Основни етапи в развитието при децата на 2 години

Основни етапи в развитието при децата на 2 години

Втората година е период на бурно развитие и важни промени в живота на вашето дете. На тази възраст децата започват да се ориентират в света около себе си. Те се опитват да правят повече неща самостоятелно, без ваша помощ.

Вашето 2-годишно дете започва да проявява въображение в играта. „За детето играта е начин да общува и да разбере своя свят – такъв, какъвто го възприема.“– обяснява Сузан Дейвис, лицензиран консултант и ерготерапевт.

„Играта е от съществено значение за развитието на детето, тъй като подпомага социализирането, ученето, творческото решаване на проблеми и изразяването на мисли и чувства, когато това не е възможно с думи.“

Вашето 2-годишно дете ще демонстрира своите развиващи се двигателни умения, креативност, социалност и самостоятелност.

Езикови и когнитивни етапи при 2-годишните

На този етап от развитието на детето настъпват големи промени във вербално и когнитивно отношение. Най-значителните от тях са:

 • Игри с въображение и подражание

Вашето малко дете започва да създава въображаеми игри и да комбинира дейности заедно в по-сложна последователност, вместо както досега да се прехвърля от една играчка или дейност към друга. Това са признаци, че мозъкът създава повече невронни връзки и се развива аналитичната дейност и мисленето.

„Вашето дете по естествен начин ще ви ангажира да участвате в играта му и ще ви приобщи към неговия свят“, обяснява Дейвис.

„Малките деца обичат игрите с подражание, като например да играят с детска кухня, за да сготвят вкусно ястие, да използват прахосмукачка-играчка, за да почистят пода или комплект лекарски принадлежности, с които да лекуват болното плюшено мече.”

Детето ви започва да изследва и да се опитва посредством играта да разбере как се случват нещата. Важно е да му осигурите колкото се може повече сетивни занимания и възможности за изучаване на заобикалящата го среда.

Вашето дете ще обича да прави едно и също нещо отново и отново, като например да събаря кулата от кубчета. Повтарянето на едно и също действие помага на детето ви да се учи. Трябва да се въоръжите с търпение през този период, тъй като това е важен етап от развитието на малкото дете.

 • По-добра комуникация

Макар че темповете на развитие са индивидуални, повечето малки деца овладяват поне 50 разговорни думи до втория си рожден ден. Езиковите умения при момчетата може да се развият по-бавно от тези при момичетата. Но преди третия си рожден ден децата могат да правят прости изречения от две до четири думи.

На тази възраст вашето дете може да изпълнява прости команди в двустепенна конструкция, като например „Вдигни играчката и ми я подай.“ Те могат да допълват изречения от познати книжки, когато им четете.

 • По-добри умения за мислене и разрешаване на проблеми

Това е период на голяма умствена пластичност. Мозъкът на малкото дете се развива с изключителна бързина. Новите умения включват:

 • Сортиране по форми и цветове
 • Намиране на неща, скрити под няколко пласта
 • Строене на кули с четири или повече кубчета
 • Развиване на доминантна ръка

На тази възраст децата се учат чрез сетивата си, чрез динамиката и чрез опитите и грешките. Те успяват да съберат изключително количество информация и да поставят основите на своята интелигентност.

 • Езикови и познавателни умения

 • Използват изречения от две думи като „Аз тръгвам!“
 • Повтарят думи, чути в разговорите
 • Могат да намират скрит предмет
 • Посочват обекти или картинки, когато ги споменете

Етапи при развитието на движенията в тялото, ръцете и пръстите

Ще забележите, че 2-годишните започват да имат по-добър контрол върху движенията на ръцете и пръстите си.

 • Подобрени двигателни умения

Контролът върху движенията на ръцете и пръстите е признак, че се изграждат фините двигателни умения. Повечето 2-годишни деца могат да подреждат едно върху друго най-малко четири кубчета и да поставят кръгли или квадратни фигурки в съответните дупки.

Рисунките на вашето малко дете също се подобряват. Вместо хаотично драскане, то рисува по-концентрирани форми, включително кръгове и линии, които са хоризонтални, вертикални, диагонални или извити.

