
Мнението на специалист по хранене и епидемиолог
Спомням си как преди десетина години стоях пред 9 месечната си дъщеря, настанена в столчето си и се опитвах да я нахраня с лъжичка с пюре от зелен зеленчук. Няма значение дали беше грах, зелен фасул или нещо друго, защото резултатът винаги беше един и същ: вкарвах лъжица в устата ѝ, а съдържанието се връщаше веднага обратно.
Сравнявам го с храненето с ябълково пюре, при което тя отваряше уста след всяка хапка и подскачаше на стола си от удоволствие. Почти танцувах заедно с нея. Това беше толкова по-лесно! Нека просто продължим да го правим! Но като специалист по епидемиология на храненето знаех, че в дългосрочен план задоволяването единствено на желанието ѝ за сладко няма да е от полза за здравето ѝ.
В Училището по обществено здраве на Университета в Питсбърг изучавам последствията от лошото хранене върху здравето на майките и децата. Наскоро работех в комисия на Националните академии по наука, инженерство и медицина, която обобщи насоките за хранене на бебета и деца до 2-годишна възраст. Като частот комисията помогнах да напиша доклад за храненето на малки деца с добавена захар и подсладени със захар напитки. Съветът на експертите е да не се дава добавена захар на бебета, и малко или никаква добавена захар за деца на възраст от 12 до 24 месеца.
Добавените захари са захар и сиропи, които се добавят към храните по време на обработката или приготвянето им, или по-късно, на масата. Те могат да бъдат естествени захари като мед или изкуствени подсладители като високофруктозен царевичен сироп. Плодовите млека, детските закуски, плодовите напитки, десертите и сладките хлебни изделия са най-често срещаните източници на добавени захари в храната на бебетата и малките деца.
За разлика от захарите, които естествено се срещат в плодовете, млечните продукти, зеленчуците и хляба и други зърнени храни, естествените захари и изкуствените подсладители, добавени към храните, са тези, които трябва да премахнем или ограничим в диетата на малките деца. Но защо?
От раждането до 24 месечна възраст за правилния растеж и развитие са необходими калории и хранителни вещества. Храните и напитките с високо съдържание на добавени захари осигуряват много калории, наричани „празни калории“, но не и много хранителни вещества.
Предлагането на храни с добавени захари на деца от раждането им до 24 месечна възраст е проблематично, тъй като на този етап те консумират сравнително малки количества храна. За да се осигури здравословното им хранене това, което те консумират трябва да е богато на хранителни вещества. Ако малките деца поглъщат висококалорични храни или напитки с добавена захар остава по-малко място за питателните храни.
Децата, които ядат храни с високо съдържание на добавени захари е по-вероятно да имат редица негативни последици за здравето си докато се развиват, включително затлъстяване в детска възраст, сърдечносъдови заболявания и кариеси.
Храненето от раждането до 24-месечна възраст също така формира дългосрочните хранителни предпочитания. Хората са закърмени с нуждата от захар, защото тя е създавала мастните запаси и е предпазвала предците ни от глад, когато храната е била оскъдна. Но децата могат да се научат да приемат горчиви храни с високо съдържание на хранителни вещества като например зеленчуци, ако им се предлагат многократно в ранна възраст. Създаването на здравословни модели на хранене в ранна възраст може да помогне на децата да поддържат здравословно тегло и да избегнат хронични заболявания.
Като се има предвид, че около 85 % от бебетата и малките деца в САЩ консумират ежедневно добавена захар, ето някои практически съвети за родителите и лицата, полагащи грижи за бебета и малки деца, за премахване или ограничаване на консумацията на захар:
Поглеждайте етикета на храната
Проверявайте количеството добавени захари на етикета с хранителните стойности на храните и напитките преди да ги купите. На етикетите са описани количеството „Общо захари“ и под него количеството „Добавени захари“. Например порция от една 8-унция (малко над 225гр.) шоколадово мляко съдържа 15 грама добавена захар, докато обикновеното краве мляко няма добавена захар.
Преминаване към по-здравословни напитки
Заменете сладките напитки с вода или мляко (кърма, адаптирано мляко или друго мляко в зависимост от възрастта на детето). Премахнете или ограничете сладките напитки като обикновена газирана вода, ароматизирани млека, плодови напитки, натурални сокове с по-малко от 100 % плод, спортни напитки, енергийни напитки и подсладена вода или чай.
Откажете се от захарта по време на приготвянето на храната
Приготвяйте храната за малкото си дете у дома без да добавяте захар.
Бъдете наясно с различните наименования на захарта
Някои пакетирани храни буквално имат думата „подсладени“ в наименованието си, например: подсладени ябълкови сосове или подсладени праскови. Но захарта не винаги е толкова лесна за откриване. Често храните, за които не очакваме да съдържат добавена захар я съдържат, като например плодовите млека. Добавените захари се наричат с много различни имена като например: високофруктозен царевичен сироп, концентрати на плодов сок, тръстикова захар, царевичен подсладител, лактоза, глюкоза, захароза и кленов сироп. Затова винаги проверявайте списъка със съставките.
Внимавайте за захарта, която се крие в пакетираните или приготвените в магазина храни
Ако предлагате на детето си пакетирани или приготвени в магазина храни и напитки като например сухи зърнени храни, плодови пюрета или бурканчета с бебешка храна те трябва да съдържат малко и никакви добавени захари.
Опитвайте отново и често
Предлагайте на децата горчиви храни като зеленчуци отново и отново. Малките деца трябва да бъдат изложени на въздействието на храната около 30 пъти, преди да се научат да я харесват!
Като регистриран диетолог и лицензиран специалист по хранене, който консултира семейства, но също и като майка на три деца, съм разбрала, че намаляването на добавената захар не е толкова лесно колкото ние, специалистите, често си го представяме. Всъщност, за много хора това може да се окаже невъзможно поради ограничения достъп до здравословни храни или по-високата им цена. Някои хора имат неотложни нужди, които могат да имат приоритет пред здравословното хранене. А ресторантите за бързо хранене и магазините за бързооборотни стоки сякаш са навсякъде, където погледнете.
Затова не се опитвайте да направите всички тези промени с детето си наведнъж! Изберете една от тях, която ви се струва най-осъществима и опитайте първо с нея! Постепенно добавете друга! Не забравяйте, че отпадането на здравословен навик е нормално. Важното е да не се отказвате, а да опитате отново!
Източник:https://medicalxpress.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Филка Караланова
Редакция: Ивайла Стефанова