6 неща, които бих искала учителят да знае, за работата с моето дете с увреждане

6 неща, които бих искала учителят да знае, за работата с моето дете с увреждане

Когато настъпи началото на новата учебна година, стаите на учителите ще бъдат пълни с ученици, с които може би никога не са се срещали. За родителите това може да означава да поверят любимото си дете на учител, който на практика е непознат. И за мен е може би едно от най-стресиращите преживявания, които мога да имам като родител на дете с разстройство от аутистичния спектър.

Затова ето шест неща, които бих искала учителят на моето дете да знае:

Ние сме в един отбор

Това се случи в момента, в който детето ми стана Ваш ученик. Като истински съотборник, разчитам на Вас да бъдете и да правите най-доброто, на което сте способни. Можете да сте сигурни, че ще направя същото. Вие имате опит и набор от умения като учител, а аз имам опит и набор от умения като родител на Вашия ученик. Нека работим заедно, за да допълваме силните си страни.

Не се колебайте да се свържете с мен

Ако не сте сигурни за нещо, относно детето ми и мислите, че може да имам представа, вероятно имам. По-добре е да отговоря на телефона или на имейл, за да бъда полезна, отколкото да се опитвам да сглобя парчетата, след като нещата се разпаднат.

Вие сте възможността и силата да промените живот – за добро или за лошо

Всичко, което казвате и правите, дори как се чувствате, засяга силно детето ми. Поговорката „децата са издръжливи – те се възстановяват“ не важи в нашия случай. Детето ми може да се счупи.

Детето ми дава всичко от себе си

Това може би не винаги е очевидно. Моля, не приемайте лошия ден лично и не се настройвайте. Тя не се опитва да бъде лоша. По-вероятно е, просто да се опитва да оцелее в свят, който не винаги разбира и обратното.

Ако състоянието на детето ми не винаги е очевидно, това не го прави по-малко реално

Ще има дни, които са по-лесни и дни, които са по-трудни – но детето ми е аутист всеки ден.

Когато се появи друга трудност (и нарочно казвам „кога“, а не „ако“), това не намалява успехите, които Вие и тя сте постигнали до този момент. Това е просто още едно предизвикателство, което ще срещнете и ще преодолеете.

Вярвайте в нейните способности, за да може тя да повярва в себе си

Ще видите колко много може да расте, когато чувства грижа. И това може дори да е една от най-добрите учебни години, които сте имали.

Източник:https://themighty.com
Превод за Център за детско развитие”Малки чудеса”: Цветелинка Пешева
Photo credit: Freepik