ви за успокояване?

Вашата зона за успокояване ще изглежда различно от нашата, защото трябва да я пригодите към вашето семейство. Ключът е да я запълните с неща, които успокояват вашето дете, в моментите, в които се нуждае от това най-много.
Все пак има няколко ключови характеристики, от които се нуждае всяка зона за успокояване.

Зоната за успокояване трябва да бъде комфортна.

Много е важно зоната ви за успокояване да бъде място, в което е комфортно да се стои. Нашият любим компонент е кушетката. Усещането, когато лежиш върху нея е като прегръдка, а това е точното нещо, от което се нуждае едно чувствително дете, когато преживява емоционален изблик.
Честно казано, ако имахме само тази кушетка, забутана в ъгъла, детето ми, което има разстройство на сензорната обработка, би се чувствало като в Рая. Всъщност, често я намирам сгушена на кушетката с книжка. Там се чувства в безопасност.
Също така имаме килим, няколко плюшени играчки и завеса, която да се издърпва и да разделя зоната, когато едно от децата ни има нужда от пространство само за себе си.

Зоната за успокояване трябва да облекчава сензорното претоварване.

Имаме богат набор от инструменти за облекчаване на сензорното претоварване и успокояване на изблиците, благодарение на ерготерапията, която дъщеря ми започна миналото лято. Успяхме да включим някои от нещата в зоната, за да ги използват децата ни, когато изпитват силни емоции. Ето някои от нещата, които сме сложили в зоната ни за успокояване:

 • Пластилин с аромат на лавандула и лайка
 • Сензорни играчки-топки
 • Фиджет антистрес играчки
 • Флакончета за сапунени балони
 • Пяна за игра
 • Четки за терапия
 • Лава лампи
 • Пръчки с брокат и други играчки

Какво следва, когато децата се успокоят?

Когато децата ни са се успокоили (и ние също), се събираме и говорим за нещата, които са се случили. Също четем различни книги, които са уместни за ситуацията.

Уменията за саморегулация отнемат време, за да бъдат научени, затова е важно да помните, че мозъкът на вашето дете се развива, а на децата със специални потребности им отнема повече време да се научат да се контролират. С вашата помощ и с чудесна зона за успокояване, децата ви ще станат експерти по саморегулация за нула време!

Източник: https://raisinglifelonglearners.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Ана Николова