 • Бягане, скачане и катерене

На 2-годишна възраст мускулите на вашето дете вече са добре развити, което подобрява уменията му за катерене и бягане. Повечето 2-годишни деца могат да се катерят върху мебелите, да стоят на пръсти и да тичат на кратки разстояния. Вашето дете започва да ходи стабилно, без да пада и може да се изкачва по стълбите, придържайки се към парапета.

 • Хвърляне и хващане на топка

Децата обичат игрите с топка. До навършване на 2-годишна възраст те вече са по-умели в хвърлянето на топка и се опитват да я хванат с две ръце. Може да не успяват всеки път, но започват да разбират концепцията за улавяне и хвърляне. Вашият начинаещ футболист също се учи как да рита топката, така че времето на открито е чудесен начин да помогнете на детето да овладее това ново и забавно умение, което усъвършенства грубата моторика.

 • Двигателно и физическо развитие

 • Може да използва циповете и закопчалките на дрехите и обувките
 • Може да дърпа панталоните нагоре и надолу
 • Опитва се да си мие косата или зъбите
 • Носи, бута или дърпа играчки зад себе си, докато върви

Социални и емоционални етапи в развитието при 2-годишните деца

Светът на вашето 2-годишно дете е изпълнен с много емоции. Ето някои от основните социални и емоционални поведения на тази възраст:

 • Умение да изразяват себе си

Има причина да се наричат се „ужасните две“! За тази възраст са характерни гневът, избухванията и лесната раздразнимост, защото малките се учат как да изразяват себе си, когато са разочаровани, разстроени, уморени или гладни.

Тъй като на 2-годишните деца им липсват вербалните умения да кажат: „Ядосан съм“ или „Чувствам се самотен“, те не могат да обяснят как се чувстват. Така че е по-вероятно да го покажат. Не се стряскайте, ако детето ви се тръшне на земята и започне да крещи. Това е част от типичното развитие на малкото дете.

„Когато малките деца изпитват гняв и неудовлетвореност, те го показват с поведението си (например с избухливост, неподчинение и т.н.), защото мозъкът им все още се развива и те не са се научили да се самоконтролират, за да управляват и реагират на своите „големи емоции“, обяснява Дейвис.

„Като цяло големите емоции са силно смущаващи и плашещи за детето, затова то търси връзката и привързаността (например нужда от прегръдка или гушкане за момент) към родителя като средство да се почувства успокоено.“

Опитайте всичко възможно да им помогнете да се справят с емоциите, като проявявате търпение, любов, топлина и съпричастност.

 • Постепенна проява на интерес към другите деца

Повечето 2-годишни деца са егоцентрични по природа, те все още не разбират, че хората може да имат свои собствени мисли или грижи извън тях самите. Те смятат, че светът винаги се върти около тях и техните нужди.

Така че не се учудвайте, ако вашето малко дете не е готово да играе с други деца по традиционния начин, споделяйки нещата си с тях. То може да предпочете да играе покрай други деца, а не с заедно с тях.

Но дори и в тази фаза на тях им харесва да бъдат сред хора. А общуването с други хора е чудесна възможност за вашето дете да се научи на социални взаимодействия.

 • Имитиране на поведения

Между 2 и 3 годишна възраст вашето дете се научава да имитира поведението както на деца, така и на възрастни. То не само имитира действия, но и повтаря думите, които чува, често със същия тон. (Така че е важно езикът на възрастните около тях да бъде цензуриран!)

На тази възраст малките деца имитират родители, по-големи братя и сестри и хора, които виждат по телевизията. Те правят това не само за да се учат, но също така искат да се чувстват приобщени. Ако имитиращото поведение изглежда неподходящо, не се притеснявайте. Те не са в състояние да преценят дали поведението им е подходящо – и това е моментът, в който трябва да ги напътствате.

Други важни събития за вашето 2-годишно дете

Ето още някои ключови промени, характерни за тази възраст:

 • Хранене и закуски между основните хранения

Вашето 2-годишно дете вероятно започва да се храни по-стабилно, с три хранения на ден плюс една или две междинни закуски. Препоръчва се всекидневно то да приема продукти, базирани на всяка една от следните групи:

 • Зеленчуци и плодове
 • Ориз, картофи, брашнени продукти и зърнени храни
 • Яйца, птици, риба и други меса
 • Сирене, мляко и млечни продукти

На тази възраст много деца започват да стават придирчиви към храните, които ядат – и това е напълно нормално според нутриционистите Кристин Рандацо Киршнер и Ейприл Паниц, сертифицирани клинични диетолози и съоснователи на Amenta Nutrition в Ню Йорк. Тяхната консултантска фирма е специализирана в педиатричното хранене, особено придирчивото хранене, стресът по време на хранене, специалните диети, управлението на теглото и храносмилателното здраве.

