Защо децата не трябва да ядат добавена захар преди да навършат две години

Защо децата не трябва да ядат добавена захар преди да навършат две години

Мнението на специалист по хранене и епидемиолог

Спомням си как преди десетина години стоях пред 9 месечната си дъщеря, настанена в столчето си и се опитвах да я нахраня с лъжичка с пюре от зелен зеленчук. Няма значение дали беше грах, зелен фасул или нещо друго, защото резултатът винаги беше един и същ: вкарвах лъжица в устата ѝ, а съдържанието се връщаше веднага обратно.

Сравнявам го с храненето с ябълково пюре, при което тя отваряше уста след всяка хапка и подскачаше на стола си от удоволствие. Почти танцувах заедно с нея. Това беше толкова по-лесно! Нека просто продължим да го правим! Но като специалист по епидемиология на храненето знаех, че в дългосрочен план задоволяването единствено на желанието ѝ за сладко няма да е от полза за здравето ѝ.

В Училището по обществено здраве на Университета в Питсбърг изучавам последствията от лошото хранене върху здравето на майките и децата. Наскоро работех в комисия на Националните академии по наука, инженерство и медицина, която обобщи насоките за хранене на бебета и деца до 2-годишна възраст. Като частот комисията помогнах да напиша доклад за храненето на малки деца с добавена захар и подсладени със захар напитки. Съветът на експертите е да не се дава добавена захар на бебета, и малко или никаква добавена захар за деца на възраст от 12 до 24 месеца.

Добавените захари са захар и сиропи, които се добавят към храните по време на обработката или приготвянето им, или по-късно, на масата. Те могат да бъдат естествени захари като мед или изкуствени подсладители като високофруктозен царевичен сироп. Плодовите млека, детските закуски, плодовите напитки, десертите и сладките хлебни изделия са най-често срещаните източници на добавени захари в храната на бебетата и малките деца.

За разлика от захарите, които естествено се срещат в плодовете, млечните продукти, зеленчуците и хляба и други зърнени храни, естествените захари и изкуствените подсладители, добавени към храните, са тези, които трябва да премахнем или ограничим в диетата на малките деца. Но защо?

От раждането до 24 месечна възраст за правилния растеж и развитие са необходими калории и хранителни вещества. Храните и напитките с високо съдържание на добавени захари осигуряват много калории, наричани „празни калории“, но не и много хранителни вещества.

Предлагането на храни с добавени захари на деца от раждането им до 24 месечна възраст е проблематично, тъй като на този етап те консумират сравнително малки количества храна. За да се осигури здравословното им хранене това, което те консумират трябва да е богато на хранителни вещества. Ако малките деца поглъщат висококалорични храни или напитки с добавена захар остава по-малко място за питателните храни.

Децата, които ядат храни с високо съдържание на добавени захари е по-вероятно да имат редица негативни последици за здравето си докато се развиват, включително затлъстяване в детска възраст, сърдечносъдови заболявания и кариеси.

Храненето от раждането до 24-месечна възраст също така формира дългосрочните хранителни предпочитания. Хората са закърмени с нуждата от захар, защото тя е създавала мастните запаси и е предпазвала предците ни от глад, когато храната е била оскъдна. Но децата могат да се научат да приемат горчиви храни с високо съдържание на хранителни вещества като например зеленчуци, ако им се предлагат многократно в ранна възраст. Създаването на здравословни модели на хранене в ранна възраст може да помогне на децата да поддържат здравословно тегло и да избегнат хронични заболявания.

Като се има предвид, че около 85 % от бебетата и малките деца в САЩ консумират ежедневно добавена захар, ето някои практически съвети за родителите и лицата, полагащи грижи за бебета и малки деца, за премахване или ограничаване на консумацията на захар:

Поглеждайте етикета на храната

Проверявайте количеството добавени захари на етикета с хранителните стойности на храните и напитките преди да ги купите. На етикетите са описани количеството „Общо захари“ и под него количеството „Добавени захари“. Например порция от една 8-унция (малко над 225гр.) шоколадово мляко съдържа 15 грама добавена захар, докато обикновеното краве мляко няма добавена захар.

Преминаване към по-здравословни напитки

Заменете сладките напитки с вода или мляко (кърма, адаптирано мляко или друго мляко в зависимост от възрастта на детето). Премахнете или ограничете сладките напитки като обикновена газирана вода, ароматизирани млека, плодови напитки, натурални сокове с по-малко от 100 % плод, спортни напитки, енергийни напитки и подсладена вода или чай.

Откажете се от захарта по време на приготвянето на храната

Приготвяйте храната за малкото си дете у дома без да добавяте захар.

Бъдете наясно с различните наименования на захарта

Някои пакетирани храни буквално имат думата „подсладени“ в наименованието си, например: подсладени ябълкови сосове или подсладени праскови. Но захарта не винаги е толкова лесна за откриване. Често храните, за които не очакваме да съдържат добавена захар я съдържат, като например плодовите млека. Добавените захари се наричат с много различни имена като например: високофруктозен царевичен сироп, концентрати на плодов сок, тръстикова захар, царевичен подсладител, лактоза, глюкоза, захароза и кленов сироп. Затова винаги проверявайте списъка със съставките.

Внимавайте за захарта, която се крие в пакетираните или приготвените в магазина храни

Ако предлагате на детето си пакетирани или приготвени в магазина храни и напитки като например сухи зърнени храни, плодови пюрета или бурканчета с бебешка храна те трябва да съдържат малко и никакви добавени захари.

Опитвайте отново и често

Предлагайте на децата горчиви храни като зеленчуци отново и отново. Малките деца трябва да бъдат изложени на въздействието на храната около 30 пъти, преди да се научат да я харесват!

Като регистриран диетолог и лицензиран специалист по хранене, който консултира семейства, но също и като майка на три деца, съм разбрала, че намаляването на добавената захар не е толкова лесно колкото ние, специалистите, често си го представяме. Всъщност, за много хора това може да се окаже невъзможно поради ограничения достъп до здравословни храни или по-високата им цена. Някои хора имат неотложни нужди, които могат да имат приоритет пред здравословното хранене. А ресторантите за бързо хранене и магазините за бързооборотни стоки сякаш са навсякъде, където погледнете.

Затова не се опитвайте да направите всички тези промени с детето си наведнъж! Изберете една от тях, която ви се струва най-осъществима и опитайте първо с нея! Постепенно добавете друга! Не забравяйте, че отпадането на здравословен навик е нормално. Важното е да не се отказвате, а да опитате отново!

Източник:https://medicalxpress.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Филка Караланова
Редакция: Ивайла Стефанова