Запознайте се с Ерик

Запознайте се с Ерик

„Да си баща е нещо, за което винаги съм мечтал. В ума ми е запечатан като на филм моментът, в който разбрахме, че ще бъдем родители.“

Ерик К. е бил диагностициран с аутизъм на 13 години, но той винаги е знаел, че е различен от връстниците си, най-вече в гимназията. Нуждата от повтаряне и склонността му да се обсебва от някои теми, са най-големите предизвикателства за него, но и тези форми на поведение допринасят за най-големите му постижения.

Изключителното внимание към детайлите и невероятната памет помагат на Ерик в много аспекти от живота му. Дипломирал се в Университет в Пейс с бакалавър по комуникация и маркетинг, в момента има стабилна кариера в голяма медийна компания и наскоро е създал семейство със съпругата си Цивиа. Ерик казва, че раждането на дъщеря му Гемма през октомври 2019 му е дало нова перспектива върху живота – най-вече, когато трябва да приоритизира важните неща, и да се опитва да живее “тук и сега”.

Научете повече за Ерик и изживяването му като баща:

Когато разбра, че ще бъдеш баща, какво мисли ти минаха през ума?
Почувствах се сякаш бях на гребена на вълната и бях емоционален. Винаги съм мечтал да бъда баща. На практика, в ума ми е запечатан като на филм точния момент, когато разбрахме, че ще бъдем родители. Изненадващо загубих баща си през 2017, затова почувствах, че това е съобщение от него.
Какво направи, за да се подготвиш за живота си като баща, преди да се роди детето ти?
Аз и съпругата ми прочетохме няколко книги. Също така посетихме училище за млади родители, преди да се роди дъщеря ни. Освен това разговаряхме с роднини и търсихме съвети от други родители.

Как се промени живота ви след раждането на детето ви?
Откакто се роди дъщеря ми, животът ми се промени неописуемо. Не успявам да спя достатъчно, тъй като сме будни през нощта с бебето. Кофеинът е станал второто ми име, понеже пия повече кафе. (Смее се.) Най-важното – чувствам, че съм намерил смисъла на живота си. Най-страхотното чувство на света е това, че всеки ден със съпругата ми се събуждаме и се грижим за нашата малка топка радост.

Да съм баща ми помогна да се превърна в още по-отговорен човек, повярвайте ми. Също така аз съм спортен запалянко и обичам да гледам Янките, Никс, Джайънтс и Рейнджърс, но сега не мога да гледам всички спортни мачове, които искам, тъй като знам, че съпругата ми и дъщеря ми са с приоритет.

Какъв съвет можеш да дадеш на хората с аутизъм, които се готвят да имат дете?
За тези, които се готвят за посрещането на дете, бих им казал, че е важно винаги да изживяват моментите и да се наслаждават на всяка секунда от преживяването. За хората с аутизъм, които планират да имат дете, особено важно е да комуникират с партньора за всеки проблем, който, във връзка с аутизма. Без значение дали партньорът ви също страда от това или не, е важно да споделите как вие виждате влиянието на аутизма върху способностите ви на родител.

Друг съвет, който мога да дам, е да се консултирате с терапевт, който може да ви помогне да се справите с трудностите на родителството и да ви осигури стратегии, които да помогнат на вас и на вашия партньор. Нещата почти никога не се случват, както сте ги планирали, за това не сефокусирайте върху това как искате нещата да се случват.
Накрая, бих искал да посътветвам да присъствате на раждането и да се насладите на всичко от него! Да видиш детето си да се появява на бял свят е една от повратните точки в живота!

Какъв съвет ще дадеш на семействата, които планират да имат дете?
Най-напред бъдете сигурни, че сте обсъдили вашите проблеми подробно с вашия партньор. Преди да създадете семейство, е важно вашият партньор да е наясно с това какви трудности сте изпитвали в детството си. Комуникацията е всичко.

Също така не отлагайте отглеждането на деца, ако това е нещо, което винаги сте искали. Аз се тревожех за финансовите въпроси, в края на краищата ще се справите.

Кои са житейските уроци, които бихте искали да предадете на децата си?
Изключително важно е да предам на дъщеря си семейните ценности. Семейните традиции са жизненоважни в моята история. Да науча дъщеря си как да бъде добър човек и да се грижи за останалите с уважение. Също така колко е ценно да си образован човек е нещото, на което искам да я науча.

Какво обичате да правите като семейство?
Преди корона вирусът аз и семейството ми обичахме да се разхождаме по плажа всеки уикенд. Обичаме да прекарваме времето си с разширеното семейство, но в сега използваме zoom по-често. Обичаме и да четем книги на дъщеря ни.

Мислил ли си за бъдещето и дали ще споделиш с дъщеря си за аутизма и как това е повлияло на живота ти?
Със сигурност съм мислил за това как ще споделя на дъщеря ми за аутизма и неговото влияние върху живота ми. Ще й кажа да оценява всеки по това, което е, тъй като това, че съм аутист не ме е спряло да постигна мечтите си, а напротив, ми е развило най-големите ми възможност. Също така вярвам, че е важно да говориш с децата си, за да научат за твоя живот и нещата, които са те направили този, който си днес.

Какво е твоето послание за деня на бащата?
Това е невероятно вълнуващо време в живота ми!! Като млад баща това е моят първи ден на бащата. Посланието ми е да му се насладите и да направите нещо специално с детето си. Ние бащите винаги работим усилено, за да подсигурим семействата си и да сме сигурни, че детето ни е щастливо, за това на този ден трябва да отдадем почит на всички невероятни бащи.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Цветелина Томова
Източник и снимка: https://www.autismspeaks.org