9 трика за деца, които мразят да си мият зъбите

9 трика за деца, които мразят да си мият зъбите

Постоянно чувам от родители следното: „Помощ, детето ми отказва да си мие зъбите!“.Прочетете тези 9 съвета и разберете защо, за да помогнете на детето си да премине бързо през отказите, битките и избухванията.
Миенето на зъбите не подлежи на договаряне.
Няма значение колко вашите деца не обичат това.
Те трябва да го правят.
Или ще се окажат с мръсни зъби, пълни с кариеси за нула време. Вие сте наясно и затова водите ежедневната битка за почистване на зъбите. Но това не го прави по-лесно, когато децата всячески избягват това занимание.

Не само, че съм го преживяла като родител, като ерготерапевт, имах много семейства, с които съм работила (и мои ученици), които отчаяно са споделяли: „Детето ми не си мие зъбите!“.
Когато детето не обича да мие зъбите си, това може да се превърне в ежедневна битка, която и двете страни да мразят.
Но имам 9 съвета, които да помогнат на детето ви да се научи да толерира и може би дори да се наслаждава на тази необходима ежедневна дейност. Преди да стигнем до тях обаче, наистина е важно да разберете защо детето ви отказва да си мие зъбите …

Защо детето ви отказва да си мие зъбите?
Като родител винаги съм малко подразнена, когато детето ми не прави това, което трябва. Въпреки, че не ми харесва да го призная, първата ми реакция е да се подразня от причиненото неудобство.
Децата са ми дали много възможности да усетя това дразнене от пътите, когато бебето ми отказва да се храни, до първокласника ми, който не иска да се качи на автобуса.
Миенето на зъбите не е изключение. Две от трите ми деца преминаха тази фаза като малки, когато крещят, бягат от мен или пък се тръшкат на земята, веднага щом вдигна четката за зъби.
Още от тези „Защо ми причиняваш това“ моменти!
Но истината е, че има причина да не им харесва.

Детето ми не си мие зъбите… защото е твърде малко?
Първата причина за детето да не мие зъбите си, би могла да бъде, че е твърде малко. Може да е толкова просто. Малчуганите обичат да се движат и да стоят неподвижно, докато си мият зъбите в продължение на 2 минути, може да изглежда като вечност в съзнанието на малко дете.
Ако имате дете на възраст 1-3 години, знайте, че това, вероятно, е част от причината да мразят да си мият зъбите. Съвети №2, №3 и №7 ще бъдат ключови за подпомагането им в приемането на миенето на зъбите.

Детето ми не мие зъбите си… защото го боли или усещането е странно?
По-големите деца и някои малки деца отказват да мият зъбите си, заради усещането от миенето на зъби. Ако детето ви е чувствително към различни усещания, миенето на зъбите може да се усеща болезнено, неудобно или дори като гъделичкане.
Трудно е за нас да го възприемем, защото всеки ден си мием зъбите и рядко ни боли.
Но децата не са били изложени на това за толкова дълъг период, колкото ние. Те не са загубили чувствителност към енергичното миене на зъби.
В допълнение, такава чувствителност обикновено се свързва със сензорни проблеми или специални нужди при децата, което означава, че изпитват по-различни усещания (завишени или занижени) от повечето си връстници.
От решаващо значение е да бъдете наясно с тази разлика.

Ако не сте сигурни дали децата ви не харесват самото усещане от миене на зъби, тогава ги попитайте защо не обичат да си мият зъбите. Уверете се, че ги питате в момент, далеч от редовното миене на зъби, когато емоциите им не са засилени.
Може да ви изненадат. Отговорът им може да ви даде по-пълна представа.
Ако знаете, че сензорните усещания са причината детето ви да отбягва миенето на зъби, то това може да бъде поправено. Те може да балансират чувствителността си към това, но ще отнеме известно време.

Детето ми не мие зъбите си… заради вкуса?
Децата може и да не харесват вкуса на пастата за зъби, винаги е добре да попитате дали биха искали да опитат друг вкус. Нека избират вкуса, който им се струва, че ще харесат.
Дори ако вкусът няма много общо с проблема, питайки ги, създаваме чувство за контрол, което само ще помогне в ситуацията.
Попитах децата си.
Исках да използвам естествена паста за зъби и разглеждах една определена марка. Едното дете си избра ментов шоколад, а другите две избраха ягода.
Когато пастите пристигнаха, те бяха развълнувани от ароматите и ги използват вече повече от година.


Избягването на миенето на зъби може да бъде свързано със “злоядство”

И последно, преди да навлезем в нашите 9 съвета. Когато детето ви е наистина чувствително към усещането от четката за зъби, обикновено е чувствително и към други усещания в устата си.
Това означава, че може да не харесва някои текстури на храната и да бъде придирчиво когато става дума за ядене.
Ако видите такава връзка между храната и непоносимостта към различни усещания, се обърнете към сензорен терапевт (логопед, ерготерапевт).

