Семеен център “Малки чудеса” е сбъдната мечта за много от нас

Семеен център “Малки чудеса” е сбъдната мечта за много от нас

За мен преждевременното раждане на момичетата ми беше напълно неочаквано. При редовните медицински прегледи нямаше индикации за проблеми с бременността. И когато една неделна сутрин ми „изтекоха водите“, имах чувството, че светът пропада и че това е краят. А когато видях новородените – бях убедена, че толкова дребно, спаружено и червено бебе не може да оцелее – и за двете мислех така. Не разбирах усилията на докторите, не можех да свикна с това всеки ден да чувам нови диагнози, имах чувството, че непрекъснато се сбъдват най-големите ми страхове – особено, когато едното момиченце беше диагностицирано с рискова степен на ретинопатия.
Това, че нямаше къде да намеря адекватна информация и още повече психологическа подкрепа, че околните не разбираха притесненията ми и вечните ми тревоги, погубващото усещане за безпомощност, които само една майка на недоносено бебе би разбрала – това беше най-голямата ми липса, не само докато децата бяха в интензивно отделение, но и през всичките 7 години от раждането им досега.

Чудесно е, че вече има място, където да се чувстваш сред свои и където освен обич и подкрепа, и родителите и децата им да получават адекватни насоки, терапии и обучения. Семеен център “Малки чудеса” е сбъдната мечта за много от нас, родителите на вече поотраснали недоносени дечица.

Мая Рашева,
журналист, доброволец към фондация „Нашите недоносени деца“
майка на Дея и Рая, родени в 28 г. с. Дея – 1050 г/40 см и Рая – 1250 г/ 42 см.

mayadea raya