Ако детето изяде пластилин

Ако детето изяде пластилин

Съвсем нормално е малките деца да опитват заобикалящите ги предмети и да ги слагат в устата си. Пластилинът не е изключение. Въпреки че не е предназначен за ядене, повечето видове пластилин не са токсични и погълнат в малки количества не е опасен.

Все пак е добра идея да се знаят предпазните мерки при игра с пластилин и как да реагираме, ако детето ни изяде по-голямо количество от него.

Токсичен ли е пластилинът?

Пластилинът в търговските мрежи не е токсичен, но е добре да се прочете етикета преди да бъде закупен, както и препоръките за възраст и други предупреждения.

Търговски пластилин

Винаги четете етикета, за да сте сигурни че продуктът, който купувате е безопасен, но имайте предвид че повечето популярни комерсиални марки, най-вероятно не са токсични.

Домашно направен пластилин

Пластилинът е лесен за правене и лесно се намират разнообразни рецепти онлайн. Безопасността на домашно направения пластилин зависи от използваните съставки.

Много от рецептите изискват ядливи материали, които най вероятно вече имате в дома си. Но само защото технически е ядливо, не значи че е полезно за детето Ви.

С увеличаването на солта и содата за готвене в рецептата, се увеличава и неприятният вкус на пластилина. Възможно е детето ви да опита хапка, но най-вероятно ще я изплюе веднага. Дори и да погълне част от пластилина – домашен или не, вероятно вкуса му ще е толкова лош, че повече няма да пожелае да го опитва.

Правила за безопасност с пластилина

Само защото пластилинът е технически безопасен за консумация (защото не съдържа опасни съставки), не значи че няма други опасности. Съставки като сол или често срещани алергени, могат да бъдат проблематични. И както с всички други неща, с които си играят малките деца, винаги има риск от задавяне.

Сол

През 2014, Националната информационна служба по отровите в Обединеното Кралство (NPIS) е информирала да се внимава със солта в домашно направения пластилин. Според БиБиСи (BBC), докладът твърдял че в един грам от повечето рецепти за пластилин се съдържат 250 милиграма сол. Това е много повече от солта, която се съдържа в комерсиалния пластилин.

Същата служба съобщава, че едно дете трябва да изяде 4 грама от домашния пластилин за да се почувства зле. Симптомите включват – повръщане, главоболие, раздразненост и отпадналост.

Заради високото съдържание на сол е малко вероятно, че дете ще изяде толкова много, а и нито един случай не е наблюдаван по времето на публикуване на доклада.

В случай че вашето дете погълне голямо количество пластилин, който съдържа сол, му дайте да пие повече вода и се обадете на 112, за да сте сигурни че в безопасност.

Трапезната сол може да е опасна. За 12-килограмово дете, само 14 грама сол имат потенциала да бъдат токсични.

За пластилин направен с ¼ чаша сол, би било притеснително, ако детето ви изяде ¼ от цялото тесто за пластилин, което сте направили. А това би било доста трудно, като се има предвид вкуса, но е нещо, което трябва да знаете.

Брашно

Процесът на смилане на зърната до брашно не убива бактериите, затова всяко сурово брашно може да съдържа опасни бактерии и не трябва да се яде преди да бъде сготвено.

Тъй като брашното е съставка в много рецепти за домашен пластилин, не трябва да го добавяте в рецептата преди да го изпечете или не трябва да позволяваме на децата си го слагат в устата си.

За да убиете бактериите в брашното, поставете го в безопасна за микровълновата печка купа и го пуснете на висока степен за една минута. Това би трябвало да увеличи температурата на брашното поне до 70 градуса по Целзий, което ще убие повечето бактерии, причиняващи болести.

Като алтернатива можете да растелете брашното в тава и да го поставите във фурна загрята до 180 градуса по Целзий за 5 минути.

Хранителни алергии

Помислете за потенциални алергии преди да дадете на детето си пластилин. Преди да направите пластилин вкъщи се уверете че детето ви не е алергично към някоя от съставките като: пшенично брашно, сухо мляко, фъстъчено масло, и оцветители за храна.

Деца с цьолиакия(celiac disease) или глутенова нетолерантност, трябва да използват само комерсиален пластилин без глутен или домашно направен с безглутеново брашно.

Дори и детето Ви да разбира, че не трябва да го яде, може по погрешка да се пипне за устата и това да предизвика реакция.

Ако забележите симптоми като: обриви, хрипове или запушен нос след игра с пластилин, обадете се на педиатъра си незабавно.

Опасност от задавяне

Най-голямата опасност при игра с пластилин е тази от задавяне. Пластилинът е определен за подходящ за игра на деца навършили и над 2 години.

При играта с пластилин родителят трябва да присъства и наблюдава детето, в случай че то направи топка и започне да я поставя в устата си. Добра идея е и да знаете как да дадете първа помощ при задавяне по Метода на Хеймлих.

Какво да направя, ако детето ми е изяло пластилин?

Ако забележите че детето Ви яде пластилин, незабавно му дайте да пие вода, за да разредите солта, която може да е погълнало. Също така наблюдавайте за признаци на отравяне със сол, които включват:

  • Коремни спазми
  • Диария
  • Летаргия
  • Тикове
  • Повръщане
  • Отпадналост

Ако забележите някой от симптомите по-горе незабавно се обадете на 112 или заведете детето си в Спешна Помощ.

Много рядко едно дете би изпитвало удоволствие да яде пластилин и би продължило да се опитва да яде от него. За да предотвратите опитите на детето си да поставя пластилин в устата си, следвайте следните стъпки:

  • Не предлагайте силно ароматизиран пластилин, това може да засили желанието на по-малките деца да го опитат.
  • Не предлагайте на детето си да играе с пластилин, докато не навърши 2 години, и когато вече не проучва всяко заобикалящо го нещо с устата си.
  • Наблюдавайте детето си при игра с пластилин, ако вниманието Ви трябва да е насочено другаде, първо вземете пластилина от ръцете на детето си.
  • Използвайте тава или леген в който детето Ви да играе с пластилина, така че ако имате животни или по-малки деца, те да не могат да намерят малки частици пластилин по пода.

Въпреки че в малки количества пластилина не би създал проблем, по-добре е изначално да се избегне опасността. Това е възможност да научите децата какво могат и какво не могат да ядат.

Източник: https://www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Оля Божинов
Photo credit: Freepik