Как да помогнем на дете от аустичния спектър да носи обувките си

Как да помогнем на дете от аустичния спектър да носи обувките си

За много родители на деца с аутизъм представлява проблем да им помогнат да останат обути. Възможно е децата да не се справят добре с новите обувки поради неприязън към промяната и неадаптивно поведение. Сензорни проблеми също биха могли да попречат на детето ви да носи обувки. Може би не му харесва усещането, че на краката му има нещо и чувството, че са ограничени.

 

Използвайте социална история

 

Социалните истории са фантастичен инструмент за подпомагане на комуникацията. Създаването на социална история с помощта на символи или картинки може да помогне на детето ви да разбере защо трябва да носи обувки. Можете да му обясните, че повечето хора трябва да носят обувки, каква е тяхната цел (например да предпазват краката ви, да ги поддържат топли и т.н.), защо са необходими в училище и т.н. Това може да помогне на детето ви да разбере по-добре и да го подготви за обувки, които да станат част от ежедневието му.

 

Премерете краката на детето у дома

 

Добре е да премерите краката на детето си у дома, преди да посетите магазин за обувки, ако сте наясно, че това би могло да бъде мъчително преживяване за него. Това, разбира се, е полезно и ако искате да купите обувки онлайн, за да сте сигурни, че имате правилните мерки. Твърде свободните или прекалено тесни обувки могат да причинят проблеми.

 

Безшевни чорапи

 

Добре е да разберете дали чорапите на детето ви са част от проблема. Децата със сензорни проблеми често не харесват усещането на шевовете по чорапите. Разбира се, съществуват чорапи без шевове, които са лесни за обуване и не се плъзгат.

 

Подходящи обувки

 

Една от причините детето не не иска да носи обувки, може да се окаже, че е защото не може да си ги обуе самостоятелно. При това обстоятелство, може би е по-удачно да избягвате обувки, които са трудни за обуване, прекалено тесни или са с връзки. Най-добрият вариант са обувки с цип или с лепенки, с които децата обикновено нямат трудности. Има ципове, които минават отстрани на обувките и около пръстите и позволяват на обувката да се отвори и сгъне, така че детето да може да си постави крака си върху подметката. Такива обувки са от особено улеснение, ако детето ви носи шина или ортеза.

 

Ортопедични препоръки

 

Не на последно място, ако детето ви има някакви мускулно-скелетни проблеми, затруднения при ходене или проблеми с краката, трябва да говорите с неговия личен лекар или педиатър. Могат да им бъдат препоръчани ортопедични стелки или посещение при ортопед, като и двамата биха могли да направят оценка на краката и походката на вашето дете и да определят дали се нуждае от допълнителни помощни средства.

 

Източник: https://specialkids.company
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Анета Георгиева