Защо децата и така нареченото поколение “милениум” губят своя захват на ръката?

Защо децата и така нареченото поколение “милениум” губят своя захват на ръката?

Плъзни! Кликни! Докосни! Това са вече неща, които са станали част от ежедневния ни живот и този на нашите деца. Мобилни телефони, компютри, видео игри, таблети и други електроники улесняват начина ни на комуникация с другите по света и помага на децата ни да поддържат връзка с приятели, роднини и съученици. Технологиите толкова са се развили, че таблетите и други електронни устройства започват да бъдат главен елемент дори в класните стаи.

Докато Pokémon Go не е най-добрият академичен инструмент за децата ни, то има много приложения и инструменти, които учителите използват често в класната стая. Дори и по-старомодните хора се учат да пишат, да правят снимки и да използват GPS на телефоните си. Днес, децата се учат как да използват тези устройства в ранна възраст и често те са метод да ги разсейват в ресторанта или на други публични места. Дори двегодишните могат да намерят видео клипчета на телефона!

Скорошно проучване на Journal of Hand Therapy показва, че младите възрастни имат много по-слаб захват на ръката, отколкото по-старите поколения, което може да е резултат от честото използване на електронни устройства и все по-рядката употреба на молив или химикалка. Някой даже може да поспори, че по-скоро електрониките затрудняват учениците, отколкото да подпомагат прогреса им, защото им липсват умения за развиване на фина моторика, които се използват за писане на ръка и дейности за развиване на мозъка.
И ако ерготерапевтите вече виждат признаци на отслабен захват на ръката при децата от поколението милениум, какво можем да очакваме от следващите поколения и дали това е причина да виждаме по-често обучителни трудности и сензорни проблеми в класната стая.

 

Обучителни трудности от слаб захват на ръката

 

Когато децата нямат сила в ръката, прости обучителни задачи могат да бъдат трудни, като държане на молив, установяване на доминиране на лява или дясна ръка, слаби умения на фината моторика, писане на букви и числа правилно, закопчаване на копчета и ципове, умора от писане и липса на координация око-ръка, умение, необходимо да се развие за четене.

Сега може да кажете: “Това вече не ни е необходимо така или иначе, повечето от нас вече пишат само на компютър”. Погледнато отстрани сте прави. Кога за последно сте получавали бележки, написани на ръка или сте писали писмо на ръка? Всичко днес вече се прави на лаптоп, електрони устройства и имейл. Защо тогава да насърчаваме и стимулираме силата на захвата на ръката? Развиването на силата на ръката и фината моторика на детето е свързано с много други неща, освен с писането с молив и химикалка.

Изследователите са открили също и връзка между това как мозъка се променя от учене в дясното полукълбо (креативност, емоции), и се прехвърля в лявото полукълбо (логика, критично мислене). Ако мозъкът не успее да се промени учене в лявото полукълбо към дясно, децата стават по-емоционални, отколкото логични. Затова днес много родители и учители забелязват проблеми с вниманието и сензориката, емоционални сривове и тревожност.

Укрепвайки захвата на ръката на детето с дейности за фина моторика и писане, може да помогнем за развиване на лявото полукълбо на мозъка и така да развием умения у детето като организация, изпълнения на задачи, запомняне на факти и детайли, емоционален контрол, реч и език, експресивна комуникация и др.

 

Как да развием захвата на молив и химикалка

 

Захвата на молив или химикалка, и напредъка при писане, започват още докато децата са бебета и започват да хващат различни предмети. В крайна сметка техните ръце, пръсти, длани и китки стават по-силни докато хващат топки, стискат играчки и започват да оцветяват с дебели пастели и флумастери. Тогава започва да се развива захвата на дланта. Докато расте детето, захвата на дланта трябва автоматично да се промени към пръстите за правилно хващане на моливи и писане.

 

zahvat ryka

Източник:https://ilslearningcorner.com/