Кога и как да премахнем биберона

Кога и как да премахнем биберона

Мона Амин е дипломиран общопрактикуващ педиатър, основател на платформата Peds Doc Talk, и майка на малкия Раян. В тази статия тя споделя собствения си подход като майка и лекар към биберона и отказването на детето от него.

Биберонът помага на новороденото и в първата година на бебето и понякога тревогата от това как да откажем детето от него, когато му дойде времето, може да бъде всепоглъщаща. Той върши работа на бебетата, децата и родителите, но все някога трябва да се сбогуваме с него.

Докато съществуват медицински причини за постепенното изваждане от употреба на биберона до определена възраст, често съществуват и други важни причини, свързани с успокоението на децата, които правят фазата на отказване трудна. Със сигурност ще има сълзи (от децата, а може и от вас!), но това е в реда на нещата.

Този период може да бъде стресиращ за родителите, така че нека да разнищим темата: кога да стане това, защо трябва да стане и някои важни неща, които да имате предвид. Ето как помагам на моите пациенти да откажат децата си от биберона и как аз самата го сторих с моя син!

Кога да спрем да даваме биберона?

Детето ви трябва да се откаже от биберона преди навършване на 2 години. Всъщност би било добре това да се случи по-рано, ако е възможно. Разбираемо е, че родителите са объркани или притеснени, особено ако детето им наистина обича своя биберон. Целта при махането му е да се намери златната среда между желанието на детето да бъде утешено и развититието на говорните и езикови му умения.

Знаете ли, че…?

Изследванията показват, че дългото използване на биберон може да повлияе зле на подредбата на зъбите и използването на устата като цяло. Може да доведе до проблеми със захапката и затова визитите при детски зъболекар са толкова важни, особено докато още се използва биберон. Детският зъболекар може да проследи правилното развитие на зъбите и челюстта.

От гледна точка на детското развитие, биберонът е чудесен механизъм за успокояване на новороденото и на невръстното дете.

При някои деца това означава, че те спят по-продължително, поради успокоителния ефект. (Сученето е успокоително за едно бебе!). Смята се, че биберонът също така намалява риска от синдрома на внезапната детска смърт, благодарение на повтарящото се движение на сученето.

Лекарският отговор

Няма съмнение, че бибероните са удобни и помагат – те могат да успокоят едно нервно невръстно дете много лесно! Но идва време, когато трябва да откажем детето от него. Когато в кабинета ми влязат родители на дете на 2 години, които още не са го отказали от биберона, аз ги окуражавам да започнат този процес. Мисля, че понякога родителите биват засрамвани заради родителскити им решения, включително за употребата на биберона. Когато детето е навършило 2 годинки, питам родителите колко често то използва биберона и разговаряме за това дали са готови да започнат да го отучват от него. Ако срещна отпор, разяснявам ползите от премахването му и им напомням, че детето е напълно способно да съществува и без биберона! След това оценявам напредък при говора на детето, проверявам дали са били на детски зъболекар, и решаваме заедно как да действаме.

Моята цел е да взема предвид желанието на семейството да отучи полека-лека детето от биберона с необходимостта от нормално детско развитие.

Това не означава, че трябва да се подходи от раз.

Това няма да проработи при всички деца и семейства! Но е важно да имате план-график, за да може всеки да знае какво да прави, когато същинският момент настъпи.

Като цяло аз лично съветвам моите пациенти да следват план-график с детето си, когато ползват биберон. Забележете, че този график сработва и при по-малки деца, по-ранното отучване никога не е проблем.

Решете дали ще използвате биберон още през първия месец на бебето.

Не всички бебета имат нужда от биберон да заспят, така че това е един вариант за успокояване сред много други.

Запомнете:

Чудесно е да пробвате биберон, но не всички бебета се нуждаят от него! Опитвайте в началото, но ако бебето ви не го харесва, не е задължително да го използва.

Обаче ако използването на биберона продължи след втората до третата година на детето, той може да повлияе зле на формата на детската уста, зъби и небце. Това от своя страна може да повлияе зле върху развитието на говора и артикулацията в по-късна възраст. Употребата на биберон може също така да увеличи риска от инфекции на вътрешното ухо. Непрекъснатото сучене може да доведе до нашествие на бактерии във вътрешното ухо. Освен това ако разчитате прекомерно на биберона като метод за успокоение, може да пропуснете да научете детето на други методи за това, например пеенето на любима песен, разходка на чист въздух с любимите хора, упражнения с дълбоки вдишвания и издишвания, или просто смях.

