Активни и самостоятелни занимания за деца у дома

Активни и самостоятелни занимания за деца у дома

(които не включват родителски надзор)

Когато времето е лошо и ни се налага да останем с децата затворени вкъщи, понякога обстановката у дома може да стане доста напрегната. Особено ако сме планирали да свършим някои (отдавна отлагани) задачи, но децата постоянно ни се пречкат.
Разбираме Ви, мили родители, и не сте сами! Да, най-изкушаващо и лесно би било да им пуснем телевизора и да ги оставим пред него през целия ден. Ако обаче родителската Ви политика е да ограничавате времето прекарано пред екрана на телевизора, смартфона или компютъра, ето няколко идеи за по-стимулиращи самостоятелни занимания, които ще бъдат забавни за подрастващите и не изискват постоянен родителски контрол.


Рисуване на шедьоври с водни бои

Постелете вестници, или още по-добре някаква водонепроницаема материя на масата, например мушама или обикновен найлон. Извадете блокче за рисуване или кадастрон; ако пък ги нямате под ръка, няколко листа хартия за принтер също ще свършат чудесна работа. Напълнете няколко чаши с вода и дайте на децата водни боички и четки. Водните бои не цапат толкова много, сравнително лесно се измиват от повечето дрехи и няма да е нужно постоянно да сте наоколо за да наглеждате малчовците. И все пак, преди да ги оставите да творят, за всеки случай можете да ги облечете в някакви по-стари дрехи.

Кукли от хартиени торбиpaper bag puppet
Ако из кухненските чекмеджета се намират някакви хартиени торби останали от пазаруване, това е чудесна възможност за малките Ви наследници да се изявят като майстори на кукления театър. Трябват още само маркери или флумастери, лепило за хартия, брокат, или някакви подобни материали и спокойно ще можете да оставите поколението да се изявява за няколко часа. Разбира се, накрая очаквайте за награда най-забавното детско представление, което някога сте гледали.

Къмпинг у дома
Одеялата и възглавниците могат да бъдат чудесни материали, от които да построите палатка или дори мини крепост в детската стая. А когато сте готови, можете да бъдете сигурни, че децата няма да искат да излязат от там. От личен опит мога да Ви кажа, че четенето, играта на настолни игри или пък реденето на лего са много по-приятни, когато се случват в импровизирана палатка.

Оставете ги те да си измислят занимание
Пуснете плейлиста с любимите им детски песни, осигурете пространство в някоя стая, и ги оставете сами да си измислят как ще се забавляват. Танци, театрални сценки, буфосинхронада или караоке са само няколко начални идеи, които могат да провокират малките хора да покажат своята креативност и да измислят свои самостоятелни занимания.

Не е нужно лошото време да Ви попречи да си прекарате един хубав и ползотворен ден, ако се наложи да останете затворени у дома с децата. Дори и без постоянен родителски надзор, малчуганите могат да се забавляват безопасно през целия ден. Никога не знаете накъде ще ги отведе детската им фантазия и какви нови забавления ще си измислят, ако ги провокирате да рисуват, да си измислят сценки, или пък да си играят в домашния къмпинг.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Евгени Петров
Източник: https://blog.brainbalancecenters.com
Снимка: https://ourkidthings.com