Да откриеш своето “специално място”

Да откриеш своето “специално място”

Нивата на тревожност в момента са особено високи както при възрастните, така и при децата. Промениха се толкова много неща, че е възможно да се чувствате сякаш има твърде много ограничения. Именно сега, повече от всякога, е важно за децата да се научат да откриват своето „специално място“, на което да релаксират и да се почувстват спокойни. Това специално място е някъде, където могат да отидат и да са спокойни и щастливи. Използването на визуализации за релаксация има доказан ефект за намаляване на тревожността и изграждане на устойчивост. Визуализирането помага за намаляване на тревожността поради няколко причини:

  • Сигурност: Да имаш специално място в ума си означава, че можеш да си създадеш безопасно място, на което можеш да се пренесеш винаги, когато имаш нужда. Не е необходимо да се намираш там физически, за да изпиташ спокойствието, което то ти носи.
  • Предсказуемост: Това специално място е ТВОЕТО място, което се променя само ако ти искаш да се промени. Използването на тази техника често дава възможност да се пренасяш в една и съща предвидима среда. Това е особено полезно, когато нещата около нас са твърде хаотични, а рутините се променят навсякъде.
  • Чувство за контрол: Ти и само ти имаш силата да създадеш специалното си място. Единствено ти можеш да решаваш какво да има и кой да бъде там. Това е особено полезно във време, в което толкова много неща са извън твоя контрол.

Всички изброени са ефективни за намаляването на стреса и изграждане на устойчивост. Когато се комбинират с контролирано дишане и други похвати за съзнателно присъствие в момента обаче, се създава силно успокояваща техника. Ако се практикува редовно, подобно на всяко нещо, ще стане по-лесна и способността да се отпуснете ще работи все по-бързо за вас. Буквално ще можете да тренирате мозъка си да успокоява.

Да откриеш специалното си място:

За да намери човек специалното си място, без значение дали е възрастен или дете, той трябва да започне като затвори очите си и помисли за момент, в който се е чувствал напълно щастлив и спокоен. По време на почивка ли беше? Помислете си за момент, който е бил специален за вас, за някое дърво и т.н. Удивително е колко често водата е част от нечие специално място. Доста често е плаж, река или басейн. Но няма нужда да бъде това, може да е всяко място, на което сте се почувствали спокойни и щастливи.

finger ntitledПри работа с деца е най-добре да се рисува, когато това е възможно. Може да се започне, като се очертае ръката на детето. След това, когато то е помислило за специалното си място, го насърчете да го нарисува в дланта на ръката си.

На всеки пръст напишете Виждам, Чувам, Помирисвам, Вкусвам, Усещам.Накарайте детето да си представи специалното място в детайли. Преминете през петте сетива и ги напишете в пръстите. Какво могат да видят на специалното място, какви са звуците около тях, на какво ухае въздухът, какво могат да вкусят и какво усещат върху кожата си.

Като правите това, добавяте усещане за съзнателното си присъствие (майндфулнес) към релаксацията. Това въвлича цялото тяло в процеса на релаксация и създава спокойно пространство. Така детето осъзнава тялото си в безопасното пространство и активира всички зони на мозъка си в изобразяването.

Това, само по себе си, е силна релаксация. С добаванято на малко контролирано дишане обаче, ще стане още по-ефективна. Накарайте детето да проследи дланта си с пръст. Докато движи пръста си нагоре към върха на пръстите, нека вдишва бавно и дълбоко. На върха, нека задържи дъха си и след това бавно да издиша, докато движи пръста си надолу. Можете да му помогнете да запомни движенията, като добавите стрелки към рисунката.

Добавянето на тази техника към дневната рутина е полезно за изграждането на умение за релаксация. Вечер в леглото е чудесно място да практикувате, има голяма вероятност детето да заспи скоро след като започне. Ако практикувате това редовно, ще бъде лесно да го приложите, когато детето е стресирано или тревожно и трябва да се успокои.

Като упражняват тази техника с ръка, децата могат лесно да запомнят картината, 5-те сетива и контролираното дишане. Те също знаят, че имат тази специална техника и могат да я използват, където и да са. Могат да я използват навсякъде и по всяко време.

Източник и снимка: https://www.thetherapistparent.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Екатерина Стоянова