Ако детето ви се приучи към биберона се опитайте да ограничавате неговата употреба.

Така ще бъде по-лесно да го отучите по-късно. Ако едно дете непрекъснато суче биберон преди навършване на една година, ще му бъде по-трудно да се откаже от него по-късно.

До шестмесечна възраст трябва вече да намалите времето на използване на биберона.

Ограничете се до употребата му при приспиване, дрямки, болест, пътуване, и/ или спешни случаи. Под спешни случаи разбирайте ситуации, в които сте опитали всички алтернативи и детето ви все още е неутешимо. На тази възраст най-вероятно вашето дете вече е започнало да гука и да се опитва да произнася различни звукове. Устатата му трябва да е свободна, за да се подпомогне говорното развитие. Това според мен е идеалната възраст да започнем да отучваме детето от биберона, защото оттук нататък това ще става все по-трудно. На година и половина може да се опитвате да минете изцяло без биберон. Може да започнете и по-рано. В периода на прохождане развитието на говорните умения процъфтява. Тъй като биберонът може да увреди подредбата на зъбите, е важно отучването да започне преди 18-тия месец..

Някои родители ще попитат дали е вредно над тригодишна възраст да се използва биберон.

Детето ви има нужда да развие различни стратегии за успокояване – и най-добре да са такива, които не увреждат зъбите и говора. Можете да ги научите на други методи за успокояване като например дихателни упражнения. Когато детето е раздразнено, накарайте го да постави ръка на корема си. Обърнете му внимание на това как коремчето се движи нагоре и надолу, когато диша дълбоко. Упражнявайте този метод, когато детето е спокойно. Когато детето е раздразнено, му напомнете за дихателното упражнение и му го демонстрирайте отново.

Може също така да създадете кът за успокоение.

Това трябва да е приятно място във всекидневната или неговата стая, където детето може да поседи, докато дойде на себе си, когато е превъзбудено. Понякога имаме нужда от подобно място, когато сме ядосани. Кътът за успокоение ще позволи на детето да се почувства сигурно и да изпусне парата. Това са някои от начините, които могат да пресъздадат чувството на успокоение, което преди това е давал биберонът.

Може би фразата “отучете детето от биберона“ ви хвърля в тревога.

Определящо е колко често използвате биберона и колко силно детето го засмуква, както и кога биберонът се използва – например при игра, когато децата се опитват да бърборят. Ако детето непрекъснато е с биберон в ранните години, това може да му се попречи да се изразява по-ясно и да упражнява езиковите си умения. Ако употребата на биберона е ограничена и спре навреме, това може да не се превърне в проблем.

Съвети за отказване от биберона

Ако търсите стратегия за отказване от биберона, това са някои от идеите, които споделям с моите пациенти. Като цяло тези методи работят ако се прилагат с постоянство, така че не се бойте да проявите малко упорство.

Първо, винаги може да откажете биберона от раз.

Този метод може да проработи при деца, които са по-отстъпчиви по характер. Може да сработи и ако сте от онези родители, които могат да изтраят няколко дни детска раздразнителност и са способни да овладеят ситуацията.

С този безкомпромисен подход, просто изхвърлете биберона и когато детето попита за него, кажете му, че го няма. Детето може да се разстрои, че биберонът го няма. Успокойте ги с думи и ги насочете към друго занимание, любима играчка, като плюшено животно или одеало. Това също може да ги утеши.

Ако не сте готови за такъв безкомпромисен подход –

можете да карате по-полека като ползвате биберона само в определено време или като го ползвате само при спешни случаи. Помага ако детето участва в този процес на прибиране на биберона. Например ако детето ползва биберон само през нощта, на сутринта го помолете да ви го върне. Това ще му помогне да разбере, че няма нужда от биберона през цялото време. Дори може да започне само да ви връчва биберона сутрина и без подкана!

Можете също така демонстративно да приберете физически биберона.

Пресъздайте малка церемония по изхвърлянето му например. Дайте на малчугана сам да изхвърли биберона на боклука и да каже “чао-чао“. Дори може да помахате за сбогом. Така детето ви ще се почувства донякъде господар на ситуацията и ще възприеме идеята като своя. Ако си поиска биберона обратно, кажете му, че се справя страхотно и без него.

Разковничето в отказването от биберона е постоянството и съзнанието, че ще има сълзи, но те няма да траят дълго.