„В детството придирчивото хранене е често срещано явление“, обяснява Киршнер.

„Често чуваме от родителите, че детето им е спряло да яде храна, която преди е приемало, или че продължава да иска едни и същи храни всеки ден. Не се притеснявайте за това! Неравномерният прием на храна и промените в предпочитанията са напълно нормални и на този етап не водят до хранителни разстройства.“

Тя добавя, че децата на тази възраст все още се опитват да разберат границите на собствената си независимост, което може да ги накара да бъдат по-настоятелни в опитите да получат повече контрол.

 • Как да се справим с леките закуски

Не е тайна, че малките деца обичат похапванията между основните хранения. Въпреки че е нормално да се тревожите за навиците им, Киршнер и Паниц съветват родителите да променят начина си на мислене.

„Тъй като коремът на детето е твърде малък, за да разчита само на три хранения на ден, за да достигне ежедневните си нужди от енергия и хранителни вещества, е необходимо да се включва и междинна закуска“, казва Киршнер.

Тя обяснява, че трябва да мислите за междинните закуски като за „мини ястия“, които трябва да се състоят от две до три групи храни. Киршнер и Паниц добавят, че закуските са чудесен начин за набавяне на липсващите хранителни вещества, които може да са били пропуснати при храненето, заедно с възможността за получаване на малко фибри – плодове, ядки, йогурт, лек сандвич с пълнозърнест хляб.

Най-важното е, че храненията трябва да се съсредоточат върху пълноценни храни, вместо върху свръх преработени, удобни продукти, които съдържат високи количества сол, наситени мазнини и добавени захари. Въпреки че тези храни са допустими в умерени количества, е важно да включите пълноценна храна заедно с тях.

 • График за сън

Повечето малки деца могат да спят през по-голямата част от нощта (поне 11 часа). Ако не, помислете дали вашето дете има добри навици при лягане и дали е развило правилните асоциации за сън. Децата могат да започнат да се будят в моменти на стрес, заболяване или след усвояване на ново умение (като например ходенето).

Вашето малко дете все още може да се нуждае от кратък сън веднъж или два пъти през деня. Спазването на график за сън ще гарантира, че детето ви спи достатъчно.

Ако детето ви вече може да излиза от креватчето (и вие вече сте свалили нивото на матрака), е време да го преместите в легло за малко дете. Ако детенцето е високо над 90 см, може да го преместите в детско легло, дори ако все още не се измъква от креватчето си. Обичайната възраст за излизане от креватче е около 18 месеца до три години.

 • Преминаване от столчето за хранене към масата за вечеря

На тази възраст вече можете да прехвърлите вашето дете от високото столче към масата за хранене. Тази новооткрита независимост може да го мотивира да бъде „голямо дете“ и да заеме собственото си място на масата.

„На 2-годишна възраст децата трябва да ядат същата храна като останалата част от семейството. Това включва разнообразие от плодове и зеленчуци“, казва Киршнер. „Важно е обаче да запомните, че докато те трябва да ядат същите храни като вас, малките им коремчета изискват по-малки порции. Правилото е по 1 супена лъжица от всяка храна според възрастта (т.е. 2 супени лъжици за 2-годишна възраст).“

Как да помогнете на вашето 2-годишно дете да се учи и расте

Вашето 2-годишно дете става все по-интерактивно със света около него и се нуждае от вашето напътствие, окуражаване, последователност и забавление.

Разговаряйте с детето си през целия ден. Посочвайте какво правите, докато готвите или вършите домакинските си задължения. Обяснявайте нещата с прости думи, но избягвайте да използвате бебешки фрази и думи.

Имайте предвид, че детето ви научава много чрез играта и не е нужно да превръщате всяка дейност във възможност за обучение. Вместо това оставете детето си да изследва и да играе според собствените си представи.

Дейвис добавя, че времето на игра също така е шанс да помогнете на вашето малко дете да разбере своите чувства и емоции.

