Развитието на подрастващите: какво да очакваме

Развитието на подрастващите: какво да очакваме

Годините преди пубертета носят много промени – физически, емоционални, когнитивни и социални. През този период тялото, емоциите и самоличността на децата се променят по различен начин и с различна скорост.

В статията ще намерите информация за:

 • Физически промени при подрастващите
 • Емоционални промени при подрастващите
 • Социални промени при подрастващите
 • Промени в общуването при подрастващите
 • Физически промени при подрастващите

При момичетата можете да забележите първите физически промени от около 10-11 годишна възраст, но те могат да започнат и по-рано – от 8 годишна или по-късно – от 13 годишна възраст. Физическите промени по време на пубертета включват:

 • оформяне на гърдите
 • промени във формата на тялото и в теглото
 • поява на окосмяване в интимната зона и по тялото
 • поява на месечен цикъл.

При момчетата физическите промени обикновено започват около 11-12 годишна възраст, но могат да започнат както по-рано – около 9 годишна, така и по-късно – около 14 годишна възраст. Физическите промени при момчетата включват:

 • растеж на пениса и тестисите
 • промени във формата на тялото и височината
 • ерекция с еякулация
 • поява на окосмяване по тялото и лицето
 • промяна на гласа

Емоционални промени при подрастващите
Можете да забележите, че детето ви понякога проявява по-силни чувства и интензивни емоции. Настроенията му са непредсказуеми и тези емоционални спадове или възходи могат да доведат до зачестяване на конфликтите. До някаква степен, това се случва, защото мозъкът на детето ви все още се учи как да контролира и изразява емоциите си по по-зрял начин.

В същото време, детето ви може да стане по-чувствително към вашите емоции. Но докато започва по-добре да разбира емоциите на другите хора, детето също така може понякога да интерпретира погрешно изражението или езика на тялото на другите. Това може да стане и причина за неочаквани реакции от негова страна.

Детето ви може да стане по-придирчиво, особено към външния си вид и промените в него. Самооценката при младежите често се базира на външния вид или това, как самите те мислят, че изглеждат. Докато детето ви пораства, то може да сравнява тялото си с това на своите приятели или връстници.

Също така, детето ви може да премине през период на необмислени действия. Уменията за вземане на решения при детето ви все още се развиват и то тепърва започва да научава, че действията му имат последици и крият рискове.

Тялото на детето ви се развива, но развитието на мозъка, мисловното и емоционалното му съзряване се случват с различна скорост. Това, което виждате на повърхността не винаги съответства на това, което детето ви преживява вътрешно.

Социалните промени при подрастващите
Младите хора са ангажирани с това да опознаят себе си и разберат къде е мястото им в света. Така че може да забележите и че детето ви търси своята идентичност. Например, то може да експериментира с различен стил в дрехите, музиката, изкуството, приятелствата и т.н.

Търсенето на повече независимост е често срещано. Например, вашето дете може да поиска да ходи до спирката на училищния автобус само или да прекарва повече време с приятелите си. То може да поиска и повече отговорности у дома или в училище.

Детето ви може да търси и повече преживявания, дори и да са по-рисковани. В същото време, детето ви все още развива контрол над импулсите си. Това до голяма степен е свързано с начина, по който мозъкът му се променя през тези години.

Детето ви може по-често да се замисля за това, кое е „правилно” и кое е „грешно”. Да започне да изгражда свои собствени ценности и морал, по-често да подлага нещата на съмнение. Но и вашите думи и действия също изграждат разбирането за добро и лошо при него.

Възможно е да забележите, че детето ви повече се влияе от приятелите си, особено що се касае поведение, самоусещане или самочувствие.

Също така, детето ви може да започне да развива и опознава сексуалната си идентичност. Това може да включва появата на интерес в областта на романтичните отношения и влечение към връстници или известни личности.

Интернетът, мобилният телефон и социалните мрежи могат да окажат значително влияние върху начина, по който детето ви общува с приятелите си и това как опознава света.

Промените в общуването при подрастващите
Отношенията на вашето дете със семейството и приятелите ще претърпи големи промени. Но поддържането на здрава връзка както със семейството, така и с приятелите е важно за доброто му социално и емоционално развитие.

Може да забележите, че детето ви иска да прекарва по-малко време със семейството и повече време с приятелите и връстниците си. Възможно е приятелите на детето ви да повлияят на краткосрочните му решения, на външния вид или интереси. Вашето влияние върху детето е важно що се касае дългосрочните решения, като професия, ценности и морал.

Детето може да спори с вас по-често. Конфликтите през тези години са нормални, тъй като детето търси повече независимост. Това е и един от показателите, че детето ви пораства. Конфликтите достигат пика си през ранната юношеска възраст. Дори да ви се струва, че спорите с детето си през цялото време, това едва ли ще се отрази на отношенията ви в дългосрочен план.

Също така може да ви се стори, че детето ви гледа на нещата по-различно от вас. Това е така не защото иска да ви ядоса, а защото започва да мисли по-абстрактно, да подлага на анализ различни гледни точки. В същото време, някои деца се затрудняват да разберат как техните думи и действия се отразяват върху другите. Това най-вероятно ще се промени с времето.

По време на тези промени запазването на здрава връзка помежду ви е важна основа за изграждането на устойчивостта на вашето дете.

Източник: https://raisingchildren.net
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Вероника Велчева