Готово ли е детето ви да чете?

Готово ли е детето ви да чете?

Интересува ли се детето Ви от имената на буквите? Преглежда ли самостоятелно книги и списания? Обича ли да ,,пише“ с химикалка или молив? Слуша ли внимателно, когато му се разказват истории? Ако е отговорът е да, може и да е готово да поеме първите крачки към четенето. Ако отговорът е не, най-вероятно е като повечето деца в предучилищна възраст и ще му трябват още година – две преди да развие езиковите умения, визуалното възприятие и паметта, нужни му, за да започне да чете.

Въпреки че някои 4-годишни искрено желаят да се научат да четат и могат да започнат да разпознават дадени думи, няма нужда да се притиска детето към четенето. Даже, ако успешно му преподадете основите, няма гаранция, че тези знания ще бъдат запазени до началото на училището. Повечето, започнали да четат от ранна възраст, губят предимството си във втори или трети клас, когато всички останали вече са развили същите основни умения.

Решаващият фактор дали дете ще се справя добре или зле в училище, не е колко силно е било подтиквано от ранна възраст, а собственият му ентусиазъм към ученето. Подобно въодушевление не може да бъде принудително придадено на детето чрез настояване да се научи да чете на четири години. Даже напротив, много от така наречените програми за ранно обучение, вредят на естествения ентусиазъм на детето, като го принуждават да се концентрира върху задачи, за които все още не е готово.

Кой е най-успешният път към ранното учение? Оставете вашите малчугани да намерят своето собствено темпо, каквото и да правят, трябва да се забавляват. Не притискайте детето си да учи за букви, цифри, цветове, форми или думи. Вместо това, окуражавайте любопитството и желанието му да изследва самостоятелно света около себе си. Четете му книги, които харесва, но не го принуждавайте да научи думите в тях. Осигурете образователни изживявания, но освен това се постарайте да бъдат и занимателни.

Когато детето Ви е готово да научи буквите и да започне да чете, има множество средства, които биха могли да са му от полза – образователни телевизионни програми, игри, песни и даже някои от най-новите видео игри и DVD-та предназначени за подходящата възраст. Но не очаквайте те да свършат цялата работа. Вие също трябва да участвате активно. Например, ако гледа образователно ТВ предаване, седнете и поговорете за представените идеи и значението им. Ако си играе с компютърна програма, присъединете се, за да бъдете сигурни, че е подходяща за неговите способности. Ако играта е твърде трудна за него, може да намалее ентусиазмът му и цялото действие ще изгуби смисъла си. Ключът към успеха е в активното учение, любящата среда и подкрепата.

Източник:https://www.healthychildren.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Елица Чавдарова