Развитие на недоносеното бебе в 26-36 седмица

Развитие на недоносеното бебе в 26-36 седмица

Основни моменти

  • Преждевременно роденото бебе следва същия път на развитие, който би изминало и в утробата.
  • Темповете на растеж на бебето и поведението му в течение на времето вероятно ще се повлияят от това колко по-рано се е родило то.
  • Когато Вашето бебе достигне определени показатели за здравословно състояние, растеж и развитие, ще можете да си го вземете вкъщи.

Развитие на недоносеното бебе: основни положения

Обикновено преждевременно роденото бебе следва същия път на развитие, който би изминало и в утробата. Гените на Вашето недоносено бебе са програмирани да осъществят развитието му по точно определен начин и това се случва, дори и когато бебето се роди по-рано. Възможно е обаче да се появят някои здравословни проблеми. Понякога се случва и забавяне в растежа и развитието, особено ако бебето е било и болно.

Бебетата са различни, затова и тяхното поведение и развитие също се различават. Когато става въпрос за недоносени бебета, разликите са свързани и с това колко по-рано са се родили те. Например бебе, което е родено в 32-рата седмица, вероятно ще се държи по различен начин от бебе, родено през 26-тата седмица, което е преодоляло и много медицински предизвикателства, докато достигне до 32-рата седмица. На роденото през 26-тата седмица бебе вероятно ще му е нужно повече време, за да наддаде на тегло, да се научи да се храни и да започне да общува със света.

Ето и промените, които може да очаквате и наблюдавате във Вашето недоносено бебе, по време на престоя му в болницата.

Седмица 26

През 26-тата седмица от бременността бебето в утробата е дълго около 35 см и тежи около 760 грама. Недоносените бебета обаче често пъти са малки за възрастта си. Бебе, което се е родило в 26-тата седмица, вероятно ще може да се помести в дланта на баща си. На тази възраст най-важната задача на Вашето недоносено бебе е да расте, да спи и да постигне стабилно състояние от медицинска гледна точка.

Възможно е понякога да си отваря очите, без обаче да може да фокусира. Светлината или други зрителни дразнители могат да стресират системите на тялото му. Обикновено медицинската сестра покрива кувьоза на Вашето бебе, а в някои неонатологични отделения за интензивни грижи светлините се затъмняват нощем.

Движенията на бебето често са резки, с потрепервания и тремор. То все още няма добър мускулен тонус и не е способно да заеме обичайната за бебето присвита позиция. Медицинският персонал в болницата ще го постави в това положение, ще подпре телцето му с одеяло и ще го държи на топло. Това помага на бебето да си пази силите.

Възможно е Вашето бебе да има и апнея. Това е често срещано при бебетата, родени много рано. Тази част от мозъка на бебето, която дава командата за поемане на въздух, все още не се е развила напълно, така че често се срещат паузи между вдишванията. Бебето Ви ще го израсте.

Ушите и структурите на слуховата система на бебето вече са напълно изградени, но то може да е чувствително към външни звуци. Възможно е да разпознава гласа Ви, но все още не може да реагира на него.

Бебето все още не може да суче от гърда.

Кожата на бебето е крехка и чувствителна и е възможно то да изпитва стрес, когато го местят или докосват. Вероятно медицинските сестри ще Ви насърчат да го гушкате, но не и да го галите.

Седмици 26-28

Между 26-тата и 28-мата седмица бебето в утробата продължава да наддава на тегло и да расте на дължина. Ако обаче Вашето недоносено бебе е болно, наддаването на тегло при него може да не съответства на това на бебе, което е в утробата. Освен това болниците използват внимателни поетапни хранителни планове, за да предпазят незрелите черва на бебето от инфекции, а това може да забави наддаването на тегло.

На тази възраст бебетата започват да мигат. И им порастват мигли и вежди.

Вашето недоносено бебе все още има нисък мускулен тонус и е вероятно да извършва резки движения и да има тремор.

Цикълът на сън и бодърстване на Вашето бебе все още не е установен, но е възможно да има активни и спокойни периоди, както и много кратки моменти на бодърстване. Възможно е да отваря очи, но вероятно все още не може да фокусира или да движи очите си в синхрон.

На тази възраст бебето реагира на звуците по различен начин всеки път. Възможно е също то да реагира на Вашия глас, но да изпитва стрес от други шумове. Реакцията му ще започне да Ви показва кое му харесва и кое не.

Вашето бебе може да започне да суче, но все още няма да може да се храни от гърда. За да започнете да го кърмите, то ще трябва да се научи да суче, да преглъща и да диша в правилната последователност.

Кожата на бебето все още е крехка и чувствителна. Но ако състоянието му е стабилно от медицинска гледна точка, може да Ви разрешат да го слагате на гърдите си в поза „кенгуру“, за да чувства контакта кожа в кожа.