Други начини за сбогуване с биберона

  • Заедно с детето посейте биберона в градината или в голяма саксия и им кажете, че нещо вълшебно ще се случи след това. Пуснете няколко цветни семенца, докато детето не гледа. Като поникнат, ще видите реакцията му.
  • Обърнете се към “феята на биберона“. Нека детето постави биберона под възглавницата си или някъде в леглото си и остави феята да отнесе биберона на някое детенце, което повече се нуждае от него. През нощта може да замените биберона с нова играчка или нещо друго.
  • Организирайте прощално празненство за биберона. Така ще можете да отпразнувате колко голямо е станало детето и така да му напомните, че може да се гордее със себе си, защото вече няма нужда от биберон.

Отговор като майка

Като бебе моят син Раян обичаше своя биберон. Преди да навърши шест месеца ползвахме биберона за приспиване и при нервни изблици. Това много го успокояваше. Когато си играехме с него, махнахме биберона, за да може да гука и бръщолеви и ние му отговаряхме с гукане и бръщолевене. За нас беше важно да поощрим езиковото развитие. Като навърши шест месеца започнахме да използваме биберона само при заспиване и при спешни случаи като болест или пътуване със самолет. Смятам, че това направи пълния отказ от биберона в следващите месеци по-лесно.

През деня, ако беше раздразнителен, вместо да му дадем биберона, настойчиво го преориентирахме към друга играчка или занимание, или го извеждахме на разходка. Този подход беше ключов в първите пет дни, когато биберонът все още му липсваше. Държахме биберона под ръка за всеки случай, но като цяло се справихме и без него.

За да продължим с напредъка, решихме, че ще го приучим да спи без биберона. Използвахме метода на Фербер за приспиване, в който слагахме биберона в креватчето до детето. Така Раян можеше сам да реши дали го иска или не. Понеже той контролираше ситуацията, този подход свърши чудеса.

Понякога искаше биберона, понякога – не, дори на шест месеца можеше сам да реши. Да, бебетата на шест месеца могат сами да вземат решения! Някои сутрини се будеше с биберона в устата, но друг път – без. Продължихме така, докато не стигнахме финалната фаза на “отбиването“.

Като стана на 14 месеца го заведохме на детски зъболекар и той забеляза, че някои от зъбчетата му са започнали да се изкривяват. Той също така установи, че детето има силно засмукване и че причината е в биберона. Трябваше да откажем биберона колкото се може по-скоро.

Първоначално планирахме да го откажем напълно след втората година, но знаехме, че ще трябва да се нагодим. За щастие, тъй като Раян вече се учеше да спи без биберон, пълният отказ от него не беше много далеч.

Започнахме “отбиването“ през деня, дори при спешни случаи и болест отказвахме биберона, но не и през нощта. Това означаваше много пренасочване към други занимания или играчки, както и сълзи. В същото време това му даде възможност да започне да се изразява и да ни разбира по-добре. “Раян, виждаме, че си разстроен, че биберона ти го няма, но знаем, че си смел и силен, и затова нямаш нужда от него“, казвахме му ние.

На около 16 месеца почти се бяхме справили. Всяка сутрин го молех да ми върне биберона. Той ми го даваше като се събудеше. След пет дни започна да ми го връща сам, без да съм го поискала. Тоест той знаеше, че вече няма нужда от него.

На 17 месеца го махнахме биберона напълно. Раян ни показваше, че е способен сам да ни го даде сутринта или се събуждаше без биберон в устата. Вечерта преди напълно да се отървем от биберона, му казах, че на другата вечер вече няма да му го дадем на заспиване. Когато го сложих да спи без биберона, той плака около две минути и след това заспа. Не ни попита повече за него!

Така накрая спря да използва биберона преди 18-тия месец. Бях приятно изненадана, че успяхме да го направим преди той да навърши две годинки и с минимум сълзи. Не винаги е така лесно. Постарайте се да ограничите употребата на биберона преди първата година и дайте възможност на детето само да реши кога да го ползва. Това може да помогне да направи отказа от биберона по-безболезнен.

Изводът

Най-добрият съвет, който мога да дам на родителите за премахването на биберона, е да помнят, че това е по-трудно за някои деца. Целта е ограничаване използването на биберона до първата една година, за да се улесни пълният отказ след това. Винаги избирайте метод, който отговаря на вашия родителски стил и темперамента на вашето дете! Ако детето ви е разстроено от преходния период, вербалните поощрения вършат много хубава работа. Кажете: “Виждам, че си разстроен/а заради биберона, но ти си смел/а и можеш и без него!“ И след това ги насочете към друг предмет или занимание.

Те ще справят без биберона – вие също!

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Зорница Цонева
Photo credit: Freepik