Най-младият катерач, изкачил 3308-метров връх

Най-младият катерач, изкачил 3308-метров връх

Малко дете може да е станало най-младият човек в света, стигнало до билото на 3308-метровия връх Пиз Бадиле. Наградата? Бонбони Haribo.

Джаксън Хоулдинг, 3-годишното момче, извършило това впечатляващо постижение, изминало прехода към върха на границата между Швейцария и Италия със семейството си. Сестра му Фрея, на 7, вече се счита за най-младият човек, изкачил върха без чужда помощ.

„Беше много хубаво“, казва Джаксън пред медиите. „Хареса ми частта, която сам изкачих, както и бонбоните Haribo.“

Дуетът брат и сестра, следва стъпките на родителите си като запалени катерачи. Лео, на 40 години, се е изкачвал на някои от най-опасните върхове на света, а съпругата му Джесика, на 41 години, споделя любовта му към планините.

На този преход, Джесика носила Джаксън на гърба си, докато Лео носил оборудването и припасите. Но двамата мъници се чувстват в собствени води на високите върхове.

„Доста места сме покорили във Великобритания и Европа през изминалите години“, казва Лео, „но с всяко лято децата растат по-големи и по-способни от предходната година.“

За родителите, тези походи не са нищо особено, но за децата всеки покорен връх е огромно постижение. Лео казва, че е „невероятно“, че са успели да изкачат точно този връх с двете си малки деца, особено предвид това, че Фрея се е справила сама.

„Беше много забавно и много страшно“, казва Фрея. „Много се гордея.“

Изкачването на Пиз Бадиле отнело на семейството четири дни, една вечер прекарана в алпийска хижа, а останалите в биваци – малки метални бараки. От началната точка в долината, им отнело пет часа да стигнат до швейцарската хижа, след което лагерували на стената на планината преди дългия ден на трудното изкачване. Стигнали върха на третия ден, след което слезли откъм италианския склон на следващия ден.

Семейство Хоулдинг извършило експедицията по повод 153-тата годишнина от първото изкачване на върха на 27 юли 1867 година. Но пътешествието било повече от почитане на постиженията за Джаксън и Фрея, защото Лео отпразнувал рождения си ден на върха.

„Да имаш децата до себе си там, знам, че е голямо приключение, но никога не съм усещал да сме на неправилното място и никога не съм си помислял, че сме в несигурни води.“, казва Лео.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Сабрина Хил
Източник: https://nypost.com/
Снимки: Leo Houlding / SWNS