9 начина да накараме децата да си мият зъбите
Имам куп съвети, които да ви помогнат да миете зъбите на детето си без да влизате в битка с него. Не е необходимо да ги използвате всички, но си отбележете тази статия, за да можете да се позовете на тези съвети, когато ви потрябват.

1.Застанете зад тях: Това дава на децата усещане за сигурност, когато могат да се облегнат назад във вас, ако усещанията от миенето на зъбите им причиняват дразнене.

2. Пейте: Изберете проста детска песничка, която да използвате всеки път, когато миете зъбите на детето си. Първите няколко пъти, когато я пеете, няма да помогне много, но тъй като последователно пеете песента всеки път, когато детето си мие зъбите, то ще започне да научава колко време още трябва да понесе четката. Когато песента свърши, тогава зъбите са измити.
За по-големи деца можете да използвате четки за зъби с вградени в тях таймери. Или пясъчен часовник, който седи на мивката в банята, за да го гледат.

3. Застанете пред огледало: Поставете детето си пред огледалото, когато миете зъбите му. Вземете столче, ако трябва! Когато детето ви вижда какво правите, вместо да разчита единствено на усещанията, това ще му помогне да се почувства по-спокойно и контролиращо ситуацията. Дори обичам да им казвам неща от рода на: „О, виж, сега мием задните зъбки.“, ако не използвам стратегията с пеенето.

4. Самостоятелност: Докато повечето зъболекари препоръчват на родителите да мият зъбите на децата си най-малко до 6-годишна възраст (някои препоръки са дори до 9-10 години), да дадем инициативата на децата може да бъде успешен начин за ангажирането и самоинициативата им. Децата в тази възраст имат нужда да усещат, че контролират поне част от нещата, които им се случват през деня. А за децата с чувствителност , усещанията може да се понасят по-добре, когато контрола е в техните ръце.
Просто не забравяйте да им измиете зъбите добре, след като са „практикували”.

5.Оказвайте натиск в определени зони на тялото: Още един начин да помогнете децата, чувствителни към усещането от миенето на зъбите, е да използвате ръката, с която не миете зъбите им, за да окажете лек натиск върху рамото им. Или, за да придържате здраво брадичката. Това се нарича дълбок натиск и може да заземи и успокои децата чувствителни към усещания.
* Ако детето ви мие само зъбите си, можете да застанете зад него и да използвате и двете си ръце, за да натиснете върху раменете му (ако това му харесва).

6. Дръжте играчка: Държането на играчка, особено меки, която детето може да стиска, също ще успокои напрежението. Те може дори да изберат специална играчка за миене на зъби, която стои под мивката в банята!

7. Изградете навик: Говорейки за създаване на навици и рутина, ето примери за такива, свързани с миенето на зъбите:

  • Четкайте зъбите всяка вечер след баня и преди четенето на приказки;
  • Напомнете на детето си, колко време ще трае миенето на зъбите;
  • Дайте му да държи плюшената играчка и го насочете към мивката, където ще може да се гледа в огледалото;
  • Застанете зад него удобно, пейте или използвайте друга вербална подкрепа, докато трае миенето (не е нужно вашата рутина да е точно като тази, спокойно можете да създадете своя).
  • Бъдете последователни. Когато детето ви знае какво да очаква, то ще съдейства много повече.

За деца, които изпитват комуникативни затруднения или други специални потребности, визуалният график може да помогне в разбирането на стъпките и изграждането на рутина.

8. Предупреждавайте: Много деца се смущават и отказват да си мият зъбите, защото в момента не им се иска да го направят.
Те са в средата на интересна игра и не искат да я оставят. Не забравяйте, че те не разбират времето по начина, по който ние го разбираме. Те не разбират, че почти е време за лягане и сега трябва да си мият зъбите или ще стане твърде късно и ще бъдат прекалено уморени на следващия ден.
Даването на някои прости предупреждения може да помогне на децата да оставят това, което правят по-лесно. Освен това им помага психически да се подготвят за задача, която може и да не им харесва!

9. Използвайте активни дейности предварително: Ако детето ви трудно стои неподвижно по време на миене на зъбите или е наистина чувствително, може да експериментирате с извършването на някои активни двигателни занимания, преди дори да се опитате да миете зъбите на детето. Около 10 – 30 минути преди миене на зъбите, може да им помогнете да изразходят енергията си, като скачат на батут или бягат наоколо в задния двор.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Теодора Гинева
Източник: https://yourkidstable.com