Седмици 28-30

В утробата бебето продължава да наддава на тегло и да расте на дължина, започва да се движи по-често, различава някои звуци – например гласове и музика, започва да хваща с ръце и отваря и затваря очи. На тази възраст Вашето недоносено бебе все още има нужда да бъде подпирано с одеяло и поставяно в необходимото положение (например чрез използване на неонатологично гнездо), но може да започне да се движи и протяга по-активно, тъй като мускулният му тонус укрепва.

Около 30-тата седмица се увеличава времето на дълбок сън (когато бебето не помръдва) и на лек сън (когато извършва движения с крайниците и очите си). Ще започнете също да наблюдавате кратки периоди, в които бебето е будно и с отворени очи, но това зависи и от здравословното му състояние, обстановката и времето на деня.

Бебето започва да стиска очи, когато е много светло, но все още не може добре да движи очите си в синхрон. При нормални обстоятелства на тази възраст бебето не би получавало такъв вид стимули, така че ограничаването на зрението му може би би помогнало.

Бебето продължава да реагира на приятните звуци и е все още чувствително към други шумове. Може да притихва и да слуша внимателно Вашия глас, а дори и да изглежда, че се „събужда“, когато влезете в помещението. Бихте могли да започнете да му говорите или пеете през кратките му периоди на будуване. Но не прилагайте повече от един стимул по едно и също време – например зрителен контакт или говор, но не и двете едновременно.

По това време може да се появи рефлексът на търсене на бебето – да обръща глава при докосване на бузката. Това означава, че то се подготвя да бъде кърмено. Може дори да започне да суче, но все още не може да се храни от гърдата Ви.

Може все още да е чувствително на допир, но харесва постоянното, нежно докосване или контакта кожа в кожа. Възможно е по това време да Ви включат в грижите по бебето.

Седмица 30-33

На тази възраст всички органи на бебето завършват развитието си. Едно бебе, родено в този период, може да не се нуждае от много медицински грижи.

Движенията на Вашето недоносено бебе са по-плавни и контролирани и то започва самостоятелно да свива ръчичките и крачетата си.

Увеличава се времето на дълбок сън. Периодите на будуване зачестяват, особено ако светлината в стаята е приглушена; ако е твърде светло, бебето стиска очи. Когато е будно, бебето може да се фокусира върху Вашето лице или друг интересен обект, а може и да проявява отчетлива реакция към гласа Ви.

В тези моменти е възможно на бебето да му харесват зрителният контакт, гушкането или говорът – но все още е добре да правите само по едно от тези неща едновременно. И може да наблюдавате езика на тялото му за признаци на стрес.

Бебето може да започне да суче ритмично и да покаже, че е готово да бъде кърмено. Ако дадете възможност на бебето да помирише и да опита кърмата, това подготвя сетивата му за кърмене. Нежно потъркване около устните и във вътрешността на устата преди хранене помага да го подготвите за усещанията на допир при хранене от гърда.

Ако забележите бебето да слага ръка в устата си, това означава, че то започва да се успокоява само.

Бебето Ви може все още да е много чувствително към допир и местене. Ще помогне, ако му казвате какво предстои да направите – например „сега ще сменим памперса“. Бебето може да започне да свързва гласа Ви с това, което правите.

Седмица 33-36

Вашето бебе наближава датата, на която е трябвало да се роди. Но дори когато стане на 37 седмици, не е задължително да е като доносено бебе.

Вашето бебе може вече да се движи по-плавно и да сгъва ръчичките и крачетата си. Може също да движи глава наляво и надясно и мускулният му тонус е по-добър.

Вероятността за апнея е много по-малка.


Състоянията на бебето са отчетливи
– спокоен сън, активен сън, сънливо състояние, спокойно бодърстване, „кисело“ състояние, плач. Периодите на будуване все още са доста кратки, но постепенно се удължават и зачестяват. Вече има повече време за общуване, а и бебето може да отвърне глава или да затвори очите си, когато се умори.

Вероятността бебето да започне да реагира на звуците и шумовете по един и същи начин се увеличава от ден на ден. Вече може дори да предположите как ще реагира, когато му кажете нещо.

Вероятно бебето все още не плаче много. Но колкото повече се доближава до термина на раждане, толкова по-често плаче, за да Ви покаже какво иска.

Приблизително по това време обикновено може да започне да се храни от гърда.

Бебето може още да е чувствително на допир и местене, но ако го предупреждавате какво смятате да направите, това ще помогне да се успокои с времето.

Седмица 37 и нататък

Възможно е бебето Ви да е готово да си отиде у дома преди очакваната дата на раждане. Но може да е нужно и още време, ако бебето е претърпяло операция или ако е било болно.

Болниците имат определени изисквания към здравословното състояние, растежа и развитието на бебето, преди да Ви разрешат да си го вземете вкъщи. Вероятно част от тези изисквания ще са постоянното наддаване на тегло, храненето от гърда или шише на всяко ядене, и отсъствието на апнея.

Източник: https://raisingchildren.net.au
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Яна Желева