Развитие на недоносеното бебе: от раждането до 2-годишна възраст

Развитие на недоносеното бебе: от раждането до 2-годишна възраст

Ако току-що сте станали родител на недоносено бебе (бебе, родено преди 37-та гестационна седмица), е възможно да сте прекарали последните дни, седмици или дори месеци, живеейки минута за минута, фокусирайки се върху тегло, размери и изследвания.

Когато обаче нещата се поуспокоят, може да започнете да мислите повече за това какво вие и вашето дете може да очаквате през следващите няколко години.

Повечето недоносени бебета израстват като здрави деца. В много случаи техният растеж се нормализира до 3-годишна възраст и развитието им започва да наподобява това на доносените бебета.

Въпреки това, първите години на вашето бебе може да са по-трудни от тези на доносено бебе. Повечето недоносени бебета изискват допълнителна грижа, тъй като не е завършило вътреутробното им развитие. Те са по-склонни да имат проблеми със здравето и да претърпяват забавяния в развитието си в ранните години, а понякога и по-късно.

Какво влияе на растежа и развитието?

Колко рано са родени.
Обикновено колкото по-рано е родено бебето, толкова повече се увеличава възможността то да има дълготрайни проблеми, които да повлияят на растежа и развитието му.

Специалистите разделят недоносените бебета на групи, според това на колко седмици са те, когато се родят:

  • Късно преждевременно раждане: след 34 и преди 37 седмица
  • Умерено преждевременно раждане: между 32 и 34 седмица
  • Ранно преждевременно раждане: преди 32 седмица
  • Изключително ранно преждевременно раждане: 25 седмица или по-рано

Бебетата, родени малко преди термина, бързо могат да настигнат доносените бебета в развитието си.


Тегло при раждането.
Колкото по-малко тежи бебето при раждането, толкова повече се увеличава шансът то да има здравословни проблеми, които да повлияят начина, по който расте.

Други здравословни усложнения. Много вероятно е недоносените деца да имат здравословни проблеми като инфекции или сърдечни, белодробни или чревни усложнения. Докторите могат да третират тези проблеми, а понякога те дори изчезват с времето. Все пак обаче те може да са причина за забавен растеж и развитие на детето Ви. Вашето бебе може да има нужда от допълнително време, за да развие уменията си.

Продължителност на болничното лечение. Ако бебето Ви е прекарало дълго време в неонатологично интензивно отделение и е имало нужда от много специални грижи, то най-вероятно ще има нужда от повече време, за да се развие.


Основни етапи на развитие

Лекарите и родителите следят развитието на бебето, отбелязвайки кога то развива ключови умения като усмивката, преобръщане по корем или пълзене.

Имайте предвид, че възрастта, на която бебетата трябва да достигат конкретни етапи от развитието си, винаги е осреднена, дори когато става въпрос за доносени бебета. Когато гледате таблици с етапи на развитието, трябва да използвате „коригираната възраст“ на бебето, вместо реалната възраст.

Ако искате да направите сметките си сами, извадете седмиците преди термина от сегашната им възраст. Например, ако бебето Ви е на 18 седмици, но е родено 8 седмици по-рано, то неговата коригирана възраст е 10 седмици.

Ако искате да следите развитието на недоносеното си бебе, винаги използвайте коригираната възраст на бебето за етапите на развитие поне до 2-годишна възраст. По това време повечето недоносени бебета са наваксали в развитието си, така че е приемливо да използвате реалната им възраст.

Съвети за родители с порастването на бебето
Да гледате как бебето Ви расте и се развива в следващите две години, е вълнуващо, но понякога може да бъде и малко стресиращо. Следвайте няколко прости съвета, които ще ви помогнат с това да не се притеснявате прекалено.

Помнете, че недоносените бебета са различни от доносените бебета
Вашето бебе може да е по-шумно и раздразнително и да не реагира по същия начин, по който едно доносено бебе би реагирало. Обикновено недоносените бебета имат повече проблеми с нощния сън. Повечето от тях обаче преодоляват този проблем още през първата година.

Не се притеснявайте прекалено много за етапите на развитие
Нито едно бебе, независимо дали е доносено или родено по-рано, не се развива по строго определен график. Ако вашето дете не достигне някой етап точно навреме, обикновено това не е повод за притеснение.

Концентрирайте се повече върху цялостния прогрес, а не върху конкретни неща
Не се фокусирайте прекалено много върху конкретната възраст, на която Вашето бебе достигне някой етап от развитието си. Следете индивидуалния напредък. Всички бебета гукат преди да кажат първата си дума. Нормално е и да се изправят преди да могат да вървят. През първите 6 месеца, те качват по около половин килограм на месец.

Единственото, което е важно, е бебето ви да се развива.

Водете си собствени записки
Въпреки че докторът Ви ще следи растежа на бебето, добра идея е да си водите записки сами. Това е добър начин да забележите нещо необичайно на по-ранен етап. Освен това е възможно Вие да поискате да се върнете назад, за да си напомните колко далеч сте стигнали.

Работете в екип с медицинския екип на своето бебе
Недоносените бебета се нуждаят от допълнителна грижа, особено през първите няколко години. Най-добрият начин да сте сигурни, че бебето Ви се движи добре е да записвате редовни срещи с доктора на детето Ви и други специалисти. Те могат да забележат проблеми навреме и бебето Ви да получи нужната грижа.

Потърсете помощ, ако Ви е нужна. Поинтересувайте се от програмите по ранна детска интервенция в населеното място, в което живеете.
Център за детско развитие “Малки чудеса” е едно от местата, които също предлагат такава програма.

Източник: https://www.webmd.com
Превод: Яна Митрова