Нови проучвания: Бактерии не са открити микробиома в стомахчето на бебето преди раждането – случва се по време и след раждането му

Нови проучвания: Бактерии не са открити микробиома в стомахчето на бебето преди раждането – случва се по време и след раждането му

Големи новини в света на микробиома при бебета…

Скорошни проучвания показват, че колонизирането на бактерии в коремчето на бебето започва по време на и след раждането му, но не и преди това.

В проучването на Kennedy K. M. от 10-ти май 2021, публикувано в сп. Nature Microbiology, учени съобщават, че бактерията не е установена в мекониума на бебето преди раждането му.

Учените включват 20 бебета, родени с Цезарово сечение от здрави майки – така изключват възможността бактерия да е предадена от майката на бебето, както се случва при вагинално раждане.

Проучването е направено със сравнително малка представителна извадка, но предоставя информация за това дали в коремчето на бебето се открива бактерията, докато то се развива в утробата.

За мекониума

Ако сте акушер, вероятно сте запознати достатъчно с мекониума.

Това е плътна, катранено-зелена субстанция, която се намира в коремчето на бебето по време на бременността.

Мекониумът обикновено се освобождава при първото изхождане на бебето след раждането. Но понякога, поради движение в утробата, мекониумът се открива в амниотичната течност.

За разлика от обикновените изпражнения, мекониумът е съставен от погълнати в утробата вещества, включително чревни епителни клетки, слуз и амниотична течност.

За проучването:

Проучването е проведено от учени от университета McMaster University and Charité в Берлин.

Събрани са 20 проби от фетален мекониум чрез ректални тампони, взети избирателно преди раждане с Цезарово сечение и преди прием на антибиотици.

След това учените премахват възможните замърсителите от пробите(най- често Staphylococcus epidermidis).

Резултатите:

Изводът: бактерии не са открити в мекониумът преди раждането.

Според проучването, това означава, че бактериите не колонизират микробиома в коремчето на бебето преди раждането.

В заключение:“Стигаме до извода, че бактерии не се откриват в коремчето на бебето преди раждането. Микробиомът в неонаталният мекониум отразява популации, придобити по време на и след раждането.”

Есенцията:
Предишни бактериални проучвания откриват ДНК в мекониума на новородено – но пробите били взети часове или дни след раждането.

Според статия в сп. Science Daily: “Ключовата информация от проучването е, че у нас няма налични бактерии преди раждането. Вместо това, взаимодействието ни с чревните бактерии започва след и по време на раждането,” казва Katherine Kennedy, докторант и първият автор на проучването.

Защо е важно:

Тази информация трябва да е бъде достояние за всички медици и родители.

Това проучване показва, че първите мигове по време на и след раждането на бебето са от изключително значение за колонизирането на стомаха на бебето с микробиома.

Освен това, излага доказателство, за хипотезата, че бактериите в коремчето на новороденото се появяват от микробиом, придобит от майката по време на и след вагинално раждане.

Тези специфични микроби са подхранени след това от специални захари (HMOs) съдържащи се в майчината кърма.

Така добрите микроби бързо колонизират коремчето на бебето и осигуряват оптималното развитие на имунната му система. А това защитава бебето през целия му жизнен път.

Източник:https://bit.ly
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Аделина Андреева