Страх от непознати при бебета и малки деца

Страх от непознати при бебета и малки деца

Подходящо за деца 0-3 години

Ключови моменти:

Страхът от непознати е нормален и често срещан. Може да започне около осем месечна възраст и обикновено минава около две годишна възраст.

Можете да помогнете на детето си да се чувства комфортно сред непознати, като бъдете търпеливи и постепенно го запознавате с нови хора.

При по-големите деца, които се страхуват от непознати, изграждането на независимост може да помогне за преодоляването на този страх.

Страх от непознати: основни положения
Страхът от непознати е много често срещан. Това е нормален етап в развитието на детето. Това се случва, когато бебето ви развие здравословна привързаност към познати хора – като вас. Тъй като бебетата предпочитат познати възрастни, те могат да реагират на непознати като плачат, стават раздразнителни, стават много тихи, изглеждат уплашени или се крият.

Страхът от непознати обикновено се засилва на около 7-10 месечна възраст. Може да продължи няколко месеца или да продължи много по-дълго. Обикновено преминава някъде между 18 месеца и 2 години.

Например, 10-месечно бебе, което ходи на ясла от 6-месечна възраст, може да се разстрои, ако в яслата има нова детегледачка. То може да плаче, да зарови глава във врата на майка си или да пищи, когато детегледачката се опита да го вземе от майка му или баща му.

Помощ при страх от непознати: какво можете да направите
Въпреки че страхът от непознати е част от нормалното развитие на бебетата и малките деца, има неща, които можете да направите, за да помогнете на детето си да се чувства по-малко тревожно.

Помогнете на детето си да се чувства спокойно сред непознати:

 • Не пренебрегвайте или отхвърляйте страха на детето си от непознати. Това може да влоши ситуацията.
 • Дръжте ръката на детето си или го оставете да седне в скута ви, когато среща нови хора.
 • Запознайте го с непознати първо у дома, ако е възможно. Домът е мястото, където детето ви се чувства най-комфортно.
 • Ако детето ви се разстройва много от нов човек, утешете го и опитайте различен подход като всички заедно започнете игра. Можете също така да отдалечите детето си малко от новия човек, докато то се успокои. След това можете да опитате отново.
 • Вземете със себе си предмет, който го успокоява (играчка или одеяло), когато прекарвате време с нови хора.
 • Останете спокойни. Детето ви ще усети вашето настроение. По-вероятно е да бъде спокойно и уверено, ако усети, че и вие се чувствате по същия начин.
 • Бъдете търпеливи. Не притискайте детето да ходи при нови хора, преди то да е готово.
 • Когато срещате детето си с нов човек, останете с него. Това ще го успокои, че няма да го оставите веднага с непознати хора.
 • Помолете непознатите за него възрастни, като роднини или приятели, да изчакат известно време, преди да вземат детето ви.
 • За малко по-големи деца, обяснете на детето си кой е новият човек и какво се случва. Обяснете например, че новата детегледачка е човек, на когото имате доверие. Също така кажете кога ще се върнете.
 • Продължавайте да запознавате детето си с нови хора. Колкото повече възможности има детето ви да се срещне с нови хора и да разбере, че те са безопасни, толкова по-вероятно е страхът му да намалее.
 • Покажете на детето си, че не се страхувате от нови хора. Поздравете ги топло с позитивен език на тялото – усмивки, спокойна поза, зрителен контакт и щастлив глас.
 • Помогнете на по-големите деца да отработят някои стратегии за справяне при среща с нови хора – например „Нека поемем няколко спокойни вдишвания заедно“ или „Ето една голяма целувка, която ще е с теб през целия ден. Мога ли да получа и аз една?“ . Тези прости стратегии могат да помогнат на детето ви да се чувства по-уверено сред непознати хора.
 • Не се притеснявайте да не обидите възрастните. Просто им кажете, че детето ви се учи да бъде около непознати.

Страх от непознати при деца над две години
Страхът на повечето деца от непознати започва да отминава след около две годишна възраст, но не е необичайно по-големите деца също да се страхуват от непознати. Един от начините да помогнете с притеснението от непознати хора е да работите за изграждане на независимост на детето си. Ако детето ви се чувства по-независимо, то може да бъде и по-уверено сред непознати.

Ето няколко съвета за спомагане изграждането на независимост на детето:

 • Позволете на детето си да прави неща самостоятелно, като например да се храни само, да изследва нова среда за игра и да се забавлява с играчки самостоятелно.
 • Осигурете на детето си много нови преживявания и го запознайте с нови лица. С времето ще осъзнае, че нищо лошо няма да се случи.
 • Опитайте се да не бързате да решавате проблеми вместо него и дайте шанс на детето си да намери решения самостоятелно.
 • Насърчавайте детето си да носи отговорност за някои прости семейни задължения – например да поставя продукти в количката за пазаруване в супермаркета, да проверява пощенската кутия или да подрежда масата.
 • Помогнете на детето си да се научи да заспива и извън дома му. Това ще помогне, ако трябва да оставите детето си, когато ляга да заспива през деня или вечер – например в детски център, ясла или в къща на роднина.

Получаване на професионална помощ при страх от непознати
Прекомерният страх от непознати може да доведе до социално тревожно разстройство, когато детето ви е по-голямо. Така че си струва да говорите със здравен специалист, ако страхът на вашето малко дете от непознати е наистина голям или ако не намалява, дори когато наоколо няма непознати възрастни.

Също така, ако страхът на детето ви от непознати не намалява до навършването на две години или ако се влошава, може да помислите за професионална помощ, успоредно с насърчаването на независимостта на детето.

И може би било добра идея да потърсите помощ, ако има фамилна обремененост, свързана с тревожност, защото детето ви може да показва ранни признаци на тревожност.

Вие познавате детето си най-добре. Ако се притеснявате от страха му от непознати, можете да говорите със следните специалисти:

 • личен лекар или педиатър на вашето дете
 • семеен лекар
 • психолог.

Източник: https://raisingchildren.net.au
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Христина Кулова