Защо никога не бива да се карате пред Вашите деца?

Защо никога не бива да се карате пред Вашите деца?

Караниците в присъствието на Вашите деца може да доведат до развитието на емоционални и поведенчески проблеми у тях.

Нормално е за хората понякога да не могат да се разберат по даден въпрос. Даже, когато обичаш някого има моменти, в които можеш да го обидиш или да повишиш гласа си, защото караниците са нормална част от живота и се случват на всекиго. Но в случай, че Вие и половинката Ви влезете в спор, трябва да бъдете сигурни, че не сте около Вашите деца. Кавгите в тяхно присъствие могат сериозно да навредят на емоционалното състояние на децата, и в крайна сметка, могат даже да имат негативен ефект върху Вашата връзка с тях. По-надолу е описано как кавгите пред Вашите деца могат да им навредят.

Споровете в тяхно присъствие може сериозно да разстроят децата

Най-вероятно, децата ще чувстват, че трябва да изберат на чия страна да застанат. Даже да не ги принуждавате да изберат кого да подкрепят, те ще се чувстват длъжни да го направят. Това може да доведе до силен емоционален смут у тях. От своя страна, това води до поведенчески проблеми, тъга, гняв и чувство на несигурност. Наложително е да избягвате кавгите с партньора Ви в тяхно присъствие. Най-добре е да се преместите в друга стая или да почакате, докато останете насаме.

Детето ще имитира Вашето поведение

Желанието на всички родители е децата им да пораснат и да станат здрави и щастливи възрастни, които позитивно подпомагат развитието на обществото, но кавгите в тяхно присъствие могат да им попречат да изживеят най-добрия възможен живот. Според изследвания караниците пред децата ги карат да вярват, че това е правилният начин за решаването на разногласия. Това може да доведе до гневни изблици и крещене от страна на детето, когато има проблеми в детската градина, с приятели, или даже с Вас и Вашата половинка. Колкото повече се карате пред децата си, толкова повече им показвате, че такова поведение е приемливо.

Деца израснали в среда на чести караници, могат да се затворят емоционално заради ежедневието, на което се били изложени. Може да започнат да възприемат Вас и партньора Ви като студени и неприятни. Ако децата Ви Ви смятат за отдалечени от тях, няма да имат към кого да се обърнат при нужда от подкрепа и това може да създаде напрежение във Вашата връзка с тях.

Детето Ви може да развие гневно или агресивно поведение като порасне

Нашето отношение към и около детето ни винаги има голям ефект върху бъдещето му развитие. Според ,,Чикагската трибуна“ караниците пред Вашето дете могат да доведат до развитието на поведенчески и емоционални проблеми у тях. Ако атмосферата в дома Ви му се вижда не безопасна, детето може да развие проблеми с гнева, тъй като не се е научило как да изразява чувствата си. Има шанс да сметнат, че единственият начин за разрешаването на несъгласия е в гневът и кавгите.

Следователно, докато растат, децата Ви могат да развият гневен и агресивен характер, което да доведе до неприятности в училище и трудности при намирането на приятели.

Караниците в присъствието на Вашите деца може да роди нуждата да трябва да посещават психолог, за да се справят с проблемите си с гнева. Допълнително, някои деца насочват целия си гняв навътре към самите себе си и започват да се обвиняват за караниците на родителите си, което може да ги окуражи да се самонараняват, да пушат или експериментират с наркотици и други опасни дейности. Следователно в случай, че смятате да водите разговор с Вашата половинка и има шанс това да прерасне в кавга, осигурете, че няма да бъдете видяни или чути от Вашето дете. Поставете неговата безопасност на първо място.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елица Чавдарова

Източник: https://www.babygaga.com