„Играта е символична и схематична като средство за „разиграване“, а не за „изговаряне“ на ситуации и стресови фактори.“, казва тя.

Малките деца се противят на новите храни, но не се обезкуражавайте. Тази фаза ще премине, а междувременно всичко, което можете да направите за детето, е да продължите да му предлагате да опитва нови храни и вкусове.

„Продължавайте да давате на детето си както познати, така и нови храни, като му предлагате разнообразие“, казва Киршнер.

„Децата може да се нуждаят от многократно поднасяне на новата храна, преди да я опознаят и да започнат да я харесват. Ако ядат това, което останалата част от семейството яде, това вероятно ще се случи от само себе си. Освен това, натоварването за родителите намалява, тъй като трябва да се приготви само едно ястие за цялото семейство.“

Допълнителни родителски съвети

Ако вашето 2-годишно дете страда от грип или настинка, можете да опитате следното:

 • Овлажнител на въздуха
 • Капки или спрей за нос с физиологичен разтвор поддържат носните проходи влажни и помагат да се избегне запушване
 • Назален вакуумен аспиратор за нослето
 • Парацетамол или ибупрофен за намаляване на температурата
 • Избягвайте лекарства за настинка и грип при деца под 6-годишна възраст
 • Винаги се консултирайте с вашия педиатър, ако се притеснявате за състоянието на детето

Как да предпазите вашето 2-годишно дете

Сега, когато вашето малко дете е в състояние да тича наоколо с лекота, е важно да сте нащрек за всякакви възможни опасности. Ето някои от най-добрите съвети за безопасност, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за 2-годишните:

 • Безопасност при возене в кола

Според изискванията в Закона за движение по пътищата е задължително новородените и децата до 1 г. да пътуват в детско столче за кола, обърнато назад – с лице обратно на посоката на движение.

Педиатрите също са единодушни в препоръката си децата да се возят в обърнато назад столче за кола възможно най-дълго, тъй като това е най-безопасното положение за тях. Много столчета за кола могат да издържат детето по този начин, докато достигне 18-20 кг.

Въпреки че е изкушаващо да обърнете детето си от назад-стоящо към гледащо напред, изследванията сочат, че е пет пъти по-малко вероятно да се стигне до сериозни наранявания или смърт при инцидент, ако останат обърнати назад.

 • Падания и изгаряния

Вашето 2-годишно дете вече е усвоило катеренето, което означава, че съществува повишен риск от падане. То може да падне на детската площадка, по стълбите, от велосипед, от прозорци или от всичко, върху което реши да се качи. Важно е да следите внимателно вашия малък изследовател и да поставите бебешки прегради, където е необходимо, за да избегнете опасни ситуации.

Трябва да бъдете изключително внимателни и докато сте в кухнята. Децата могат да се изгорят сериозно от печката, фурната, горещи течности, мазнини и горещи храни. Винаги бъдете особено внимателни, когато готвите.

 • Безопасност покрай вода

Никога да не оставяйте детето си без надзор около вода. За съжаление, удавянето е една от водещите причини за смърт при деца на възраст от 1 до 4 години, а 69% от всички тези злополуки се случват, когато децата дори не са влезли да плуват. Малките са невероятно любопитни и най-голямата заплаха на тази възраст е да се оставят сами около плувни басейни, горещи вани, естествени водни басейни и други видове водоизточници около дома.

Кога да предприемете мерки

Има някои неща, които могат да сигнализират за възможни проблеми в развитието на детето ви. Необходимо е да се консултирате с вашия педиатър, ако детето ви:

 • Не върви стабилно
 • Не копира действия и думи
 • Не следва прости инструкции
 • Губи уменията, които е имало
 • Не знае какво да прави с обикновени предмети, като телефон, вилица, лъжица или четка
 • Не казва фрази от две думи, като например „още мляко“.

Помнете, всички деца се развиват с различни темпове. Ако се притеснявате, най-доброто, което можете да направите, е да се свържете с вашия педиатър за консултация и насоки.

Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение за определено заболяване или затруднение. Свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Можете да запазите час с терапевтите на Център за детско развитие “Малки чудеса” на телефон 0887 54 54 46 или тук.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Маргарита Гюрова
Редакция: Йоланта Иванова
Photo credit: Freepik